Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

1-й квартал 2010 р.

24.03.2010 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано наступні десять народних пісень, записаних з голосу Лесі Українки Климентом Квіткою.

22.03.2010 р. Нові статті в альманасі «Купола»

Сьогодні ми пропонуємо ще 5 статей з першого числа, яке вийшло в 2005 р. : 1000 карбованцев Украинской Державы, Привет из Киева, Киевские магистратские пушки, Гетманский рецепт от кашля, Леопардовская коллекция в киевском церковно-археологическом музее.

20.03.2010 р. Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам перші 4 її вірші, присвячені присвячені проблемам Слова, сутності поетичної творчості : «Я так за словом затужила…», «До читача», «Ще очі сплять, і сну їм так ще хочеться…», «Всю ніч тривоги духу себе шукають в слові…».

18.03.2010 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Київська ікона Св. Миколи Мокрого на американському континенті», в якій подано сенсаційну інформацію про долю ікони 11 ст., яка до 1943 року зберігалась на хорах Софійського собору в Києві. Автор статті виявив її у США, куди вона була вивезена українцями-емігрантами. Детально простежено долю ікони в Америці.

16.03.2010 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано наступні десять народних пісень, записаних з голосу Лесі Українки Климентом Квіткою.

14.03.2010 р. Нова стаття Ігоря Гирича

Пропонуємо увазі читачів статтю «Історичний шлях : Київ і пам'ятники». У статті проаналізовано роль монументальних пам’ятників у національному вихованні; показана боротьба різних ідейних і політичних концепцій, яка матеріалізувалась у київських пам’ятниках 19 – 20 ст. Автор робить цікавий висновок : мистецьки вартісні пам’ятники виникали в часи, коли державна влада почувала себе сильною і впевненою у своїй правоті, а часи нестабільної влади відзначені мистецькою халтурою. Зразком такої халтури автор вважає пам’ятник В.Чорноволу в Києві. Сформульовано вимоги до проекту київської Алеї героїв, яка має стати художньою цінністю.

12.03.2010 р. Нові статті в альманасі «Купола»

Сьогодні ми пропонуємо ще 4 статті з першого числа, яке вийшло в 2005 р. : Рельеф «Архангел Михаил», Рельеф «Владимир Великий», «Великокняжеская, царская и императорская охота на Руси» та Исторические миниатюры Виталия Ковалинского.

10.03.2010 р. Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам останні 4 її вірші, присвячені рідному краю поетеси – Закарпаттю : «Спогади», «Закарпатський край», «Сестрі», «Я – з русинів і дуже тим горджусь…».

6.03.2010 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано статтю «Викриття радянських фальсифікацій Лесі Українки», в якій на документальному матеріалі простежено фальшування видавничої історії драми «Руфін і Прісцілла» та політичну цензуру листування поетеси, спрямовану на затушовування її антиросійських поглядів.

4.03.2010 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Смерть Миколи Касперовича», в якій показано, як героїчні російські більшовики-чекісти Шапіро та Альтзіцер врятували радянську владу, знищивши українського художника-реставратора М.Касперовича.

2.03.2010 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено українській культурі.

Україна має багату і різноманітну культурну традицію, яка розвинулась на потужній базі культури Київської Русі. Завжди відкрита до зовнішніх впливів, вона постійно вбирала в себе ті елементи сусідніх культур, які відповідали духу народу. З середини 17 ст., зі здобуттям національної незалежності, ці впливи були синтезовані в потужне і своєрідне явище українського бароко, яке в свою чергу зробило великий благотворний вплив на сусідів.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію явищ і діячів української культури, зокрема, образотворчих мистецтв, іконопису, скульптури, вжиткового мистецтва, музичної культури, історії братського руху, освіти та науки в Україні. Він містить 9441 документ, 135.34 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

28.02.2010 р. Нові статті в альманасі «Купола»

Сьогодні ми пропонуємо ще 4 статті з першого числа, яке вийшло в 2005 р. : Богдан Хмельницкий, Иван Выговский, Павел Тетеря та Административные чины казацкой Украины.

26.02.2010 р. Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам ще 4 її вірші, присвячений рідному краю поетеси – Закарпаттю : «Карпати», «Оновлення», «Коломийка», «Закарпаття».

24.02.2010 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано наступні десять народних пісень, записаних з голосу Лесі Українки Климентом Квіткою.

22.02.2010 р. Нова стаття Ігоря Гирича

Пропонуємо увазі читачів статтю «Георгій Лукомський – призабутий український мистецтвознавець».

20.02.2010 р. Волинські свині не винні

Пропонуємо увазі читачів новий розділ гостросюжетного українського роману «Свині не винні… і всього такого». В цьому розділі з’ясовується, що у Волинській області, яка відома зі свого князівського минулого, немає жодної пам’ятки, пов’язаної з князями… мабуть, тому що вони не свині.

