Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Якою буде повінь

Інтерв’ю на ваше прохання

Наші читачі у листах і по телефону цікавляться: що чекати від нинішньої повені? Редакція попросила відповісти на ці запитання начальника Українського республіканського управління по гідрометеорології і контролю природного середовища М.П.Скрипника.

З: Насамперед, Миколо Павловичу, які особливості нинішньої повені? Чи передбачаються відхилення від минулих років?

В: Осоібливих відхилень не передбачається. Повінь очікується дещо вищою від торішньої, але в межах середніх багаторічних показників. А у нас є спостереження за сто з лишком років.

З: Чи не можна проілюструвати конкретними цифрами?

В: Будь ласка. Цього року талі води у басейні Дніпра, Прип’яті, Десни дадуть притік у Київське водосховище 18-24 кубічних кілометрів. Такі ж середні багаторічні показники. Для порівняння скажу, що торік повінь складала близько 17 кубокілометрів. За час повені ми спокійно, без жодних ускладнень пропускаємо 24 кубічних кілометри.

З: Багато людей звикли вимірювати повінь не об’ємом, а висотою рівня води у річці…

В: Гаразд. Проілюструю висотою рівня по Дніпру. За сто років найвищий рівень тут досягав 1073 сантиметри. Середній багаторічний – 750 сантиметрів. У 1986 році він був 699 сантиметрів. І, нарешті, очікується цього року – 700-800 сантиметрів.

З: Чи можете сказати, наскільки дружною передбачається весна?

В: Згідно з довготривалим гідрометеорологічним прогнозом найінтенсивніше танення снігів почнеться з 10-15 березня. Це значить, що на цей період випадає перехід до позитивних середньодобових температур.

З: Як довго триватиме повінь?

В: Тривалість найвищого рівня води у ріках в середньому два тижні.

З: Недавні відлиги вплинуть на нинішню повінь?

В: Звичайно. За підрахунками спеціалістів, під час недавнього потепління розтануло до 20 процентів снігу.

З: Отже, повінь для України особливої загрози не становить?

В: Не зовсім так. Напружене становище у східних областях, де випало в 2-2.5 раза снігу більше, ніж звичайно. Там вживаються відповідні заходи, щоб зустріти стихію у всеозброєнні. Києву і столичній області повінь справді не загрожує.

З: Окреме запитання про Десну, де чимало киян мають садові ділянки. Яка там обстановка?

В: Повінь на Десні буде не набагато вищою від середньої. Торік, наприклад, її об’єм становив 6.9 кубокілометра, а очікується нині – 7.2-7.3 кубокілометра. Де у нас найбільше садових кооперативів – біля Рожнів і Літок? Так ось дані нашого поста у Літках: найвищий рівень води у ріці в 1970 році – 730, у 1985 – 581, у 1986 – 599 і прогноз на 1987 – 570-670 сантиметрів.

З: Багато наших читачів, Миколо Павловичу, запитують про обстановку на Прип’яті, про можливі наслідки у зв’язку з торішніми чорнобильськими подіями, про радіоактивність снігу взагалі у Києві і приміській зоні.

В: Почнемо з останнього – за опадами і раніше був і зараз є чіткий радіометричний контроль. Радіоактивність снігу набагато нижча від допустимої норми, практично він чистий, майже такий, як і до аварії.

Зрозуміла тривога людей і з приводу обстановки на Прип’яті. Тут треба сказати, що небезпеки для радіоактивного забруднення води немає. На Прип’яті і інших малих ріках побудований цілий ряд дамб-відстойників, підводних насипів, які, коли б трапився десь змив радіонуклідів, значну частину їх затримали б. Така дамба побудована і на Київському водосховищі. Я сказав, якби трапився змив. А він не повинен трапитися, бо район проммайданчика, міст Прип’яті і Чорнобиля, ставки і відстойники, а також забруднені ділянки ретельно обваловані службами Мінводгоспу УРСР. За цими ділянками ведеться ретельний контроль – прориву або переливу води через вали не повинно бути. У цьому питанні проведені серйозні розрахунки. Крім учених АН УРСР, у дослідженнях брали участь Інститут прикладної геофізики (Москва), Інститут експериментальної метеорології (Обнінськ), Державний гідрологічний інститут (Ленінград). Силами вчених АН УРСР створена математична модель повені.

Якби навіть трапилося щось непередбачене – а це виключено, то й тоді ніякої загрози якості питної води не було б, оскільки водопровід міста є змога переключити на свердловини.

З: До речі, контроль за якістю води, зокрема, на радіоактивну забрудненість здійснює ваше управління?

В: Не тільки. Радіоактивне спостереження ведуть також спеціалісти Міністерства житлово-комунального господарства і Міністерства меліорації і водного господарства УРСР. Під контролем водосховище і ріки. Під час повені аналіз якості води буде братися частіше, кілька разів на добу.

З: Отже, кияни можуть бути спокійними?

В: Іще раз з усією відповідальністю підтверджую: підстав тривожитись немає.

Вечірній Київ, 1987 р., 3.03, № 51 (12966).