Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Внесок черкащан

М.Пасенюк, громадський кореспондент «Київської правди». Переяслав-Хмельницький район

Автографи на карті області

За всю свою історію Єрківці не знали такого багатолюддя. Та й оновлення такого село не знавало. За 2.5 місяця тут, у центрі села, на недавньому вигоні виросло 60 зручних котеджів з просторими кімнатами і кухнями, верандами і лоджіями, із зручними надвірними будівлями. Прокладено асфальтові дороги і тротуари, водогони, лінії електропостачання. Спорудили все це трудівники тресту «Уманьагробуд» та студентські будівельні загони з Каунаса і Вільнюса, Риги та Єревана.

Три вулиці утворили новий мікрорайон села. Назви їх символічні і місткі: Дружби народів, Уманська, Весняна. Першу зводили представники багатьох братніх народів, другу – трест «Уманьагробуд», третя нагадуватиме новоселам про їх рідне село Весняне Поліського району, що входило в тридцятикілометрову зону Чорнобильської АЕС [1].

І от на площі збираються жителі с.Єрківці: дорослі і діти, понад 500 уманських, христинівських, жашківських, тальнівських, монастирищенських, маньківських будівельників і студзагонівців. Зібрались, щоб урочисто, по-братськи зустріти новоселів. Майбутніх жителів вітають музикою, квітами, хлібом-сіллю.

На імпровізовану трибуну піднімаються перші секретарі Київського і Черкаського обкомів Компартії України Г.І.Ревенко і І.К.Лутак, перший секретар Переяслав-Хмельницького міськкому партії Г.Г.Домнич, керівники будівельних підрозділів, що споруджували житло, місцевого колгоспу імені Горького, будівельники.

Мітинг відкрив Г.Г.Домнич.

Слово надається керуючому трестом «Уманьагробуд» П.Ф.Бондарчуку. Він зачитує рапорт будівельників, вручає текст рапорту І.К.Лутаку.

У своєму виступі І.К.Лутак зазначив, що черкащани близько до серця сприйняли лихо, що спіткало чорнобильців. Усі райони області взяли участь у будівництві житла. Особливо старанно попрацювали бригадир комплексної бригади з Жашкова С.Й.Сопильський, тесляр з Маньківки В.К.Чорний, муляр з Тального П.Т.Зозуля, трубоукладальник з Умані С.С.Кучеренко, виконроб О.В.Закревський, бійці студзагонів Олег Макарський з Латвії, Лаура Макарчян з Вірменії, Арунас Скрупскяліс з Вільнюса та багато інших.

Бригадир комплексної бригади з Жашкова С.Й.Сопильський урочисто вручив переселенцям з села Весняне символічний ключ від нового житлового мікрорайону.

Перший секретар Київського обкому партії Г.І.Ревенко підкреслив, що вся країна прийшла на допомогу чорнобильцям, аби швидше ліквідувати наслідки аварії, щиро подякував черкаським будівельникам, студентським загонам за вагомий внесок, вручив їм пам’ятний Червоний прапор обкому партії, облвиконкому, облпрофради та обкому комсомолу.

Велику групу будівельників, що відзначилися, нагороджено почесними грамотами. Керуючий трестом «Уманьагробуд» П.Ф.Бондарчук запрошує гостей перерізати червону стрічку. Вулиці села заповнюють новосели. Біля кожної садиби їх зустрічають хлібом-сіллю, квітами, вручають ключі від будинків.

Київська правда, 1986 р., 29.08, № 201 (18683).

[1] 33 км на захід від ЧАЕС, тобто за геометричною границею зони.