Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Зустрічі у Чорнобилі

Н.Медведєва

У Поліській зоні Київської області триває вахта трудівників, що ліквідують наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Продовжується і вахта кінематографістів, які намагаються зробити свій внесок у загальну справу – допомогти людям відпочити після напруженої, відповідальної праці. Вже відбулись десятки творчих зустрічей, пройшли творчі звіти колективів кіностудій ім.О.П.Довженка, «Мосфільм», ім.Горького. Працівники студій «Укркінохроніка» та «Київнаукфільм» виїздять до Чорнобиля не тільки для зустрічей з глядачами – вони працюють там над фільмами про героїзм, мужність радянських людей, представників майже всіх республік нашої країни. У братерському єднанні вони протистоять грізній силі атома, що вийшов з-під контролю.

Минулої суботи перед багатонаціональним загоном трудівників звітував колектив ще однієї, найстарішої на Україні, Одеської кіностудії. З фільмом «Розмах крил» до Чорнобиля виїздила творча група, до складу якої увійшли режисер Г.Глаголев, актриса Московського театру ім.Гоголя Г.Гуляренко, актори театру-студії кіноактора кіностудії ім.О.П.Довженка В.Корсун та В.Дорошенко, консультант фільму, колишній льотчик Є.Панкевич та редактор В.Решетников.

В чорнобильському кінотеатрі «Україна» відбулась прем’єра цієї гостросюжетної стрічки. Першими її глядачами стали енергетики, дозиметристи, спеціалісти інших галузей, що працюють безпосередньо на Чорнобильській АЕС. Разом з ними ще раз переглянули свою картину автори, з хвилюванням прислухаючись до реакції незвичайного залу. Глядачі довго не розходились, розпитували кінематографістів про їхню роботу, розповідали про себе.

Після сеансу до делегації звернулись ті, хто з різних причин не встигли потрапити до кінотеатру, з проханням виступити ще раз.

З імпровізованої сцени прямо у їдальні, де зібрались трудівники після зміни, кінематографісти розповіли про свої здобутки, творчі плани. Молода актриса Вікторія Корсун читала вірші Лесі Українки, Ганна Гуляренко поділилася своїми думками про театр і кіно, кінодраматург і редактор Василь Решетников розповів, над чим зараз працюють і які фільми вже завершили кінематографісти Одеси. Режисер-постановник Геннадій Глаголев згадав найяскравіші епізоди з роботи над фільмом, а льотчик Євген Панкевич поділився враженнями про першу в його житті акторську роботу. В цій картині він також знявся у епізодичній ролі, вже пов’язаній не з небесним, а з земним транспортом. Потім Віталій Дорошенко прочитав кілька гумористичних новел та віршів, тепло сприйнятих глядачами.

Довго лунали оплески. Вдячні чорнобильці ніяк не хотіли розлучатися з гостями, через це делегація навіть трохи запізнилась до Страхолісся, де мав відбутись ще один виступ.

На зустріч з митцями (повний зал терпляче чекав їхнього приїзду) прийшли дорослі й діти – місцеві жителі та евакуйовані з Чорнобильського району, вахтовики з Зеленого Мису. Вони, жваво реагуючи на кожне слово, кожен прочитаний вірш, кожний дотеп, не відпускали кінематографістів.

На прощання гостям було вручено грамоту з подякою за шефські виступи перед персоналом Чорнобильської АЕС. Ця грамота зберігатиметься в парткомі студії як символ дружніх звязків, що поєднують відтепер одеситів і чорнобильців. Кіномитці обіцяли створювати фільми, гідні цих мужніх, прекрасних людей.

На екранах України, 1986 р., 19.07, № 29 (1439).