Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Тут будують кияни

Антон Щегельський

Фоторепортаж

В центрі Бородянки у одному будинку розмістилися два районних комітети партії – Бородянський і Чорнобильський. Тут особливе відчувається врівноважений, але напружений ритм життя району.

– Однією з найголовніших наших турбот, – розповідає другий секретар Бородянського райкому партії Ярослав Опанасович Левчук, – є забезпечення кожної сім’ї чорнобильців окремим впорядкованим житлом. З цією метою в ряді населених пунктів району споруджується 1190 садиб, у які входитимуть не лише житлові будинки, а й господарські будівлі. Тут буде прокладено водогін з вуличними колонками, дороги. Відповідальне завдання доручено будівельникам Києва, а також Кримської та Харківської областей. Зокрема, кияни мають збудувати і впорядкувати 500 садиб в селах Небрат і Здвижівка. Генеральними підрядниками тут є трести № 1 і № 3 комбінату «Київпромбуд». А участь у будівництві бере близько 50 організацій і підприємств міста, а днями прибудуть іще й студентські будзагони.

Перші блоки у фундамент будинку

Перші блоки у фундамент будинку

– Будівництво лише розгортається, – говорить заступник начальника штабу при Київському міськвиконкомі Петро Онуфрійович Марцинюк. – Робітники готують майданчики під забудову, закладають фундаменти, розвантажують і складають будматеріали. Одночасно на об’єктах прокладаються комунікації, лінії електропередач, будуються дороги з твердим покриттям. Для водопостачання будівництва, а на майбутнє і для забезпечення населення якісною питною водою будуть пробурені свердловини. Тобто ведеться грунтовна підготовка з тим, щоб ніщо не порушувало чіткий ритм будівництва. Міський штаб подбав про те, щоб новобудови не відчували нестачі в матеріалах. Київські підприємства, як першочергове завдання, виконують замовлення будівельників. Державтоінспекція зробила все для того, щоб вантажі для будови доставлялися безперешкодно. Подбали і про організацію харчування, побуту, медичного обслуговування та відпочинку будівельників. Робітники оселилися у піонерському таборі-санаторії головного управління торгівлі Київського міськвиконкому, що поблизу села Пилиповичі. Московський трест їдалень [1] направив сюди для роботи кращих кухарів. Про забезпечення будівельників товарами першої необхідності подбало головне управління торгівлі. Прямо на будівельних майданчиках у вагончиках відкрито магазини.

Одна з кращих бригад мулярів:…

Одна з кращих бригад мулярів: І.І.Дзявун (бригадир), В.П.Шевчук, В.В.Донець та В.М.Рубанчук ще раз уточнюють розташування майбутньої садиби

Через день проводимо наради у міському штабі та спільні з Бородянським районним штабом засідання, на яких оперативно розглядаємо і вирішуємо всі назрілі питання, пов’язані з будівництвом. Словом, робимо все для того, щоб люди могли трудитися з повною віддачею.

І вони трудяться.

При самому в’їзді в село Небрат у вагончиках розташувався робочий табір управління «Київрембуд». Ще тиждень тому тут було поле. А зараз на розчинному вузлі працюють бетономішалки, натужно гудуть автокрани, укладаючи залізобетонні блоки в траншеї фундаментів і розвантажуючи будматеріали. А бригади мулярів вже розпочали кладку стін.

– Нам доручено до першого вересня збудувати 30 садиб, розповідає голова об’єднаного комітету профспілки управління, заступник начальника штабу будівництва С.С.Монтаг. – У відповідь на Звернення ЦК КПРС до трудящих Радянського Союзу [2], наш колектив вирішив виконати це завдання достроково. Вже до кінця червня ми зобов’язалися повністю здати під ключ десять садиб. А щоб ущільнити час, бригадир мулярів з РБУ Ленінського району, лауреат Державної премії СРСР І.І.Дзявун запропонував працювати весь світловий день. Ця пропозиції знайшла гарячу підтримку в колективі.

Прив'язку об'єктів до місцевості веде…

Прив'язку об'єктів до місцевості веде виконроб тресту № 1 управління «Київрембуд» М.К.Ульянов. Фото Григорія Кубланова

Соціалістичне змагання, яке розгорнулося між виробничими ланками і бригадами, ніби подвоює сили. Робота кожного тут на виду. Ударно трудяться Г.І.Кирющенко, Г.І.Павловський, О.П.Малий, І.Г.Шестопал, В.М.Тертичник та багато інших.

– Ми розуміємо, – говорить один із членів бригади І.І.Дзявуна Володимир Шевчук, – наскільки важливу і відповідальну роботу виконуємо. Тож стараємось робити все швидко і з відмінною якістю. Передайте нашим товаришам і рідним у Києві, що ми не підведемо. Зробимо все якнайкраще. Одне лише нас турбує. Підприємства Держагропрому УРСР, які повинні забезпечувати будову столярними конструкціями для цегляних і дерев’яними – для збірно-щитових будинків, затягують з поставками. Що ж залежить від нас – зробимо обов’язково. Приїжджайте – подивитесь.

Вечірній Київ, 1986 р., 20.06, № 142 (12757).

[1] Тобто Московського району м.Києва.

[2] От не зауважив такого звернення. Невже воно було секретним?

Кінець, як то часто буває, підкрався непомітно. Оце перше повідомлення в пресі, котре свідчить, що реевакуацію 30-кілометрової зони влада скасувала і наказала облаштовувати евакуйованих на нових місцях.