Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Щасливої дороги, посланці миру!

Юрій Шелуха

22 червня 1941 року в мирне життя радянських людей увірвалась війна. На священну землю вторглись фашистські полчища. Цю трагічну дату – напад на Радянський Союз фашистської Німеччини ми пам’ятатимемо завжди. І пам’ять цю передамо нашим дітям, онукам, правнукам. Адже війна забрала життя 20 мільйонів синів і дочок нашої великої Батьківщини.

45 років тому Київ одним з перших прийняв на себе удар агресора. І глибоко символічно, що саме наше місто, яке повстало з попелу і стало одним з найкрасивіших міст світу, вчора, через 45 років, дало старт міжнародному «Велопробігу миру-86».

Тисячі киян, незважаючи на негоду, прийшли до меморіального комплексу «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років», щоб привітати учасників велопробігу, які проїдуть дорогами нашої країни, Чехословаччини, Канади, США і, фінішувавши в Нью-Йорку, вручать заклик генеральному секретарю Організації Об’єднаних Націй.

Мітинг відкрив голова Київського міськвиконкому В.А.Згурський. Він привітав учасників міжнародного велопробігу – представників СРСР і Чехословаччини, підкресливши, що уроки минулого знову й знову нагадують людству: за мир треба боротися, боротися, не шкодуючи сил.

Зараз, коли обстановка в світі помітно ускладнилась, треба подвоїти, потроїти наші сили в боротьбі за мир і розрядку міжнародної напруженості. Всі, кому дорогий мир, повинні ще тісніше згуртувати свої ряди перед лицем ядерної загрози. Про це говорили промовці: заступник генерального секретаря ООН В.О.Устинов, завідуючий відділом Інституту історії Академії наук УРСР, член-кореспондент АН УРСР, Герой Радянського Союзу В.І.Клоков, студентка Київського політехнічного інституту Ірина Бєлінська, відомий будівельник, голова Київського комітету захисту миру, Герой Соціалістичної Праці І.І.Бушма, керівник чехословацької команди Ярослав Станек.

Від імені учасників велопробігу член радянської команди Олександр Чиж зачитав заклик, під яким протягом усього маршруту Київ – Прага – Монреаль – Нью-Йорк поставлять підписи тисячі й тисячі людей.

Під час мітингу

Під час мітингу

Як відомо, у зв’язку з негативною позицією державного департаменту США, який не рекомендує американським громадянам відвідувати Україну у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС, американські й канадські учасники велопробігу приєднаються до групи на території Чехословаччини [1]. І все ж учора на мітингу ми зустрілися з американськими громадянами. Вісім туристів із США прийшли сюди з саморобними транспарантами, щоб привітати старт велопробігу. На одному з плакатів написано: «Пане Рейган! Ми хочемо роззброєння сьогодні!»

Виступає голова Київського комітету…

Виступає голова Київського комітету захисту миру, Герой Соціалістичної Праці І.І.Бушма

Один з туристів – поштовий службовець з Техасу Валтер Бердвелл сказав:

– У нашої країни, як і у вашої, багато проблем, які треба вирішувати. Але найголовніша, спільна для всіх – це збереження миру. Ось чому сьогодні я прийшов сюди, щоб віддати свій голос за мир.

Велосипедисти перед стартом

Велосипедисти перед стартом. Фото Петра Вдовича

В.А.Згурський дає старт велопробігу, і спортсмени під оплески тисяч киян вирушають у путь. Щасливої дороги, прихильники миру!

На мітингу були присутні заступник голови Ради Міністрів УРСР К.І.Масик, секретар Київського міськкому Компартії України М.М.Сергеєв, голова Держкомспорту УРСР М.М.Бака.

Вечірній Київ, 1986 р., 23.06, № 144 (12759).

[1] Якщо з американськими учасниками усе ясно, то чого ж до них приєднались канадські ? То англійський уряд канадійцям щось наказує, то американський. Треба канадійцям подвоїти, а ще краще – потроїти зусилля на захист своєї незалежності.