Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Даєш новосілля достроково!

В.Хрущ, кор.«Київської правди». Васильківський район

Автографи на карті області

Такий лозунг дня одеських і вінницьких будівельників, які споруджують у Васильківському районі житло для трудящих Чорнобильського району

Ще здалеку мальовнича околиця села Велика Бугаївка нагадувала домобудівний комбінат на колесах. Лише півмісяця тому прибули сюди одеські будівельники, а вже створили власну матеріально-технічну базу, що дозволяє з кожним днем нарощувати темпи робіт по спорудженню житла садибного типу для трудящих Чорнобильського району.

Оглядаємо земельну площу, де рівними рядами виструнчилися фундаменти, стіни будинків, вимальовуються вулиці. Разом з керуючим новоствореного тресту-майданчика «Одесапромбуд» С.Д.Шором та секретарем Одеської облпрофради І.М.Серцовим заходимо в середину одного з будиночків, де завершується кладка стін. Тут «господарює» краща комплексна бригада В.О.Кривошеєва з тресту «Одесацивільжитлобуд». Впоравшись на день раніше з поставленими завданнями, робітники вже завтра перейдуть на спорудження іншого будинку. Цей колектив нещодавно звернувся до всіх трудівників, які причетні до цієї важливої справи, із закликом об’єднати зусилля і продемонструвати справжні зразки високопродуктивної праці з тим, щоб здати все житло для чорнобильців у вересні, їх приклад уже наслідували комплекст бригади БМУ-1 тресту «Чорноморкурортрембуд», БМУ-17 тресту «Одесажитлобуд» та багато інших.

Власне, всі новостворені бригади нового типу. Вони не тільки взяли на озброєння підрядний метод з використанням коефіцієнта трудової участі, а й комплексний метод роботи. Це означає, що весь будівельний цикл колективи виконують власними силами. Тому при формуванні бригад добирали висококваліфікованих спеціалістів, які володіли б кількома суміжними професіями.

Безперечно, щоб люди трудилися з повною віддачею, їм необхідно створити нормальні побутові умови. Це врахували в штабі будівництва. Неподалік правління колгоспу «Промінь» розташувалося наметове містечко будівельників. Тут же є душові, місця відпочинку, простора їдальня. При її вході вже висіла «блискавка», яка вітала робітників, котрі проявили високу сумлінність при розвантаженні на станції Васильків-1 вагонів з будівельними матеріалами.

У своєрідному штабі, що координує хід будівництва житла, нам показали графік, а якому фіксують виконання плану всіма колективами виробничих підрозділів. Дуже багато червоних позначок.

– Що це означає? – запитуємо.

– Те, що ми вважаємо найбільшим досягненням: достроково.

Достроково. До цього тут одеські будівельники йдуть наполегливо, одночасно вирішуючи в комплексі всі технологічні, організаційні та соціальні проблеми. Адже тільки тут, у Великій Бугаївці, вони мають у стислі строки спорудити 100 будинків з усіма зручностями, торговельний центр, ряд інших об’єктів соцкультпобуту.

Висока трудова напруга панувала й у селі Плесецькому, де колективам трестів «Одесатрансбуд» та «Чорноморгідробуд» заплановано також звести 100 будинків з культурно-побутовими об’єктами. На площі вже виднілось чимало закладених фундаментів, зводились стіни. Підходимо до бригад, очолюваних Л.В.Мочуляком і В.Я.Мацюком. У виробничників рухи чіткі, вивірені. Звичайно, працювати так високопродуктивно, високоякісно – непросто. Одного бажання тут замало, необхідно досконало володіти справою, до глибини пізнати всі тонкощі будівельного ремесла.

– Саме таких людей ми і взяли сюди, – не приховує гордості заступник керуючого трестом «Одесатрансбуд» Д.А.Цуркан. – Та так працюють не тільки бригади Мочуляка та Мацюка, а майже всі 300 учасників будівництва. А це дає можливість нам у перших числах липня завершити укладку фундаментів і щотижня зводити десять будинків.

Достроково здати в експлуатацію 100 будинків у селі Погреби намітили і їх колеги з Одеського облагробуду. Тут також повний світловий день кипить висока трудова напруга. Люди проявляють організованість, докладають вміння, щоб виграти час, раціонально використовувати кожну робочу хвилину.

– Переконаний, – каже заступник голови Одеського облагробуду В.М.Переведенцев, – що будівельники, усвідомлюючи важливість поставленого перед ними завдання, докладуть усіх зусиль до того, щоб у вересні здати все житло в експлуатацію для чорнобильців.

«Даєш новосілля достроково!» – такий лозунг дня і вінницьких будівельників, які працюють у селі Данилівка. Керуючий новоствореним трестом-майданчиком Є.Б.Більман розповів, що колектив тресту «Вінницяпромбуд» зведе 70 будинків, а облагробуд – 30. Крім цього, тут виростуть новий торговельний центр і готель.

Усе підпорядковано високопродуктивній праці людей. В наметовому містечку вінницьких будівельників є всі побутові зручності, на майданчик завезено необхідні матеріали, споруджено потужний розчинний вузол. Уже з’явилися й свої передовики, які щодня дають по півтори і більше норми. Це – колективи ланок А.А.Петрунька, А.І.Кенделя, В.І.Кушніра з тресту «Сільбуд».

…Пізно ввечері ми побували в районному штабі будівництва. Його начальник, головний інженер республіканського тресту «Оргагробуд» О.Я.Чорний підбив підсумки роботи. Одеськими і вінницькими будівельниками вже закладено 150 фундаментів і зведено майже 20 будинків – значно більше запланованого. І з кожним днем цифри, а значить і будинки, – ростуть.

Київська правда, 1986 р., 28.06, № 152 (18634).