Звертаємо вашу увагу, що цей і подальші розділи статті публікуються на новому персональному сайті М.Жарких.

А щоб не склалось враження, що сайт Мислене древо вже не поповнюється – пропонуємо статтю Марти Десенко «Повернення з небуття», присвячену історії пісні про чайку-небогу.

18.02.2010 р. Нові статті в альманасі «Купола»

Сьогодні ми пропонуємо ще 4 статті з першого числа, яке вийшло в 2005 р. Дві з них присвячені серіям медалей : Портретная серия. Великие киевские князья, Историческая серия. Медали княжения Рюрика; ще дві – українським гетьманам Дмитру Вишневецькому та Петру Конашевичу-Сагайдачному.

16.02.2010 р. Новий сайт «Мисленого древа»

Маючи в руках Смереку, будувати нові сайти стало легко. Нині ми запрошуємо читачів відвідати сайт історика Ігоря Лимана, який досліджує південну Україну. Матеріалів там поки що небагато, але з ласкавої згоди пана Ігоря ми поступово розмістимо там усі його монографії та збірники документів.

14.02.2010 р. Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам цикл віршів, присвячений Мукачеву – рідному місту поетеси : «На перехресті гомінких доріг…», «Ти багатоликий, Ти багатомовний…», «Квітуй, Мукачево, із роду в рід…», «Тобі, Мукачево, пошана наша!».

13.02.2010 р. Ще нове про Лесю Українку

Нарешті вдалося знайти повний текст вірша «Ізраїль в Єгипті» – у другому томі творів Лесі Українки видання «Книгоспілки» 1927 року. У найновішому (брежнєвсько-щербицькому) томі віршів (1975 року) його нема – так наші керівники дбали за нашу ідейну чистоту.

12.02.2010 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано наступні десять народних пісень, записаних з голосу Лесі Українки Климентом Квіткою.

10.02.2010 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано заключні розділи статті «Михайло Бойчук і його школа» : Дитячі та юнацькі роки; У Парижі; У Львові; У Києві – професором Академії мистецтв; У Києві – художником-монументалістом; Межи Сціллою й Харибдою; У катівні.

8.02.2010 р. Новий альманах в розділі «Студії»

Завдяки люб’язності керівника видавництва «Купола» С.П.Соколова ми маємо змогу надати читачам сайту е-версію всіх п’яти надрукованих чисел історичного альманаху «Купола». Сьогодні ми пропонуємо перші три статті з першого числа, яке вийшло в 2005 р. Вони присвячені Успенському собору Києво-Печерської лаври, Михайлівському Золотоверхому собору та Андріївській церкві у Києві.

6.02.2010 р. Нові видання з електронною доставкою

Запрошуємо відвідати наш інтернет-магазин. Сьогодні ми пропонуємо :


Вступ до будівельної справи. –
К. : Мислене древо, 2010 р. – 337 с.

Леся Українка
Зібрання творів у 12-и томах.
Том 12 : листи Лесі Українки
з 1903 – 1913 років.

4.02.2010 р. Новий сайт «Мисленого древа»

Як тільки Смерека набула більш-менш працездатного вигляду, ми одразу почали думати, де б її застосувати. І згадали, що чоботар без чобіт, чи то пак сайтобудівник без власного персонального сайту виглядає трохи дивно. Тому запрошуємо відвідати персональний сайт Миколи Жарких : https://www.m-zharkikh.name/. Наукові праці, фотогалерея, документація Смереки.

2.02.2010 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Новий DVD диск загальним обсягом 1.5 Гб присвячено українознавчому клубу «Спадщина».

Українознавчий клуб «Спадщина» було створено групою київських науковців в кінці 1987 року. Він відіграв значну роль в революційних подіях 1988 – 1991 років, в результаті яких Україна здобула незалежність.

На диску представлені спогади членів клубу, документи клубу (в тому числі всі його видання), документи Київської регіональної організації Народного руху, колекцію неформальної преси України.

Більше інформації…

30.01.2010 р. Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам два маленьких цикли віршів, присвячених Закарпаттю : «Як в сонячному сяйві…», «Суворі гори, похмурі гори…», «На горі високій стоїть Хрест Господній…», «Всюди гори, кругом гори…».

28.01.2010 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано перші 4 народних пісні, записаних з голосу Лесі Українки Климентом Квіткою.

26.01.2010 р. Нові видання з електронною доставкою

Запрошуємо відвідати наш інтернет-магазин. Сьогодні ми пропонуємо :


Лівінський О.М.
Опоряджувальні роботи. –
К. : Мислене древо, 2010 р. – 573 с.

Леся Українка
Зібрання творів у 12-и томах.
Том 11 : листи Лесі Українки
з 1898 – 1902 років.

