Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Новини 2004 р.

14.11.2004 р. Нова версія програми "Мислене древо"

Нам 5 років ! 7 листопада 1999 року ми відкрили меню "File" і вибрали з нього команду "New". З цього моменту почало рости наше "Мислене древо", і ось тепер випущено нову версію універсальної ієрархічної бази даних "Мислене древо". Вона отримала позначення версії 2.5.0.0. Як і раніше, ця програма є повністю безкоштовною для користувачів. Ви можете завантажити її з нашого сайту.

Основні новини версії

Завантаження нової версії

23.10.2004 р. Поповнення веб-бібліографії старої України

Нові надходження (505 записів).

16.10.2004 р. Нова монографія в розділі "Студії"

Виставлено повний текст нової монографії Миколи Жарких "Життя і творчість Льва Гумільова".

Більше інформації…

1.10.2004 р. Нова стаття в "Археометрії"

Нова стаття в веб-альманасі "Археометрія та охорона історико-культурної спадщини" – "Музеєфікація замкових комплексів України як один з засобів їх збереження". Ми бачимо, що питаннями охорони замків в Україні цікавляться усі, окрім хіба що авторів Державної програми охороний та використання замків України.

Повний текст…

10.09.2004 р. Нова книга на книжковій полиці "Мисленого древа"

Опубліковано тези доповідей 2-ї міжнародної Судацької наукової конференції. Сама конференція проходила 14 – 16 вересня в Судаку на базі музею "Судацька фортеця" – філії Національного заповідника "Софія Київська". Нагадаємо, що перша конференція відбулася в 2002 р., що її тези обсягом 250 сторінок підготовані командою "Мисленого древа" і нині доступні на нашому сайті. Тези другої конференції винеслись на цілих три томи загальним обсягом понад 600 сторінок. Це видання вийшло дуже обмеженим накладом і у продаж не надходило. Коли ми матимемо час і натхнення – ми розмістимо повний текст цих тез на нашому сайті.

Більше інформації…

22.08.2004 р. Нова монографія в розділі "Студії"

Виставлено перші три розділи з нової монографії Миколи Жарких "Європейські джерела 16 – 17 ст. про Кримське ханство".

Більше інформації…

7.08.2004 р. Нове число журналу "Знак"

Виставлено чергове, 32-е число журналу Українського геральдичного товариства "Знак".

Більше інформації…

24.07.2004 р. Нова виставка на сайті "Мислене древо"

Нині ми представляємо новий розділ сайту, присвячений виставкам. Виставки – це не зовсім наука, але якщо ми їх проводимо, то чому б їм не бути на нашому сайті ? Запрошуємо відвідати веб-каталог виставки "Застигла музика століть" – 36 фотографій пам’яток архітектури України, виконаних Миколою Жарких. Виставка проходить в експозиційному залі квартири-музею П.Тичини в Києві (вул.Терещенківська, 5, кв. 1).

Можливо, ви не знаєте, де знаходиться цей музей ? Так ми вам скажемо, що він розташований на прямій лінії, яка з’єднує Центральний універмаг з Червоним корпусом університету ім.Шевченка. З другого боку, він розміщений на прямій лінії, яка з’єднує Національний театр опери і балету з Бесарабським ринком. От саме на перетині цих прямих він і розміщений. Не вірите – відвідайте і переконайтесь самі.

Більше інформації…

3.07.2004 р. Новий довідник у розділі "Студії"

Виставлено ілюстрований довідник "Храми Поділля". Він містить довідки про 3127 храмів, які знаходяться у 2368 населених пунктах 8 областей України, а також у Молдавії. В ньому подано стислі фактичні відомості з історії кожного храму, а також, в міру можливості – зображення храмів. Всі дані мають посилання на джерела.

Більше інформації…

19.06.2004 р. Нове число журналу "Знак"

Виставлено чергове, 31-е число журналу Українського геральдичного товариства "Знак".

Більше інформації…

5.06.2004 р. Поповнення веб-бібліографії старої України

Додано в покажчику географічних назв :

22.05.2004 р. Нова книга на книжковій полиці "Мисленого древа"

Вийшла в світ книга покійного професора В.Ю.Андрієнка "Статистичні індекси в економічних дослідженнях". Взагалі-то економічна література – це не наш фах, але коли редактор книги Анатолій Пивовар звернувся до видавництва "Академперіодика", то виявилось, що окрім Михайла Панченка змакетувати цю книгу нема кому. Установ різних багато, а людей, які вміють щось робити, значно менше…

Більше інформації…

15.05.2004 р. Нова книга у розділі "Студії Мисленого древа"

Нині ми розміщуємо класичний твір українського пам’яткознавства – працю професора Г.Павлуцького "Древности Украины : деревянные и каменные храмы". Ця книга надрукована у 1905 р. і з того часу ніколи не перевидавалась, аж поки нею не зайнялася команда "Мисленого древа".

Більше інформації…

9.05.2004 р. Новий бібліографічний покажчик у розділі "Студії Мисленого древа"

Завдяки люб’язності Владислава Берковського ми маємо змогу надати читачам сайту створений ним бібліографічний покажчик дисертацій з історії України (1846 позицій). Нагадуємо, що в розділі "Студії Мисленого древа" ми готові безкоштовно розмістити також інші книги, серії наукових праць та історичні документи – аби вони відповідали загальному напрямку нашого сайту : "Гуманітарна освіта і наука для України".

