Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Чорнобильська АЕС: єдність, згуртованість, організованість

На допомогу організаторам єдиного дня політичного інформування трудящих

Така тема єдиного політдня, що відбудеться в області 23 липня

Відтоді, як на Чорнобильській атомній електростанції сталась аварія, минуло більше як два місяці. За цей період партійними, радянськими, господарськими, громадськими організаціями, трудящими області здійснена значна робота по ліквідації наслідків цього лиха.

На червневому (1986 р.) Пленумі ЦК КПРС товариш М.С.Горбачов зазначив у своїй доповіді: «Організованість і патріотизм радянських людей з винятковою силою виявились і в надзвичайних обставинах, як це було в Чорнобилі. Аварія на АЕС стала суворим випробуванням. Робітники, пожежники, інженери, лікарі, вчені, воїни в тяжкий час виявили стійкість, самовідданість, мужність. Уся країна піднялась на ліквідацію наслідків аварії…»

За умов, що склалися, зусилля обкому, міськкомів, райкомів партії спрямовані на забезпечення спокою, зміцнення морально-політичного духу населення, безумовне виконання вказівок державної комісії по ліквідації наслідків аварії. Нині на Чорнобильській АЕС тривають відбудовчі роботи. Послідовно здійснюються намічені заходи по подоланню труднощів, що виникли внаслідок аварії. Здійснюються також заходи по найбільш раціональному розміщенню і трудовлаштуванню евакуйованого населення. Для нього в десяти районах області споруджується 7 тисяч будинків, до зведення яких залучено підприємства і організації двадцяти трьох областей України і міста Києва.

Під постійним контролем перебувають питання медичного обслуговування і оздоровлення населення, надання матеріальної допомоги. Силами санітарної служби області здійснюється дозиметричний контроль за радіаційною і радіологічною обстановкою як на території, прилеглій до зони АЕС. так і по всіх районах області. Взято під постійний контроль виготовлення на підприємствах області машин, обладнання, засобів дезактивації, необхідних для здійснення ремонтно-відновлювальних робіт.

Головну увагу під час бесід слід приділити розкриттю основних напрямів, за якими обласна партійна організація в умовах, що склалися, здійснює завдання по інтенсифікації активності трудящих у вирішенні поставлених завдань. Так, незважаючи на складність обстановки, в усіх районах, за винятком 30-кілометрової зони, організовано ведуться всі сільськогосподарські роботи. В кращі агротехнічні строки була завершена сівба сільськогосподарських культур, організовано догляд за ними, забезпечено більш високий порівняно з минулим роком рівень підготовки і заготівлі кормів, продаж продукції тваринництва.

В ході проведення єдиного політдня важливо наголосити, що зараз основні зусилля треба зосередити на тому, щоб не допустити спаду виробництва, забезпечити надійну роботу трудівників підприємств і організацій агропромислового комплексу.

Необхідно наголосити також на тому, що у зв’язку з тимчасовою втратою великих енергетичних потужностей сьогодні на перший план висувається підготовка народного господарства області до роботи в осінньо-зимовий період.

Доповідачам необхідно звернути увагу слухачів на патріотичні ініціативи, спрямовані на відшкодування збитків, з якими виступили багато трудових колективів області. Слід аргументовано показати, що ці ініціативи мають велике народногосподарське і виховне значення.

Бесіди під час єдиного політдня повинні сприяти зростанню досягнутих темпів, дотриманню високої організованості та дисципліни, усвідомленню кожним необхідності працювати з подвоєною енергією в умовах, що склалися.

Шлях до комунізму, 1986 р., 19.07, № 85 (6664).