Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Для охорони здоров’я людей

РАТАУ

У Міністерство охорони здоров’я УРСР, редакції газет, на телебачення і радіо надходять листи від киян, жителів деяких інших областей республіки з проханням відповісти на ряд запитань, пов’язаних з охороною здоров’я населення в умовах ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Зокрема, вони стосуються організації дозиметричного контролю сільськогосподарських продуктів, постачання їх населенню, умов праці, побуту і відпочинку людей. У передачі по республіканському телебаченню на ці запитання відповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар республіки А.М.Касьяненко. Публікуєтьсі скорочений виклад тексту цього виступу.

На всій території республіки, відзначалось у передачі, радіаційна обстановка по суті повернулася до того стану, який був до аварії на Чорнобильській АЕС. Гамма-фон практично нормалізувався. Дещо підвищеним його рівень залишається тільки в місцях, прилеглих безпосередньо до 30-кілометрової зони навколо станції [1].

У виступі розглядалися питання, пов’язані з харчуванням, використанням овочів і фруктів, вирощених у тому числі на присадибних ділянках. Підкреслювалося, що спеціалісти Держагропрому УРСР і санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я УРСР здійснюють строгий контроль за чистотою продуктів харчування, що реалізуються через торговельну мережу і ринки. Вони, як свідчать перевірки, відповідають встановленим вимогам. Це стосується як овочів і фруктів, так і баштанних культур, що надходять з різних областей. Не є винятком і урожай картоплі, цибулі, капусти та інших культур, зібраний власниками городів, дачних ділянок.

Так само суворо контролюється якість молока та молочних продуктів. І зовсім немає приводу обмежувати їх споживання. Більше того, таке обмеження завдає тільки шкоди людині і особливо дитячому організмові, якому молоко і молочні продукти дуже необхідні. Безпечні також сири, незалежно від того, де їх виробляють.

Було дано пояснення щодо м’яса, яке постачається в столицю республіки і населені пункти Київської області. Зазначалося, що в ньому немає підвищеного вмісту радіонуклідів. Тому нічим не обгрунтовані розмови про необхідність обмежувати його споживання. Корисно використовувати в їжу і домашню птицю. Щодо порад по приготуванню м’ясних відварів, відповідно до яких проварений перші 10-15 хвилин бульйон рекомендувалося зливати, то це побажання аж ніяк не пов’язано з наявністю в ньому продуктів радіації, воно випливає з того, що концентрація екстрактивних речовин в бульйоні може бути шкідливою для людей похилого віку, що страждають тими чи іншими захворюваннями.

Словом, треба організовувати для кожної людини, для кожної сім’ї повноцінне харчування з вживанням і м’ясних, і молочних продуктів, різних овочів, фруктів.

У виступі порушувалися питання рибної ловлі, збирання грибів. При цьому підкреслювалося: ніяких обмежень сьогодні немає. Таке твердження грунтується на результатах перевірки якості грибів і стану водойм, ще проводилися спільно з Укоопспілкою [2]. Спеціальні дослідження риби було проведено в Київському і Канівському водоймищах, р.Десні і Кончі [3]. Приводу для побоювань вони не дали. Таке ж становище і з грибами. Треба лише бути гранично уважними і обережними при їх збиранці, брати тільки їстівні гриби. І при цьому пам’ятати: гриби швидко псуються, утворюючи отруйні речовини.

Велика увага в передачі приділялась охороні здоров’я дітей, рекомендаціям щодо додержання правил гігієни. Відзначалося, що дітей, які перебувають у дитячих закладах, слід водити на прогулянки, давати їм можливість брати участь в іграх. Обов’язкова вимога – регулярно провітрювати приміщення, уникаючи, звичайно, при цьому протягів. З урахуванням нормалізації радіаційного фону і наступу холодів треба подбати про те, щоб у садках знову з’явилися килими і доріжки. Не слід забувати і про регулярне вологе прибирання, воно завжди є кращим від сухого, яке дає додаткову кількість пилу. Все це стосується і шкіл, квартир.

Не повинно бути обмежень у заняттях фізкультурою. Але проводити їх бажано на дещо зволожених майданчиках з твердим покриттям, де менше пилу. За додержанням режиму дітей треба стежити всім – і лікарям-педіатрам, і медсестрам, і керівникам дитячих закладів.

У виступі було порушено питання про збирання цієї осені листя на вулицях, в парках і скверах Києва. Говорилося, що в результаті дощів радіоактивних речовин на листі залишилося мало. Як і в минулі роки, збирання і вивезення листя проводитиметься в плановому порядку [4].

Правда Украины, 1986 г., 26.09, № 220 (13490); Вечірній Київ, 1986 р., 26.09, № 224 (12839).

[1] Підвищений рівень радіації – уже не довкола АЕС, як брехалось у травні 1986 р., а довкола 30-км зони.

[2] Як з’ясувалось пізніше, вже в ході пєрєстройки, обмеження на збирання грибів були потрібні; навіть в 1989 р. на значній частини території України їх не слід було збирати, а тим гірше було в 1986 р. (“Грибы, ягоды и радиация” під 5 липня 1989 р.). Отже, головний санітарний лікар в даному випадку відверто бреше, а тому не можна довіряти і всім інших його запевненням. Брехня – головний засіб лікування в СССР, корисний тим, що допомагає усім хворим і від усіх хвороб.

[3] В Кончі – тому, що там поруч розташовані дачі вищого укрначальства, яке турбувалось про своє власне здоров’я.

[4] І до, і після 1986 р. зібране листя спалювалося в Києві на місці, і ніхто його нікуди ніколи не вивозив. Тільки в 1986 р. ця листя справді не спалювалося, а вивозилося для поховання у могильнику слаборадіоактивних відходів. Отже, все було не так, “як у минулі роки”.