Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Перші результати зимівлі

Сільськогосподарський огляд

Календарна зима ще не настала, а на фермах уже більше місяця триває період зимово-стійлового утримання xудоби. Готуючись до нього, господарники, працівники ферм чимало зробили по створенню надійної кормової бази, ремонту приміщень, впровадженню прогресивних форм організації праці тощо. Результати, одержані в жовтні – першому місяці зимівлі, досить красномовно показують ефективність зусиль у різних районах, господарствах. Ось, приміром, яких результатів досягли працівники молочних ферм:

Надій молока від корови за жовтень (кг)

Васильківський 276

Кагарлицький 251

Білоцерківський 244

Таращанський 239

Фастівський 232

Тетіївський 232

Обухівський 229

Рокитнянськнй 228

Миронівський 225

Богуславський 224

Ставищенський 222

Переяслав-Хмельницький 210

Володарський 207

Сквирський 205

Яготинський 200

Києво-Святошинський 332

Бориспільський 258

Броварський 249

Баришівський 203

Вишгородський 192

Бородянський 252

Макарівський 213

Поліський 187

Іванківський 158

Чорнобильський 151

Слід одразу сказати про останній рядок цього зведення. Наведений у ньому показник інформує про роботу двох колгоспів Чорнобильського району, які лежать за межами 30-кілометрової зони АЕС, – імені Леніна та імені Мічуріна. Люди звідси не були евакуйовані, продовжують наполегливо працювати над виконанням своїх завдань. Продуктивність корів тут практично на рівні, досягнутому в жовтні минулого року, а в першому господарстві – навіть вища.

Загалом по області надої молока в жовтні вищі, ніж у першому місяці зимівлі торік. Вони збільшилися практично у всіх районах, особливо помітно – у Макарівському, Васильківському, Фастівському, Бородянському, Бориспільському та інших. І лише продуктивність корів у господарствах Богуславського району цього місяця була нижчою торішнього результату. Район дуже відстає від минулого року і за показником десяти місяців. А працівники ферм таких районів, як Миронівський, Сквирський, Ставищенський, Яготинський та Баришівський, хоч і досягли певного зростання надоїв у жовтні, «мінус» по надоях з початку року ще не змогли ліквідувати.

Зверніть увагу ще на два рядки зведення: в очі кидається різкий контраст продуктивності молочного стада в господарствах Києво-Святошинського і Вишгородського районів, які розташовані поруч і змагаються між собою. На жаль, змагання з передовиками мало що дає вишгородцям. За підсумками десяти місяців лише два радгоспи Києво-Святошинського району – «Вузівський» та імені Шевченка – одержали менш як по три тисячі кілограмів молока від корови, а на сьогодні вже перевершили цей рубіж. А от у Вишгородському тільки радгосп імені Ватутіна має надої понад три тисячі кілограмів. Тривалий час відстає радгосп «Комунар», де в жовтні одержано всього-навсього по 92 кілограми молока від корови. Керівництво, спеціалісти радгоспу показали свою неспроможність розв’язувати питання підвищення продуктивності худоби. На жаль, і РАПО практично ніякої допомоги їм не надало.

Велика строкатість надоїв у Броварському районі. Була вона в попередні місяці, досить яскраво проявилася в жовтні. Не будемо говорити про високоорганізований радгосп «Плосківський», де надої від корови вже наближаються до шеститисячної відмітки. Подивимось на стан справ в інших господарствах. От, скажімо, в радгоспах «Русанівський» і «Гоголівський». Вони – сусіди «Плосківського», Досвід передового господарства області використовують неоднаково. Досить впевнено основні його елементи застосовують у «Русанівському», тож місцеві тваринники досягли одного з кращих результатів у районі. Вдалим і помітно кращим, ніж торік, був для них і перший місяць зимівлі. У «Гоголівському» ж надої значно нижчі. Ще гірші справи у «Літківському» та «Заворицькому».

Навіть побіжне ознайомлення з станом справ дає підстави твердити, що причини невдач повсюдно спільні – нестача кормів, незадовільні умови праці, прорахунки в організації соціалістичного змагання.

Те ж саме можна сказати і про роботу м’ясної галузі. Приклад хорошої організації виконання планів і соціалістичних зобов’язань показують тваринники колгоспу «Зоря комунізму» Васильківського району. На фермах тут зразковий порядок, завжди є вдосталь різноманітних кормів, які ретельно готують до згодовування. Робота за методом колективного підряду дала змогу якнайповншіе використати ці можливості. І не випадково ж господарство уже завершує виконання річного плану реалізації м’яса.

Подібним же чином налагодили боротьбу за високу продуктивність тварин у колгоспі «Комуніст» Білоцерківського району. Особливо цінним є те, що в кормоцеху готують окремі кормосуміші для різних вікових груп тварин. Розробляти раціони з застосуванням необхідних мінеральних добавок тваринникам допомагають науковці Білоцерківського сільськогосподарського інституту. Завершили виконання річного плану працівники ферм колгоспу «Комунар» Володарського району. В «Київській правді» неодноразово йшлося про досвід тамтешніх кормодобувників – вони й заклали основу успіху тваринників.

Так могли б працювати повсюдно, зокрема й у колгоспі «Нове життя» Тетіївського району. Між тим прирости ваги тварин майже вдвічі нижчі, ніж у названих господарствах. Бо тут не тільки кормів обмаль, а й приміщення досі не повністю готові до роботи в зимових умовах. Значні прорахунки в організації праці тваринників колгоспу імені Кірова Рокитнянського району. Прикро, що міжгосподарський комбікормовий завод не забезпечує господарство гранулами, хоч повинен це робити. От і результати невтішні. Поки що не набрали потрібного темпу спецгоспи по відгодівлі великої рогатої худоби «Комунар» та імені Леніна Кагарлицького району. Але кормів тут заготовлено більше, ніж торік, слід сподіватися на їх належну віддачу.

Три райони, ряд господарств області за підсумками попередньої зимівлі стали переможцями Всесоюзного соціалістичного змагання. Приємно, що й нині вони не збавляють темпів, мають кращі результати, ніж торік. Керівники і спеціалісти РАПО і господарств повинні забезпечити вивчення досвіду правофлангових і на цій основі поліпшувати справи у кожному колгоспі, радгоспі. Змагання тваринників необхідно спрямовувати на успішне взяття рубежів нинішнього року і періоду стійлового утримання худоби, на виконання плану двох років п’ятирічки до 70-річчя Великого Жовтня.

Київська правда, 1986 р., 13.11, № 264 (18746).