Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Уроки Людвинівки

О.Болясний, кор.«Київської правди». Макарівський район

Нотатки із зльоту будівельників Украгробуду, які споруджують на Київщині житло для евакуйованих із зони Чорнобильської АЕС

Скільки потрібно часу, щоб спорудити садибу для однієї сім’ї? Не якусь там хатку, а справжню садибу: сучасний трикімнатний будинок з усіма зручностями, і зовні і всередині оригінально оздоблений, а на подвір’ї – сарай, льох, клумби, асфальтовані доріжки, красива огорожа з широкими брамами. На мить ви замислитесь і відповісте: це залежить від господаря – кому місяця-двох вистачить, а хто і за рік ледве впорається. Тоді скажу більш конкретно: таку садибу спорудили… за якихось п’ять тижнів. І ще додам: не одну садибу, а побудували цілий населений пункт з семи вулиць, з магазинами, лазнею, комплексним пунктом побутового обслуговування і фельдшерсько-акушерським пунктом.

Та не буду далі інтригувати читача: йдеться про щойно народжене селище Тернопільське, як воно значиться у технічній документації, споруджене у Макарівському районі на землях колгоспу імені Горького неподалік села Людвинівки будівельниками Тернопільського облагробуду. Незабаром тут оселяться трудівники чорнобильського колгоспу «Червоне Полісся». Звичайно, такі строки – рекордні, але й в інших місцях Київщини, де будівельники різних областей України споруджують житло для евакуйованих із зони Чорнобильської АЕС, панує трудове піднесення.

Спершу намічалося всі сім тисяч садиб, споруджуваних у нашій області п’ятьма міністерствами і відомствами, здати в експлуатацію до 1 жовтня. Та будівельники системи Украгробуду, розуміючи, як багато від них залежить у якнайшвидшому налагодженні життя й побуту евакуйованих, зваживши свої можливості, вирішили на місяць скоротити визначений строк. Так і записали у підвищених соціалістичннх зобов’язаннях. Але й на цьому не зупинились – багато колективів будівельників випереджають і нові строки. На будовах розгорнулося завзяте трудове суперництво: хто швидше, якісніше спорудить для чорнобильців житло. Колегія Украгробуду спільно з президією Українського республіканського комітету профспілки працівників агропромислового комплексу затвердили умови республіканського соціалістичного змагання.

І от підбито перші підсумки цього змагання за результатами роботи в червні. Оголосити ці підсумки вирішили на зльоті будівельників Украгробуду в Людвинівці – на будівельному майданчику, де об’єкти споруджують швидше і якісніше, ніж на інших будовах. На зліт зібрались представники колективів будівельників, які зводять житло для чорнобильців у нашій області, відповідальні партійні, радянські і господарські працівники республіки і Макарівського району. Відкриваючи зліт, секретар Укрпрофради, голова Української республіканської ради профспілки працівників агропромислового комплексу К.М.Нагорний підкреслив важливість дійової допомоги будівельникам з боку партійних, радянських, господарських органів та жителів районів, де прийняли евакуйованих.

Перший секретар Макарівського райкому партії В.О.Кострома розповів присутнім про здобутки трудівників району по виконанню рішень 27 з’їзду КПРС, їх внесок у допомогу евакуйованим.

– Основна роль у будівництві для них житла, – зазначив, аналізуючи хід будівництва, голова Украгробуду М.О.Пильников, – відведена нашим колективам, які тільки у столичній області споруджують житлові будинки та об’єкти соцкультпобуту в десяти районах. Більше 6740 садиб нині знаходяться у стадії будівництва, 60 будинків уже повністю готові. На будівельних майданчиках сконцентровано 57 тисяч робітників та інженерно-технічних працівників, майже дві тисячі кранів, понад 800 екскаваторів, сотні бульдозерів, багато іншої техніки. Та головне – віддача від усього цього. Колективи Тернопільського, Дніпропетровського, Хмельницького, Вінницького, Ровенського, Чернівецького та Чернігівського облагробудів на ділі довели свої великі трудові можливості. Завдяки їх зусиллям багато евакуйованих з Чорнобильського району сімей раніше, ніж передбачалося, одержать впорядковане житло.

Проте це не означає, що абсолютно все у будівельників іде гладко. Цього промовець не приховував: темпи спорудження певною мірою стримують незадовільні поставки каркасних і щитових будиночків, поставка й відвантаження залізничних вагонів з будівельними матеріалами, що накопичилися на станціях області, труднощі з забезпеченням шляхових організацій асфальтобетоном. Все це так. Ось чому ще більшого значення нині надається віддачі кожного, хто причетний до спорудження конче важливих об’єктів.

М.О.Пильников оголосив підсумки соціалістичного змагання і вручив переможцям нагороди. Першість у трудовому суперництві виборов колектив Тернопільського облагробуду, який вже практично завершив спорудження житла для евакуйованих у колгоспі імені Горького в Макарівському районі. Йому вручено перехідний Червоний прапор Украгробуду і Українського республіканського комітету галузевої профспілки, а також грошову премію. Друге місце у соціалістичному змаганні поділили між собою колективи Хмельницького та Дніпропетровського облагробудів, що споруджують житло у Володарському та Баришівському районах, третє місце – будівельники з Вінниччини, Ровенщини, Чернігівщини, які залишають свої трудові автографи у Васильківському, Фастівському та вже названих Макарівському й Баришівському районах. Було також відзначено хорошу роботу колективів Чернівецької та Черкаської областей.

– Я працюю у будівництві більше 20 років, але таку самовідданість будівельників, які роблять, здавалося б, неймовірне, спостерігаю вперше. Будівництво у Людвинівці – то справжні уроки передового досвіду в будівництві, – зазначив з трибуни виконроб міжгосподарської ПМК-14 з Тернопільщини Т.В.Дружка, якому випало забити перший кілочок на будівельному майданчику в Людвинівці Макарівського району. – Втім, мабуть, найкраще про нашу роботу скаже панорама будови, на якій ми зібралися, і де ще півтора місяця тому було поле. Стати переможцем у такому завзятому трудовому суперництві не легко, та якщо ми вже вибороли у ньому першість, то будемо й надалі працювати так, щоб перехідний Червоний прапор, вручений нам, одержав би постійну тернопільську прописку.

З великою увагою учасники зльоту вислухали розповідь керуючого трестом-майданчиком з Хмельницького облагробуду А.Д.Фридмана, який поділився досвідом, застосовуваним на будовах у Володарському районі. Тут набув поширенвя бригадний підряд, причому, не тільки серед тих, хто виконує загальнобудівельні роботи, а й серед тих, хто зайнятий земельними, бетонними роботами. Завдяки цьому вдається істотно прискорити темпи будівництва.

Перед будівельниками, які споруджують у нашій області житло для чорнобильців, стоїть ще немало проблем. Проте ні в кого нема сумнівів, що завдання своє вони виконають успішно. Запорука цьому – великі потенціальні можливості, про які розповіли на зльоті бригадир комплексної бригади Ровенського облагробуду Р.С.Никончук, бригадир з Нікополя М.П.Овод, головний інженер Чернігівського облагробуду А.І.Крамаренко, бригадир Вінницького облагробуду А.М.Завертений.

Після зльоту учасники художньої самодіяльності Макарівського районного будинку культури і члени студентського будівельного загону «Горизонт» Уральського політехнічного інституту, які допомагають споруджувати житло, дали для будівельників великий концерт.

Київська правда, 1986 р., 20.07, № 170 (18652).