Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Додержуватись правил гігієни

РАТАУ

Радять учені і спеціалісти

У Міністерство охорони здоров’я, редакції газет, на телебачення і радіо республіки надходять листи, в яких порушуються питання охорони здоров’я в умовах, що створились після аварії на Чорнобильській АЕС. У черговій бесіді, переданій по Республіканському телебаченню і радіо, на них відповідали заступник міністра охорони здоров’я УРСР А.М.Касьяненко, академік АМН СРСР О.М.Лук’янова, кандидат медичних наук Г.І.Соломко. Нижче публікується короткий зміст бесіди.

Багато жителів республіки цікавляться тим, якою нині є радіаційна обстановка. Відзначалося, що в абсолютній більшості областей вона повернулась до того вихідного стану, який був до аварії на АЕС. Дещо підвищений рівень радіації по гамма-фону ще зберігається в окремих районах Київської, Житомирської і Чернігівської областей. У столиці України в середньому він дорівнює 0.08 мілірентгена на годину. Отже, ніяких обмежень, у тому числі для літнього відпочинку, на території республіки, за винятком вказаних областей, не існує.

У ряді листів проявляється занепокоєння про дітей, їх здоров’я. Зокрема, надходять запитання, чи не небезпечно для здоров’я дітей, які відпочивають на півдні республіки і за її межами, повернення їх у Київ, інші міста і райони. В цьому зв’язку в ході бесіди говорилося, що, за висновком учених і спеціалістів, які аналізують радіаційну обстановку, дітей можна повертати хоч сьогодні. Але враховуючи, що в піонерських таборах, де тепер перебувають школярі, створено всі умови для їх оздоровлення, загартування, було продовжено перебування школярів у місцях відпочинку. Вони прибудуть додому перед заняттями в школах, які почнуться, як звичайно, 1 вересня.

Було висловлено поради батькам, діти яких перебувають в областях навколо чорнобильської зони. Рекомендується, як завжди, дбати про раціональне харчування, в якому повинні бути молочні продукти, а також м’ясо, яйця, овочі, ягоди, фрукти. Корисний для дітей шкільного і дошкільного віку післяобідній відпочинок. Діти можуть купатись не тільки у ванні або під душем, а й у річці, на озері, однак тут обов’язково під контролем батьків. Не слід обмежувати їх прогулянки, особливо перед сном. Приміщення, в яких перебувають діти, повинні добре провітрюватись.

Учасники бесіди торкались питань, зв’язаних з правилами гігієни і харчування. Підкреслювалась доцільність проведення вологого прибирання приміщень у квартирах з використанням пилососів.

Було відзначено, що всі продукти, які продають у магазинах і на ринках, старанно перевіряються. Контроль за цим здійснюють органи Держагропрому, інших відомств, а також спеціалісти санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я республіки. Як показують дослідження, капуста, морква, буряки, інші овочі не забруднені. Чисті вишня, малина, груші, яблука. В той же час, як вже говорилось раніше, слід обережно підходити до використання смородини і аґрусу.

Зараз особливо важливо додержуватись правил раціонального харчування, урізноманітнювати його. Якість їжі можна поліпшити певною кулінарною обробкою. Рекомендується, наприклад, обмежити запікання і варіння овочів у шкуринці. Корисно обмежити бульйони, особливо м’ясо-кісткові, частіше готувати продукти на парі, у відварному виді. При заготівлі продукції про запас не слід забувати про правила її зберігання, особливо дбати про чистоту овочів, картоплі, фруктів, яблук. До столу треба подавати тільки свіжоприготовлені страви. Про це повинні постійно пам’ятати і домашні господарки, і працівники громадського харчування.

Наприкінці бесіди її учасники ще раз підкреслили: обстановка, що склалась у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС, постійно поліпшується. Населення міст і сіл може жити повнокровним життям, активно працювати і відпочивати.

Радянська Україна, 1986 р., 23.07, № 166 (19671).