Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Місто повнокровно живе і працює

В.А.Згурський, голова виконкому міської Ради народних депутатів

Напруженими трудовими ділами позначене сьогоднішнє життя нашого рідного міста. Стабільно працює промисловість, злагоджено трудяться будівельники і транспортники. Як і завжди, багато турбот у працівників житлово-комунального господарства, торгівлі, громадського харчування, побуту. Коротше кажучи, у всьому відчувається звичний, діловий ритм міста із населенням у два з половиною мільйона чоловік – міста-трудівника, міста-творця.

Є всі підстави твердити, що трудящі Києва із розумінням сприйняли повідомлення про аварію на Чорнобильській атомній електростанції. Час, що минув, став суворою перевіркою громадянської зрілості і мужності людей, довів їх високу моральність.

Продумано, оперативно і цілеспрямовано діяли і діють партійні і радянські органи. У важкі дні двобою із грізною стихією, що вийшла з-під контролю, кияни у числі перших прийшли на допомогу Чорнобилю.

Всім вже відомо про мужні дії київських пожежників, підрозділів органів внутрішніх справ, медиків, автотранспортників, метробудівців – усіх, хто був і зараз знаходиться на передовій лінії цієї битви.

Варто відзначити, що трудові колективи столиці України, забезпечуючи виконання виробничої програми, мобілізували свої зусилля на енергійну і оперативну допомогу Чорнобилю. Люди цілодобово не виходили з цехів, виконуючи спеціальні завдання для ліквідації наслідків аварії. Найсердечнішої вдячності заслуговують трудівники підприємств «Ленінська кузня», «Більшовик», «Червоний екскаватор», «Точелектроприлад», імені Лепсе, Київського авіаційного виробничого об’єднання та інших. Цілодобово працюють заводи залізобетонних виробів, забезпечуючи поставки бетону для АЕС.

Кияни, виявляючи почуття громадянськості і патріотизму, висловлюють готовність взяти особисту участь у ліквідації наслідків аварії. Багато з них переказують з цією метою частину заробітної плати і власних збережень.

Законне обурення і гнів у кожного з нас викликає розгнуздана антирадянська кампанія, розгорнута на Заході, яка розпатякує, зокрема, про нібито «померлий Київ».

Цілком зрозуміло, що аварія на Чорнобильській АЕС викликала певне занепокоєння за стан оточуючого середовища, посилила увагу до питань охорони здоров’я, режиму відпочинку і харчування. Скажу про головне: радіаційна обстановка в місті постійно поліпшується, ми ретельно її контролюємо, робимо все необхідне для створення нормальних умов праці і побуту киян.

Днями міністр охорони здоров’я республіки А.Ю.Романенко у черговий раз розповів про ситуацію, що склалася, і профілактичні заходи, які забезпечують повну безпеку здоров’ю людей. Я можу додати до цього, що ми найретельніше перевіряємо все – навколишнє середовище, воду, продукти харчування, в тому числі овочі, які надходять на прилавки. Постійний дозиметричний контроль встановлено на м’ясокомбінаті, всіх трьох молокозаводах, плодоовочевих і продовольчих базах, а також на базарах міста. Отже, до магазинів надходить тільки надійно перевірена продукція.

Тепер про санітарний режим міста. Ми нерідко кажемо: Київ – наш спільний дім, і піклування про його чистоту – кровна справа кожного киянина. Місто завжди цим відзначалося, але зараз треба попрацювати ще більше. Треба мити не тільки шляхи, тротуари, але й внутріквартальні території. Чистота міста багато в чому залежить від суворого контролю за роботою транспорту. На в’їздах до Києва працюють пости дозиметричного контролю, проводиться спеціальна обробка автотранспортних засобів.

Багатьох цікавить питання про організацію в цьому році літнього відпочинку дітей. Як відомо, багато київських учнів перших-сьомих класів цими днями виїжджає до піонерських таборів інших областей республіки. Повсюдно юних киян дуже добре приймають, оточують їх увагою і піклуванням.

Що стосується дошкільнят, то їх оздоровлення, як і раніше, передбачається разом із батьками, під час чергової профвідпустки, в тому числі у здравницях республіки.

Цими питаннями займаються профспілкові органи. Крім того, у літні місяці всі дитячі дошкільні установи міста, як і в попередні роки, працюватимуть у санаторному режимі,

Багате і змістовне, як завжди, культурне життя міста. Його прикрасив традиційний Всесоюзний фестиваль мистецтв «Київська весна» за участю провідних творчих колективів Російської Федерації, Білорусії, Молдавії, Азербайджану, Киргизії, Литви, Естонії та інших братніх республік.

Чимало знаменного і в спортивному житті міста. З великим інтересом кияни стежили за ходом перших трьох етапів велогонки Миру. А тепер наша увага прикута до інших змагань.

Як бачите, Київ повнокровно живе і працює. Зараз найголовніше завдання, яке стоїть перед кожним колективом, – працювати краще, продуктивніше, розгорнути широку боротьбу за економію енергетичних і матеріальних ресурсів, забезпечити виконання державного плану місяця, першого півріччя і, звичайно, всього року.

Кияни добре почали цей рік. За чотири місяці понад план реалізовано промислової продукції на 72 мільйона карбованців. Тепер важливо підтримувати набрані темпи, примножити досягнуте. І це буде гідним внеском трудівників нашого міста у виконання рішень 27 з’їзду КПРС, у здійснення нових мирних ініціатив, висунутих у виступі Генерального секретаря ЦК КПРС товариша М.С.Горбачова по радянському телебаченню.

Київ сьогодні. На площі Жовтневої революції. Фото Володимира Самохоцького, Михайла Чернічкіна [1]

Вечірній Київ, 1986 р., 26.05, № 120 (12735).

[1] Навіть фото центральної площі Києва довелось надрукувати, щоб довести західним наклепникам, що не весь Київ зруйновано і не всі кияни повиздихали – трохи лишилось.