Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Рекомендуються застережні заходи

РАТАУ

Розповідає міністр охорони здоров’я УРСР А.Ю.Романенко

Цими днями Українське радіо і телебачення вже надавали мені можливість розповісти про радіаційну обстановку у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС і висловити деякі рекомендації нашого міністерства про раціональний режим праці і відпочинку населення м.Києва і області.

Маю повідомити, що за час, який минув після мого попереднього виступу, обстановка помітно поліпшилась. Рівень радіаційного фону поступово падає. Тепер він у межах норм, рекомендованих національними і міжнародними органами і не становить небезпеки для здоров’я населення, включаючи дітей.

Лікувальними закладами міністерства в останні дні обстежено близько 20 тисяч жителів міста Києва, в тому числі 5.5 тисячі дітей. І треба сказати, що у жодного не виявлено ніяких змін стану здоров’я, які можна було б пов’язати з впливом радіоактивних речовин.

Проте ми вважаємо передчасним відмовлятися від застережних заходів, які були рекомендовані.

Хочеться нагадати, що головний наш ворог у даній обстановці – пил, як можливий носій радіоактивних речовин, що випали на місцевість у попередні дні. Прямі вимірювання показують, що в районах, де здійснюється інтенсивне миття вулиць, дворів і майданчиків, радіоактивний фон у кілька разів нижчий. У виробничих приміщеннях і квартирах, де часто проводиться вологе прибирання, практично не виявляється перевищення звичайного рівня радіоактивності, який є завжди – через космічні частинки, випромінювання різних матеріалів і т.д.

Не слід недооцінювати і додержання правил особистої гігієни – щоденний душ, миття голови.

В останні дні на вулицях і на подвір’ях міста стало менше дітей, які б грались. Це правильно, товариші. Хоча прямої небезпеки їх опромінення сьогодні практично немає, давайте побережемо їх у першу чергу, знову ж – перш за все від пилу.

Зрозуміло, що в режимі повної відсутності перебування на повітрі дітям жити не дуже подобається. Та це і не треба – їм хочеться на повітря, на природу. І хай гуляють. Але не як звичайно в хорошу погоду, з ранку до вечора, а годину-другу, і не ганяють м’яч на вкритих пилом майданчиках.

У батьків у зв’язку з цим виникають цілком зрозумілі турботи і хвилювання, в тому числі про літній відпочинок дітей. За останні роки склалася певна географія піонерських таборів, дитячих санаторіїв, таборів праці і відпочинку. Тепер з урахуванням обстановки, яка склалася, вносяться корективи в організацію шкільних канікул з тим, щоб забезпечити повноцінний відпочинок дітей м.Києва і області в найбільш сприятливих умовах.

Прийнято постанову Ради Міністрів УРСР про організацію праці і відпочинку, учнівської молоді і оздоровлення дітей м.Києва і області в 1986 році. Вирішено завершити навчальний рік у загальноосвітніх школах районів Київської області, які прийняли евакуйованих школярів, до 15 травня, потім направити дітей у табори праці і відпочинку, піонерські табори південних областей.

У Києві навчальний рік 1-7 класів завершується також до 15 травня. Учні цих класів будуть направлені на літній відпочинок у підготовлені табори і оздоровчі заклади інших областей республіки. У старших класах шкіл та інших навчальних закладах літні канікули проводяться як і раніше.

Діти у піонерські табори, табори праці і відпочинку будуть відправлені організовано, – для цього виділяється достатня кількість поїздів і автотранспорту.

Усю роботу і організацію літнього відпочинку учнів доручено здійснити міністерствам і відомствам республіки, облвиконкомам і Київському міськвиконкому, Укрпрофраді і ЦК комсомолу республіки.

На закінчення хочу ще раз підкреслити, що всі питання, пов’язані з впливом зовнішнього середовища на здоров’я населення, Міністерство охорони здоров’я УРСР тримає під неослабним контролем.

Правда Украины, 1986 г., 9.05, № 106 (13376); Радянська Україна, 1986 р., 9.05, № 106 (19611); Київська правда, 1986 р., 9.05, № 112 (18594).