24.01.2010 р. Вінницькі свині не винні

Пропонуємо увазі читачів новий розділ гостросюжетного українського роману «Свині не винні… і всього такого». В цьому розділі з’ясовується, що у Svintus Grandiosus теж побував, хоча й не постарався так, як в уже проаналізованих регіонах. Звичайно, ми не побачимо в цій області Василя Стуса – бо він українець, та ще й націоналіст; не побачимо Павла Пестеля з його Південним товариством – бо він росіянин, та ще й революціонер; не побачимо Богдана Хмельницького з його блискучою перемогою під Батогом – бо він українець; не побачимо Олександра Суворова з його чудо-богатирями – бо він росіянин. І жоден з них – не свиня, тому пам’ять про них нашим свиням байдужа…

22.01.2010 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано перші розділи статті «Михайло Бойчук і його школа». Вони присвячені огляду джерел до біографії нашого славного художника та літератури про нього.

20.01.2010 р. Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам наступні п’ять її віршів, присвячених Закарпаттю : «Вдихаю жадібно повітря верховинське…», «Я до тебе палко признаюся…», «Ми горді горяни, наш край – Верховина…», «Рідне село», «Верхнім Воротам».

18.01.2010 р. Нова стаття в розділі «Студії»

Пропонуємо увазі читачів статтю «Спецагент Закордоту Пантюша Гонімов».

16.01.2010 р. Нові видання з електронною доставкою

Запрошуємо відвідати наш інтернет-магазин. Сьогодні ми пропонуємо :


Ізоляційні роботи в будівництві. –
К. : Мислене древо, 2010 р. – 206 с.

Леся Українка
Зібрання творів у 12-и томах.
Том 10 : листи Лесі Українки
з 1876 – 1897 років.

14.01.2010 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано останні 6 пісень, записаних з голосу Лесі Українки Миколою Лисенком.

12.01.2010 р. Нова стаття Ігоря Гирича

Пропонуємо увазі читачів розроблені І.Гиричем Пропозиції з зміни концепції та переекспозиції музею „Поле Полтавської битви”. При цій нагоді хочеться запитати – а чим займаються наукові співробітники отого музею (окрім того, що розписуються у відомостях одержання зарплати з бюджету)? Чому І.Гирич, який працює зовсім в іншому напрямку, мусить з патріотичного обов’язку (тобто безкоштовно) розробляти концепцію музею, яку мав би розробити (але не розробив) цілий колектив? Чи не хоче цей колектив повернути до державного бюджету незаслужено отримані гроші ?

10.01.2010 р. Кримські свині не винні

Пропонуємо увазі читачів новий розділ гостросюжетного українського роману «Свині не винні… і всього такого». В цьому розділі з’ясовується, що в Криму Svintus Grandiosus залишив виразні сліди : найбільш показові пам’ятки Криму, такі як – усі випали зі сфери державної опіки. Щось дивне з цією автономною республікою діється. Мати автономію, щоб жити ліпше за решту земель – це зрозуміло і добре, але мати автономію для того, щоб жити гірше – це вже щось несвітське, вигідне хіба що свиням…

8.01.2010 р. Нові видання з електронною доставкою

Запрошуємо відвідати наш інтернет-магазин. Сьогодні ми пропонуємо :


Довідник будівельника. –
К. : Мислене древо, 2010 р. – 504 с.

Леся Українка
Зібрання творів у 12-и томах.
Том 9 : фолькорні записи.

6.01.2010 р. Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам перші чотири її вірші, присвячені Закарпаттю, рідному краї поетеси. Як і належить українській поетесі, вона починає своє оповідання з пригадок про змагання краю за незалежність України : «Карпатам», «Карпатська Україна», «Вікопомне», «Красне Поле».

4.01.2010 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Слобожанщині.

Слобожанщина – історична територія, яка охоплює Харківську і частину Сумської областей України, частину Воронізької області Росії. Вона була заселена українцями під час національної революції середини 17 ст. під проводом Богдана Хмельницького. Тоді в України знайшлися сили не тільки сформувати 60-тисячне військо, не тільки загнати панів за Случ і Буг, не тільки вкрити свою землю фортецями й набудувати дивних дерев’яних церков – але ще знайшлися сили розширити свою етнічну територію за рахунок майже не заселених земель на південному кордоні Московської держави. Там виникли полкові міста Охтирка, Суми, Харків, Ізюм, Острогозьк, там жив і творив Григорій Сковорода, там виник перший в Україні університет у Харкові.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію земель колишньої Слобожанщини. Він містить 1693 документи, 16 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

2.01.2010 р. Звіт про роботу сайта

Опубліковано звіт про роботу сайта у 2009 р. За минулий рік у нас було 556 тисяч читачів.