Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Оселилось дитинство в “Прибужанці”

Л.Лакотій. Миколаївська область

Сотні, тисячі радянських людей простягнули руку допомоги чорнобильцям. І найпершою турботою всіх була турбота про дітей. У десятках районів і областей нашої неосяжної країни щиро, по-батьківському тепло і сердечно прийняли хлопчиків і дівчаток з поліських районів піонерські табори, турбази, табори праці і відпочинку. Такі жадані, такі прекрасні канікули вони проводять змістовно і цікаво.

Одна з піонерських здравниць – табір у Прибужанці Миколаївської області. Спеціально для «Київської правди» репортаж з нього ведуть кореспонденти миколаївської обласної газети «Південна правда».

На збір дружини крокує четвертий загін

На збір дружини крокує четвертий загін

У дорозі вони швидко перезнайомилися і подружилися, сто тридцять хлопчиків і дівчаток із п’яти шкіл Прип’яті та шістдесят три – з Поліського району, який першим прийшов на допомогу енергетикам. Тата і мами залишились у Поліссі налагоджувати нормальне життя, а дітвору гостинно прийняла «Прибужанка» – міжколгоспний піонерський табір, що в селі Новопетрівське Новоодеського району. Прийняли на все жарке степове літо.

– В перші дні буквально спасу не було від морозива, тортів, тістечок, цукерок, які принесли, зустрічаючи дітей, місцеві жителі, – розповідав нам начальник табору Анатолій Іванович Леденчук. – Спасибі їм. Нема потреби в солодощах, важливо те, які хороші руки їх дають.

Як тільки стало відомо про приїзд прип’ятських школярів, на спеціальний рахунок Новоодеського відділення Держбанку почали надходити гроші: від господарств, підприємств, організацій, жителів району. Будемо пекти хліб для дітей, вирішили в колгоспі «Заповіт Ілліча», ранні овочі привозять трудівники колгоспу імені Кірова, різноманітні соки – Себінський консервний завод. Приїхали лікарі з Миколаєва, ціла бригада майбутніх кулінарів – учнів Баштанського СПТУ № 9, студентки Миколаївського педагогічного інституту. Дівчата, сказали їм, за штатом так багато вихователів і піонервожатих не належить. Нічого, відповіли, ми безплатно попрацюємо.

Варити юшку дітям допомагає керівник…

Варити юшку дітям допомагає керівник фізкультури табору, студент Миколаївського педагогічного інституту Олексій Четвертак

Дітей привезли двадцять дорослих. Переконавшись, що все у порядку, більша частина поїхала, їх допомога потрібна вдома. Залишились вчителька географії, комуніст Світлана Василівна Козлова, яка стала в піонерському таборі старшою піонервожатою, вчителі Віра Григорівна Ахрименко, Дмитро Дмитрович Синчук і Валентин Петрович Тушинський, комсомолки Любов Шикіна та Анжела Ісаєва. Випало їм, на наш погляд, найскладніше: допомогти дітям пережити перший життєвий урок.

– Саші Аврамчук, секретарю комсомольської організації школи, а нині голові ради загону, Ларисі Ануфріевій – голові ради дружини, Саші Денисову я сьогодні б довірила серйозну, дорослу справу, – поділилась Світлана Василівна Козлова.

А взагалі – це звичайний піонерський табір на березі Південного Бугу, по-справжньому живописному, схожому на тисячі інших у нашій країні, з походами і вогнищами, різноманітними конкурсами і спортивними змаганнями, дискотеками і трудовими десантами, концертами і виставами.

Листи додому

Листи додому

Коли ми зайшли в піонерську, там захоплено грала на піаніно Аня Смеречинська. Їй ніскільки не заважав стукіт більярдних куль, який доносився з актового залу. В бібліотеці ж лежали розкладені на столі книги: хтось із дітей «трудився» у пошуках своєї улюбленої. Як удома…

А назавтра після приїзду влаштували день листа. Синя поштова скринька заповнюється конвертами.

Тут, у таборі на березі Південного Бугу, для дітей зроблено все, щоб відпочили, поздоровішали.

Наймолодшим відпочиваючим у…

Наймолодшим відпочиваючим у «Прибужанці» теж подобається

Фото Б.Рибакова

Київська правда, 1986 р., 3.06, № 132 (18614).