Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Зустріч М.С.Горбачова з Й.Рау

25 червня М.С.Горбачов прийняв у Кремлі заступника голови Соціал-демократичної партії Німеччини, прем’єр-міністра землі Північний Рейн-Вестфалія Йоханнеса Рау.

У відвертій доброзичливій атмосфері відбулася розмова з питань, до яких Й.Рау виявив особливий інтерес, – перебудова радянської економіки, стан справ з припиненням гонки озброєнь, ядерна енергетика.

М.С.Горбачов виклав принципи, на основі яких здійснюється в СРСР глибока економічна реформа. Суть перетворень полягає в тому, щоб максимально використовувати можливості планового господарства, поєднання централізму і самостійності, ініціативи трудових колективів, надати нового динамізму економічному, соціальному, демократичному, моральному потенціалові соціалізму. Йдучи своїм шляхом, у рамках нашої системи, наших цінностей, по-своєму розв’язуючи свої завдання і переборюючи труднощі, радянське суспільство впевнено розкручує могутній маховик соціалістичного розвитку на благо народу і мирного взаємовигідного співробітництва з іншими народами.

На жаль, певні кола саме в цьому побачили тепер «радянську загрозу» і всіляко намагаються перешкодити нашим планам, насамперед – нарощуванням гонки озброєнь і діями, що підривають позитивні тенденції, які виникли було в міжнародних відносинах.

М.С.Горбачов інформував Й.Рау про зусилля радянського керівництва, спрямовані на досягнення конкретних і справедливих домовленостей з головних питань гарантування європейської та міжнародної безпеки. Перешкодою на шляху до цієї мети є дефіцит відповідальності, нового політичного мислення перед лицем виходу гонки озброєнь на вкрай небезпечний, непередбачуваний виток. Гірше того – є впливові кола у Вашінгтоні, які навмисно до цього прагнуть.

Співрозмовники погодилися в тому, що контакти КПРС і СДПН, незважаючи на ідеологічні відмінності й розбіжності, приносять користь народам обох країн, європейському процесові, справі миру та взаєморозуміння між Сходом і Заходом. Вони відзначили великі можливості для розширення економічних зв’язків між СРСР і ФРН, для вироблення нових форм таких зв’язків на нинішньому етапі розвитку радянського суспільства.

Відбувся обмін думками про перспективи атомної енергетики, було порушено гостро актуальні питання міжнародного і можливого двостороннього співробітництва з метою гарантування безпеки діючих АЕС.

Правда, 1986 г., 26.06, № 177 (24799); Радянська Україна, 1986 р., 27.06, № 145 (19650).