Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Поряд з лікарями

Розповіді про мужність і героїзм

У перші дні після аварії, що сталася на Чорнобильській АЕС, поряд з медичними працівниками знаходились фармацевти. Перед людьми цієї скромної і, здавалося б, спокійної професії було поставлено завдання оперативно і безперебійно забезпечити медиків усіма необхідними лікарськими препаратами.

Організованість, витримка, високі професійні знання допомогли аптечним працівникам області правильно оцінити ситуацію, визначити напрямки подальшої роботи.

Розповісти докладніше про участь фармацевтів області у ліквідації наслідків аварії наш кореспондент попросив начальника обласного аптечного управління Євгена Федоровича Пакриша.

– Хотів би насамперед відзначити неабияке почуття відповідальності, яке виявили у перші дні і так само ставляться до виконання важливого завдання тепер заступники начальника управління В.Ф.Лахно, З.М.Шеховцева та начальник відділу організації постачання і торгівлі медичними товарами Т.Г.Волкова. Саме вони взяли на себе основну роботу по лікарському забезпеченню.

В управлінні терміново визначили наявні запаси необхідних медикаментів, врахували можливу потребу в інших. Спочатку ми розраховували лише на власні можливості, хоча одразу ж стало очевидним, що Головне аптечне управління республіки, колеги з інших областей готові надати нам першу-ліпшу допомогу. Дійсно, вже 27 квітня на адресу обласного управління почали надходити медичні вантажі з Дніпропетровська, Кривого Рога, Полтави, Сімферополя, Тернополя, ряду інших міст. Готовність надати нам необхідну допомогу виявили одразу ж і колеги з Київського міського аптечного управління.

Загальні турботи міцно згуртували увесь наш колектив і в першу чергу працівників відділу організації постачання і торгівлі та центрального аптечного складу. Саме від оперативності і злагодженості їх дій залежало своєчасне забезпечення медикаментозної допомоги і проведення необхідних профілактичних заходів. Аптечне управління і центральний склад працювали, по суті, цілодобово. Замовлення, які надходили з аптек, у тому числі й ті, що передавались по телефону, виконувались негайно. Люди добре розуміли, що головне в такій ситуації – оперативність і високий рівень виконання замовлень.

Незважаючи на те, що попередньо ми начебто визначили примірну номенклатуру необхідних фармацевтичних препаратів, передбачити всі без винятку випадки було, звичайно, неможливо. Виручала висока професійна ерудиція багатьох наших фахівців, які швидко знаходили виходи із найскладніших ситуацій.

Машина за машиною відправлялись до Чорнобиля, Поліського, Іванкова. Серед водіїв центрального аптечного складу не треба було виявляти добровольців, кожний висловлював готовність у будь-який час вирушити з вантажем, на який чекали медичні працівники. Зокрема, відмінно і оперативно виконували такі завдання А.Н.Андрієвський, В.Є.Бородін, І.І.Попков, В.М.Білоус, ряд інших водіїв.

Діставши завдання по виробництву ряду ліків, швидко перебудували свою роботу трудівники підпорядкованої обласному аптечному управлінню фармацевтичної фабрики. В найкоротший строк була завезена сировина, спеціальний аптечний посуд. Робочі місця на конвейєрі зайняли працівники інженерно-технічного персоналу, службовці. Напружено, бажаючи зробити якомога більше, працювали, зокрема, апаратниця У.Т.Давиденко, фасовщиці Ф.Ф.Євченко та Є.І.Гончарова.

…Особливу відповідальність відчувають у ці дні аптечні працівники Чорнобильського, Поліського та Іванківського районів. Так, у складній обстановці довелося працювати фармацевтам центральної районної аптеки міста Чорнобиля № 16. Завідуюча Н.Н.Будась та її заступник В.Т.Окунь безвихідно перебували в перші дні після аварії на своїх робочих місцях.

Напружено працювала і центральна районна аптека № 19 селища Поліське. Тут очолює колектив молодий ще завідуючий В.С.Грищенко. Та вже тепер можу сказати, що Василь Семенович витримав перевірку на роботу в складних умовах і нині виявляє чимало ініціативи, самостійно вирішує складні питання.

Надійно працюють і аптечні працівники Іванківського району М.Н.Лоєвський, В.В.Медяник, О.А.Осовик, Т.І.Василенко та інші.

У зв’язку з евакуацією жителів Чорнобильського району обласне аптечне управління намітило термінові заходи по реорганізації і поліпшенню роботи своїх закладів у Бородянському і Макарівському районах. Факти свідчать, що і тут аптечні працівники виявляють глибоке розуміння своєї відповідальності, безперебійно виконують замовлення лікарів. У будь-яку годину доби чітко організовано прийом медикаментів, швидко комплектуються замовлення, які надходять з віддалених сіл.

Наша вахта продовжується. Нині для надання лікарської допомоги працюючим у зоні аварії організовано при поліклініці міста Чорнобиля ще один аптечний пункт, який забезпечено усім необхідним асортиментом медикаментів. Добровільно, за покликом совісті там першими викликались працювати завідуюча аптекою № 235 Є.А.Філіпенко і фармацевт цього ж закладу Л.А.Шейко. Їм на зміну прийдуть інші добровольці – таких чимало серед наших працівників. Ми розуміємо відповідальність завдання, яке поставлене перед нами. Аптечні працівники області докладуть усіх своїх знань і зусиль, щоб наблизити час повернення евакуйованих людей до своїх рідних осель і надалі оперативно і кваліфіковано надаватимуть їм лікарську допомогу.

Київська правда, 1986 р., 1.06, № 131 (18613).