Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

За велінням совісті

В.Осауленко, завідуючий промислово-транспортним відділом Білоцерківського міськкому партії, В.Адаменко, заступник редактора міськрайонної газети «Ленінський шлях»

Щоб перекрити частину втрат, завданих народному господарству Чорнобильського району в результаті аварії на атомній електростанції, трудящі Білої Церкви взяли на 1986 рік підвищені соціалістичні зобов’язання.

У пам’яті ще свіжі події, які відбулися в перші дні після аварії на Чорнобильській АЕС. У Білоцерківський міськком партії, як у штаб, йшли комуністи і безпартійні з проханням направити їх на допомогу людям, які ведуть боротьбу з розбурханою атомною енергією, дзвонили і уточнювали, як перерахувати у фонд ліквідації аварії премії, пенсії, трудові заощадження, пропонували своє житло для людей, які переселилися з небезпечної зони.

У ті дні у трудових колективах міста проходили відкриті партійні збори, на яких обговорювалося питання поточного моменту: як краще і швидше справитися з планами першого року 12 п’ятирічки. Безперечно, комуністи, враховуючи ситуацію, що склалася в зв’язку з аварією на атомній електростанції, не могли обійти це питання і висловлювали свої думки з приводу вкладу у боротьбу за прискорення ліквідації наслідків аварії. Так, виступаючи на зборах, робітниця електромонтажного заводу комуніст Н.Г.Валькова сказала:

– Біда, що сталася на атомній електростанції, – наша біда. Пропоную відпрацювати один вихідний день у фонд ліквідації наслідків аварії, а електродвигуни для господарств Чорнобильського району і тих районів, куди вони переселені, ремонтувати у першу чергу і поза лімітом.

Практично у кожному колективі були переглянуті соціалістичні зобов’язання на 1986 рік у бік їх збільшення. На комбінаті хлібопродуктів, наприклад, лише у першому півріччі вирішили додатково виробити 1000 тонн крупи і 600 тонн борошна, робітники кар’єру – збільшити випуск щебеню на 10 тисяч кубометрів, будівельники тресту «Білоцерківсільбуд» – на 2-3 місяці раніше строку забезпечити введення об’єктів житла і соцкультпобуту та здати чотири літні табори для великої рогатої худоби в Макарівському районі, колектив домобудівного комбінату імені 60-річчя СРСР планує ввести в експлуатацію понад план 144-квартирний житловий будинок.

Не меншу ношу взяв на себе і комбінат «Будіндустрія». З метою повного забезпечення поголів’я худоби Чорнобильського району кормами в області зводяться додаткові сіносховища. Для 24-х з них колектив комбінату в короткі строки виготовив повні комплекти залізобетонних виробів. Розуміючи важливість цього завдання, тут взяли на суворий облік кожен кілограм цементу і матеріалів, створивши тим самим атмосферу підвищеного режиму економії [1]. Це дасть змогу протягом року зекономити 298 тонн цементу, з якого планують виготовити ще 18 комплектів залізобетонних конструкцій для сіносховищ. Нині на особовому рахунку колективу вже записано 69 тонн зекономленого цементу. Крім цього, додатково до раніше взятих зобов’язань тут буде виготовлено із зекономленої сировини 600 кубометрів мінерало-ватних виробів на суму 7.3 тисячі карбованців.

Білоцерківчани сприйняли біль і тривогу Чорнобиля як свою власну біду, прагнуть взяти на свої плечі значно важчу ношу і перекрити частину втрат, завданих аварією на АЕС. 26 промислових підприємств міста, переглянувши свої соціалістичні зобов’язання на 1986 рік, намітили виробити надпланової продукції на 20 мільйонів карбованців. Будівельники дали слово додатково освоїти будівельно-монтажних робіт на 1.4 мільйона карбованців і достроково здати в експлуатацію 11 тисяч квадратних метрів житла.

Київська правда, 1986 р., 25.06, №150 (18632).

[1] Або атмосферу пониженого розкрадання.