Більше інформації…

24.04.2004 р. Поповнення веб-бібліографії старої України

Додано :

19.04.2004 р. Відзнаки членам команди "Мисленого древа"

19.04.2004 р. з нагоди Дня охорони пам’яток історії і культури України та Міжнародного дня охорони культурної спадщини великій групі (понад 70) працівників сфери охорони пам’яток вручено державні нагороди України та відзнаки відомств. Серед нагороджених Почесною грамотою Міністерства культури і мистецтв України та Центрального комітету профспілки працівників культури України – співробітники Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень М.І.Жарких та М.В.Панченко. Вручення нагород і відзнак відбулося у великому залі Київської міської державної адміністрації.

18.04.2004 р. День охорони пам’яток історії і культури України та Міжнародний день охорони культурної спадщини

17.04.2004 р. Нова стаття в "Археометрії"

Нова стаття в веб-альманасі "Археометрія та охорона історико-культурної спадщини" – "Взгляд на природу никеля в ранней бронзе Кавказа". Ми щиро вдячні нашому постійному автору – Олександру Миколайовичу Єгорькову (Санктпетербург, Росія), який підтримує "Археометрію" своїми працями і після її переїзду у веб.

Повний текст…

27.03.2004 р. Новий розділ "Студій Мисленого древа"

Завдяки люб’язності голови Українського геральдичного товариства пана Андрія Гречила ми маємо змогу надати читачам сайту повні тексти часопису "Знак" – професійного видання з геральдики та емблематики. Нагадуємо, що в розділі "Студії Мисленого древа" ми готові безкоштовно розмістити також інші книги, серії наукових праць та історичні документи – аби вони відповідали загальному напрямку нашого сайту : "Гуманітарна освіта і наука для України".

Більше інформації…

20.03.2004 р. Новий компакт-диск "Мисленого древа"

Велика за обсягом книга Анатолія Пивовара "Поселення задніпрських місць до утворення Нової Сербії в документах середини 18 ст.", яка була доступна на нашому сайті для читання через веб, віднині представлена також на компакт-диску. Ми рекомендуємо цей диск тим читачам, яким опубліковані документи потрібні постійно

Більше інформації…

28.02.2004 р. Нова книга в розділі "Студії"

В 1517 році в Кракові надруковано "Трактат про дві Сарматії" Матвія Мєховського. В 1936 році радянський археограф С.А.Аннинський виконав коментований російський переклад трактату. Це видання нині в повному складі представлено на нашому сайті.

Більше інформації…

21.02.2004 р. Поповнення веб-бібліографії старої України

Додано :

  • в географічному покажчику – літературу про Умань.

20.02.2004 р. Презентація "Сугдейского сборника"

Вона відбулась в Національному заповіднику "Софія Київська" під головуванням директора заповідника Н.М.Куковальської. Були присутні провідні фахівці заповідника, Інституту археології, Інституту історії, Українського товариства охорони пам’яток і навіть один кореспондент. Збірник віддруковано накладом 350 примірників, тому хто хоче мати книгу – радимо не баритись зі зверненням до дирекції заповідника. За домовленістю з редакцією збірника його повний текст буде виставлено на сайті "Мислене древо" (коли в нас буде час і натхнення).

Більше інформації…

14.02.2004 р. Новий розділ в колекції корисних ресурсів

В колекцію корисних ресурсів додано новий розділ "Ікони та розписи храмів". Там одразу 82 посилання. Щоправда, з них тільки один ресурс присвячено українським іконам. Ми це пояснюємо тим, що українці не отримали ніякої вказівки шанувати ікони.

Більше інформації…

10.02.2004 р. Програма "Мислене древо" передана до Севастопольського художнього музею

2.02.2004 р. Програма "Мислене древо" передана до Переяслав-Хмельницького державного музею-заповідника

31.01.2004 р. Поповнення веб-бібліографії старої України

Додано :

  • в географічному покажчику – літературу про Вінницю.

24.01.2004 р. Новий компакт-диск "Мисленого древа"

Диск містить каталог виставки іконописних творів "Величає душа моя господа". Виставка відбулась в Музеї історичних коштовностей України в 2003 році. Це :

  • перший диск, випущений по технології "Мисленого древа" за межами Інституту пам’яткоохоронних досліджень;
  • перший диск, який ілюструє музейну виставку (сподіваємось, що всі музеї України візьмуть собі за правило робити такі диски з усіх своїх виставок);
  • перший диск, який містить україномовну та російськомовну версію бази даних;
  • перший диск, який віддруковано одразу значним накладом.

Більше інформації…

17.01.2004 р. Поповнення веб-бібліографії старої України

Додано :

3.01.2004 р. Звіт про роботу сайту

У звіті ви можете детально ознайомитись із загальними даними про розвиток сайта в 2002 – 2003 рр., з даними по кожній праці з розділу "Студії" і по кожній статті в альманасі "Археометрія".

Більше інформації…