Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Порушення правил – за правило?

Є.Ковнацький, головний державний санітарний лікар Києво-Святошинського району

Гострий сигнал

Про що, про що, а про умови праці механізаторів у радгоспі «Київський» завжди турбуються. Однак, як видно, і тут бувають прикрі винятки.

– Скільки разів на день миєте кабіни комбайнів? – запитали працівники райсанепідстанції комбайнерів господарства.

– Один раз, вранці, перед виїздом у поле, – почули у відповідь [1].

Можливо, тільки це правило порушують механізатори при збиранні хліба у полі, і замість трьох разів змивають кабіни лише один? Виявляється, не тільки. Жниварям видано всього по одному комплекту спецодягу, централізоване прання якого не налагоджено. У процесі роботи не використовують вони і засобів індивідуального захисту від пилу. Порушення правил стало правилом на жнивному полі. Відомо ж бо, що вивозити гарячі обіди на поле можна тільки спеціально обладнаною критою автомашиною. А в «Київському» вирішили, що однакові для всіх правила доставки продуктів харчування механізаторам можна повертати на свій лад. Як от у цьому випадку: хліб та посуд не загортати у поліетиленові пакети, не поставити спеціального вагончика чи навісу для роздачі обідів.

Завітали і в їдальню села Мироцького цього ж господарства. Прикрі факти порушення санітарно-гігієнічних норм вицвилися і тут. Уже кілька тижнів на кухні немає гарячої води, несправний електротитан.

До того ж, не працює половина холодильного обладнання. Продукти псуються. А як це може позначитися на здоров’ї робітників, які тут харчуються?

До того ж, працівники їдальні порушують елементарні гігієнічні вимоги – не пройшли медичного огляду. Цікаво, з чиєї ж вини?

Усі ці претензії є кому адресувати – адміністрації та профкому радгоспу. Жнива, скажете, вже завершуються, то і говорити, наче, ні про що. Ні, збирання хліба хоч і закінчується, але всі інші роботи у полі не припиняються. То ж необхідно перевірити і відрегулювати системи механічної вентиляції кабін у всіх сільгоспмашинах, забезпечити їх повітряними фільтрами [2], а механізаторам видати необхідні комплекти спецодягу. Ну, а готувати і роздавати їжу за всіма правилами – обов’язок служби обслуговування.

Подібні недоліки в обслуговуванні жниварів виявлено і в радгоспах «Хотівський», «Тарасівський», кормодопоміжному господарстві «Забір’я».

Гадаємо, відповідна служба РАПО роз’яснить деяким господарникам те, що турбота про людей праці повинна стати нормою, правилом.

Шлях до комунізму, 1986 р., 24.07, № 87 (6666).

[1] Звичайно, дивне запитання: ніхто з часів трипільської культури ніякої дезактивації кабін не проводив, хіба що раз на рік.

[2] Не обладнувались наші сільгоспмашини протиатомним захистом, і говорити про це нема чого. Нащо фільтри, коли механізатори працюють з відкритими дверима кабін?