Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Для матерів з дітьми

Бесіду вела В.Скоропадська

Курортне літо

Літо – пора актимого відпочинку. Тисячі трудящих, отримавши відпустки, їдуть у санаторії, пансіонати, на туристичні бази та ін.

А як проводять відпустки майбутні матері, а також жінки з дітьми-дошкільнятами з Чорнобиля, Києва, Київської та інших областей республіки? Про це розповідає кореспондентові «Радянської України» голова Української республіканської ради по управлінню курортами профспілок І.Г.Шалковський.

– На Україні багато прекрасних курортів, де кожен трудящий може добре відпочити, підлікуватися. Адже санаторіїв та інших здравниць у нашій республіці понад двісті. В балансі всієї країни це – четверта частина. Красномовна цифра! До нинішнього курортного сезону ми підготувалися по наміченому плану. Але життя внесло свої корективи. Події, що сталися на Чорнобильській АЕС, примусили і нас перебудувати роботу. Оперативно було «відкликано» 32 тисячі путівок. Ці місця в здравницях надано вагітним жінкам та жінкам з маленькими дітьми з Чорнобиля, Прип’яті та прилеглих до них населених пунктів. Усі санаторно-курортні заклади поблизу Києва і в першу чергу Ворзельська група, Пуща-Водиця, Конча-Заспа також призначено для цієї мети. Варто сказати, що тут вже відпочили, набралися сил понад дванадцять тисяч вагітних жінок, а також жінок з дітьми. За безплатними та пільговими профспілковими путівками ми відправляємо майбутніх матерів і жінок з малими дітьми не тільки в кращі здравниці України. Руку допомоги простягнули нам у цій складній ситуації братні республіки. Найкращі профспілкові здравниці РРФСР виділили для жителів Київської області та киян двадцять тисяч місць у будинках відпочинку Підмосков’я, Ленінградської області, Поволжя. Набиратимуться сил трудящі Київщини та інших областей також у здравницях сонячної Молдавії.

А всього нині у профспілкових санаторно-курортних закладах відпочивають понад двадцять три тисячі майбутніх матерів, а також матерів з дітьми з Києва та області. І, звичайно ж, для них гостинно розчинили двері найкращі здравниці півдня нашої республіки. Це «Ясна Поляна», «Місхор», «Морський берег» у Криму та інші. Є й такі зворушливі факти, коли люди самі передають у здравниці фрукти. Скажімо недавно транспортним літаком з Таджикистана спеціально для дітей Київщини було привезено три тонни ранніх абрикосів. Ці фрукти комсомольці Таджикистану зібрали під час суботника і самі привезли до столиці України. Два пасічники з Молдавії передали для малюків п’ятдесят кілограмів меду…

У зв’язку з особливим «контингентом», який нині перебуває у здравницях, звичайно, довелося по-новому перебудувати лікувальну роботу. Ми знали, що труднощі будуть. Адже вперше у нашій практиці оздоровляються зовсім крихітні діти. Почали набирати штати нянь, вихователів, педіатрів. Довелося закуповувати предмети догляду за дітьми, одяг, іграшки ну, і звичайно… пелюшки. А яка відповідальність лягла безпосередньо на тих працівників, що виїздили на місця, щоб зорієнтуватися у ситуації. Адже все до дрібниць треба було передбачити.

Приїздили сім’ї, в яких було по двоє і більше дітей. У деяких санаторіях довелося створити ясельні групи. У той час, коли діти зайняті із вихователями, матері мають трохи вільного часу для себе, лікувальних процедур і малята теж не нудьгують. Створюються різноманітні гуртки, де діти можуть цікаво провести дозвілля. Я був присутній на одному із концертів у Полтавській області у будинку відпочинку «Ворскла». Як радісно було дивитися, коли малюки, дружно взявшись за руки, виводили дитячу пісеньку, чи розповідали віршики. Теплішало на душі і в матерів, і в усіх присутніх. А в санаторій імені Радянських профспілок з Прип’яті приїхала сім’я, у якій було аж восьмеро дітей! Батько їхній, столяр за професією, жодного дня не сидів без роботи. І це не поодинокий приклад. Ті сім’ї, які на більш тривалий час виїхали на відпочинок, активно включаються в роботу тих закладів, де тимчасово перебувають. На місцях створюються жіночі ради, партійні групи, які відчутно допомагають у роботі наших закладів. На мою думку, це правильна постановка питання.

Довелося нашим працівникам подбати і про культурну програму – переглянули мультиплікаційні, ігрові фільми для дітей і найбільш цікаві відправили у місце відпочинку мам з дітьми. На південь виїхав і цирк. Бо який же малюк відмовиться від такого свята – як чудо на арені!

Ну є й інші у нас турботи. Скажімо, санаторій «Україна», що під Києвом, перетворився у… пологовий будинок! Бо вивозити далеко жінок, що мали ось-ось стати матерями, не можна було. Тож і довелося, як то кажуть, тимчасово «змінити вивіску». Нині тут перебувають понад 50 новонароджених з мамами, а також понад 200 жінок, які ще очікують появи на світ своїх немовлят [1].

Відчутну допомогу у фінансуванні великої роботи по організації відпочинку матерів з дітьми та у вирішенні багатьох інших питань нам надає профспілкова Центральна курортна рада. Варто сказати, що на такі, здавалося б, дрібниці, як пелюшки, іграшки, власне, необхідні речі для малюків вже витрачено понад півтора мільйона карбованців!

У санаторно-курортних закладах, де відпочивають трудящі з Києва та деяких інших областей, побувалі члени Політбюро ЦК Компартії України, секретарі обкомів партії, інші керівники. Вони на місці вивчали побут відпочиваючих. І це сприяло поліпшенню роботи здравниць. Але є в нас і проблеми. Санаторно-курортні заклади на півдні республіки – в Криму, Одесі, де відпочивають діти, ще недостатньо забезпечуються свіжими ягодами, фруктами, овочами. Тому відповідним органам треба зважити на це, і негайно виправити становище.

Літо у зеніті. Вабить до себе тепла річкова чи морська хвиля, бентежать своєю блакиттю стрімкі гори, ваблять таємничим жеботінням гірські потічки. У місцях відпочинку сьогодні, як ніколи, багато мам з дітьми. Про них повсякчас дбає мати-Батьківщина.

Радянська Україна, 1986 р., 11.07, № 157 (19662).

[1] Докладніше: “Сотый ребенок” під 1.10.1986 р.