Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Дарунки книголюбів

Т.Прохорчук

Широкого розмаху набула ініціатива Українського добровільного товариства книголюбів по збиранню книг для тих, хто трудиться на ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Від первинних організацій усіх областей республіки надходять нині посилки із суспільно-політичною, художньою та іншою літературою. Вже понад 70 тисяч томів надіслали книголюби республіки, серед яких особливо активно відгукнулися на ініціативу шанувальники друкованого слова з Вінницької, Львівської, Полтавської, Черкаської, Київської, Харківської та інших областей.

Очолює роботу по збиранню книг та доставці їх за призначенням правління Київської обласної організації ДТК. Тут не лише одержують посилки, а й систематизують надіслану літературу, комплектують бібліотеки і пересувні бібліотечки для тих, хто трудиться в зоні АЕС, для їх сімей, тимчасово евакуйованих в інші райони області, тощо. Тут же турбуються і про те, щоб книги якнайшвидше потрапили до тих, кому вони адресовані.

Недавно чергову партію дарунків книголюбів передано у Вишгородський район Київської обдасті (на базу «Гористе» Південатоменергобуду, де нині живуть водії, які обслуговують роботи в зоні АЕС), а також до колгоспу «Комунар» – будівельникам, що зводять будинки для евакуйованих. Тут, зокрема, обладнані бібліотеки, влаштовані куточки відпочинку.

– Велике спасибі книголюбам за їх чуйність, за підтримку, за добрі справи, – говорить завідуючий відділом вишгородського райвиконкому М.І.Кириленко. – Наш район одержав уже понад 3500 книг. За допомогою активістів ДТК організовані пересувні бібліотечки у Нових Петрівцях, Димері, інших населених пунктах району. Подбали книголюби і про наших дітей. Так, у район надійшло вже 1500 примірників книг, що чекають на своїх маленьких читачів – школярів, які незабаром повернуться з відпочинку.

Книги, одержані з усієї України, передано також до Обухівського, Бородянського і Макарівського районів області, де проживають тимчасово евакуйовані мешканці Чорнобиля та Прип’яті. Лише до пансіонату «Жовтень» і піонерського табору «Зміна» Обухівського району передано понад 3500 книг. А в Поліське, Прип’ять та Чорнобиль – близько 25 тисяч екземплярів.

Правління Київської обласної організації, активісти ДТК організують також цікаві заходи по пропаганді книги, влаштовують обговорення нових надходжень. Робота по збиранню літератури триває. Книголюби області і республіки, як і всі радянські люди, не можуть лишитися осторонь тієї боротьби з наслідками аварії, яку веде сьогодні практично вся країна.

Київська правда, 1986 р., 25.07, № 173 (18655).