Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Як у бойовій обстановці

В.Жуковський, В.Іткін, Л.Черненко, спец.кор.ТАРС-РАТАУ

діють медики у районі Чорнобильської АЕС

Другу добу не спав головний лікар санаторію-профілакторію «Лісова поляна» В.О.Мельниченко. Санаторій приймав на відпочинок резервну групу працівників Чорнобильської АЕС. Дії в екстремальній обстановці, евакуація сімей – усе це, звичайно, позначилось на стані людей. Тому треба створити для них усі умови, треба, щоб тут вони почували себе, як вдома, – таке завдання ставив перед медичним персоналом головний лікар. Запровадили цілодобове чергування лікарських бригад, збільшилось навантаження і на лабораторію, яка мала зробити десятки аналізів крові. Різноманітнішим стало меню в їдальні, затишнішими кімнати, наряднішою територія санаторію.

Так зустрічала «Лісова поляна» тих, кому невдовзі треба буде продовжити вахту на Чорнобильській АЕС. Адже, хоча реактори і зупинено, на них потрібно підтримувати відповідний режим. У хорошій формі повинні бути і люди, яким довірено таку відповідальну справу. За цим і стежать медики. Працівники станції вже пройшли дезактивацію, ряд спеціальних перевірок. Регулярна дозиметрія, аналізи крові дають можливість постійно контролювати стан їх здоров’я.

– Результати обстежень показують, що наші пацієнти цілком здорові і після відпочинку зможуть приступити до своєї роботи, – вважає головний лікар. На алеях санаторію звичною фігурою став дозиметрист. Радіаційний «патруль» уважно стежить за станом повітря і грунту. Цю нову для себе спеціальність теж освоїли медики. Так змінив стетоскоп на навушники дозиметричного приладу молодий фельдшер Тетерівської лікарні Василь Корчевський. Він розуміє особливу відповідальність своєї місії, уважно «прослуховує» своїх пацієнтів, чітко відрізняючи фон від найменших відхилень. Звичайно, відчуття не з приємних, коли тебе «ощупує» зонд приладу, в навушниках чути легкий тріск і ледве помітно коливається стрілка. У цьому ми переконалися на власному досвіді, пройшовши таку перевірку! І коли зонд торкається взуття, потріскування збільшується. Це свого роду «ахіллесова п’ята». І тому в приміщеннях частіше роблять вологе прибирання і навіть миють дороги. На територіях, що межують з закритою зоною, спостерігається незначне перевищення над звичайним рівнем радіоактивного фону, яке не становить небезпеки для здоров’я. Санітарні служби постійно стежать за цим.

– У Васильківському районі, наприклад, організовано радіаційні пости. Вони тримають під контролем стан повітря і грунту. Подвійну перевірку проходить продукція місцевого молкомбінату. Стало більше роботи і у медиків Васильківської районної поліклініки. Тут проводять профілактичні огляди людей, евакуйованих з небезпечної зони. В основному, всі вони здорові, але, безумовно, далися взнаки великі стресові навантаження, що випали їм, – говорить головний лікар поліклініки Володимир Петрович Полунеєв. – І тому ми повинні бути особливо уважними і чуйними до своїх пацієнтів. Обстежити їх і вести за ними медичне спостереження нам допомагають лікарі, що прибули з інших областей. Медики зараз діють як у бойовій обстановці.

Більш як 1300 лікарів, медсестер, лаборантів, дозиметристів, 240 машин швидкої допомоги – такий медичний десант діє в районі Чорнобильської АЕС, – розповідає перший заступник міністра охорони здоров’я УРСР А.М.Зелінський. У нього в руках зведення про розміщення евакуйованого населення. Ось, наприклад, селище Пісківка. Тут прийняли понад дві тисячі людей з небезпечної зони. Для їх медичного обслуговування ми прислали дванадцять лікарських бригад з інших областей на допомогу місцевим медикам.

У Міністерство охорони здоров’я УРСР постійно надходять заяви з проханням направити в зону Чорнобильської АЕС, – продовжує заступник міністра. З такими проханнями звертаються і досвідчені лікарі, і студенти-медики, і медсестри.

Багато медичних працівників з перших найбільш тривожних днів вступили в боротьбу за ліквідацію наслідків аварії. Сигнал про лихо на АЕС надійшов у Міністерство охорони здоров’я УРСР одним з перших [1]. Відразу ж було вжито заходів для того, щоб негайно подати медичну допомогу потерпілим, перевірити стан навколишнього середовища. Не минуло й години, як у бік Чорнобиля помчали машини швидкої допомоги з Києва та інших міст, У район аварії поїхали провідні спеціалісти Міністерства охорони здоров’я республіки В.М.Козлюк, М.В.Лобода та інші.

На самій станції дозиметристи вимірювали рівень радіації, лікарі обстежували хворих. Тих, хто потребував екстреної допомоги, госпіталізували, їх прийняли Київська обласна лікарня, інші спеціалізовані клініки столиці України.

Найбільш потерпілі з числа працівників АЕС і пожежників були доставлені літаком у Москву – в спеціалізовані клініки Міністерства охорони здоров’я СРСР.

У Київ для консультацій і допомоги прибули провідні спеціалісти з Москви і Ленінграда. Серед них – віце-президент АМН СРСР, академік АМН СРСР Л.А.Ільїн, професори Л.Р.Романов, Є.Є.Гогін, В.В.Харитонов, О.А.Павловський та інші. Лікувальні заклади Києва і області мають всі необхідні препарати.

Медики разом з іншими спеціалістами взяли під свій контроль стан навколишнього середовища, якість продуктів харчування. Ведеться велика санітарно-освітня робота.

Тепер майже половина пацієнтів, які прибули в лікарні після аварії на АЕС, уже виписана. Після ретельного обстеження і необхідного лікування вони готові вийти на роботу.

Зусиллями медиків людям повертаються здоров’я, зусиллями партійних і радянських працівників, різних спеціалістів, учених, транспортників повертається в нормальну колію життя в потривожених аварією районах.

Правда Украины, 1986 г., 9.05, № 106 (13376); Радянська Україна, 1986 р., 9.05, № 106 (19611); Київська правда, 1986 р., 9.05, № 112 (18594).

[1] Насправді було трохи не так – див. “Відверта розмова з колишнім начальником управління Міністерства охорони здоров’я УРСР про перші післяаварійні дні” під 4.01.1988 р.