Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

З чорнобильських альбомів

Є.Парійський, кор. РАТАУ

Портрети людей, що виявили мужність і самовідданість у боротьбі з аварією на Чорнобильській АЕС та її наслідками, експонуються на виставці, яка відкрилась 13 червня в республіканському Будинку художника. Це творчий звіт групи київських графіків, що побували в зоні, прилеглій до атомної електростанції.

Відвідувачі уважно вглядаються в обличчя хіміків, будівельників, пожежників, вчених. Вони прості, ці люди, які вважають своєю звичайною роботою двобій з стихією. Такими є технолог І.Макала, прохідник В.Коновалов і машиніст П.Печников, зображені Ю.Северином. Героями картин Ю.Левченка стали військовий хімік А.Метрелішвілі і його цивільний колега Г.Чегельницький, водій-воїн В.Давиденко. Бортмеханіка вертольота Ф.Кулемзу, пожежника В.Лахна і його товаришів, що брали участь у гасінні пожежі, зобразив Ю.Дрюченко, вертольотчиків, дозиметристів – Д.Нагурний, донецьких шахтарів, шоферів з Білорусії – І.Анікін.

– Ми захоплюємося подвигом тих, хто, ризикуючи життям, прагнув відвернути біду, зменшити наслідки аварії і хто сьогодні самовіддано трудиться в районі Чорнобиля, – сказав секретар парткому Київської організації спілки художників України М.М.Шелест. – Хочеться передати образ цих людей у творах. Тема Чорнобиля – тема дружби і взаємодопомоги радянських людей займе гідне місце в експозиції, присвяченій 70-річчю Великого Жовтня. Київські художники перерахували у фонд ліквідації наслідків аварії близько 15 тисяч карбованців.

Вечірній Київ, 1986 р., 14.06, № 137 (12752).