Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Неполадки на японській АЕС Генкай

[А у самих що робиться]

Токіо, 25. (Кор. ТАРС). Власті японської префектури Сага заявили рішучий протест власникам електроенергетичної компанії «Кюсю денріоку» в зв’язку з неполадками, які виникли два тижні тому на атомній електростанції Генкай, що їй належить. 10 жовтня в системі охолодження першого енергоблока АЕС виявилася серйозна несправність, про яку адміністрація «Кюсю денріоку» повідомила лише вчора увечері. Така злочинна повільність викликала природне обурення місцевих властей, які поставили вимогу, щоб компанія надалі негайно інформувала відповідні префектуральні органи про будь-які відхилення від норми в роботі станції.

За повідомленнями преси, населення Саги неабияк стривожене явно ненормальним станом справ на АЕС у Генкай, який може стати причиною серйозної катастрофи. Інциденти на станції трапляються один за одним. Наприкінці вересня, лише через місяць після проведення профілактичних робіт на першому енергоблоку, довелося зупинити для ремонту генератор ядерного реактора. І в тому випадку дирекція Генкай явно не без наміру запізнилася з інформацією про те, що сталося. Крім того, недавно стало відомо, що в системі трубопроводів на АЕС є численні тріщини, які загрожують зараженням радіацією ґрунтових вод і сусідніх водойм.

За даними громадських організацій, в останні роки аварії та несправності виявлено практично на всіх японських АЕС. Вони призвели до опромінення працюючого на них персоналу і витоків радіоактивних речовин. У переважній більшості випадків енергетичні концерни разом з урядовими органами намагалися приховати від громадськості наслідки цих інцидентів.

Київська правда, 1986 р., 26.10, № 250 (18732); Правда, 1986 г., 26.10, № 299 (24921).

Повідомлення «Правди» є скороченням ширшого тексту, надрукованого в «Київській правді».