Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

До нових завдань – з новими підходами

З 12 конференції Згурівської районної організації Компартії України

Наша довідка

Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 25 вересня [1986 р.] в області створено Згурівський район. Його територія 800 квадратних кілометрів, населення – 23.4 тисячі чоловік, які проживають у 41 населеному пункті. Економічний потенціал району – 2 промислових, одно ремонтно-транспортне підприємство, 6 радгоспів, 10 колгоспів, у тому числі два господарства з Чорнобильського району – колгоспи «20 партз’їзд» і «Перемога». У районі 19 загальноосвітніх шкіл, 15 дитячих дошкільних закладів, районна лікарня, 23 ФАПи [фельдшерсько-акушерські пункти], 43 клуби і бібліотеки, музична школа. Торгівлю провадять 100 магазинів, 17 точок громадського харчування. 28 первинних парторганізацій підприємств, господарств і установ району об’єднують 1170 членів і кандидатів у члени партії.

Працювати з прискоренням

Перебудова… У русі, оновленні – все суспільство. Час настійно вимагає від комуністів, всіх трудящих напруженої праці, більш сміливого, новаторського вирішення завдань, які ставить життя. Працювати за старими методами сьогодні вже неможливо, адже це означає загубити справу. Які завдання має вирішити районна партійна організація для удосконалення стилю і методів партійної роботи, для досягнення прискорення соціально-економічного розвитку району в світлі вимог 27 з’їзду партії, червневого (1986 р.) Пленуму ЦК КПРС. Це питання було в центрі уваги 12 конференції Згурівської районної партійної організації.

З доповіддю виступив перший секретар Київського обкому Компартії України Г.І.Ревенко. Він відзначив, що створення Згурівського району відкриває нові можливості, створює кращі умови для підвищення рівня керівництва економічним і соціальним розвитком даного регіону. У складних умовах, викликаних аварією на Чорнобильській АЕС, партійній організації області вдалося забезпечити нормальну, ділову обстановку, здоровий морально-психологічний клімат у трудових колективах, їх стабільну роботу. За дев’ять місяців промисловістю Київщини виконані планові завдання по всіх основних показниках, соціалістичні зобов’язання по зростанню продуктивності праці й зниженню собівартості продукції. Понад план її вироблено на 63.1 мільйона карбованців. Введено основних фондів на 37 мільйонів карбованців більше, ніж минулого року. Виконані, й це особливо цінно, плани по введенню житла, шкіл, лікарень.

Область справилася із завданнями по продажу державі хліба, овочів, вовни, картоплі. Збільшено виробництво молока, м’яса, яєць. Планомірно здійснюються заходи по ліквідації наслідків аварії на атомній станції. Завершується розселення, забезпечення евакуйованих людей постійним житлом. Вже дає електроенергію перший, готується до пуску другий енергоблок станції. Обстановка все більш нормалізується, поступово входить у звичну колію.

Проте, зазначив доповідач, сьогодні немає щонайменших підстав для благодушності, самозаспокоєності. Позитивні зрушення, які сталися, торкнулися загалом кількісного, а не якісного боку прискорення. Ми ще не зуміли включити в справу науково-технічний прогрес, серйозно перебудуватися в питаннях якості продукції, економії та бережливості, повністю використовувати кадровий потенціал, людський фактор.

Намітилося відставання від показників, передбачених проектом плану на дванадцяту п’ятирічку. У промисловості, в зв’язку з аварією, порівняно з минулим роком знизився обсяг виробництва товарної продукції, на рівні 1985 року залишилася продуктивність праці. У сільському господарстві не будуть виконані завдання по цукрових буряках, у тваринництві не забезпечено якісні показники. Є збої і в соціальній сфері. А отже, на всіх ділянках слід додати обертів, відповідальності, дисципліни.

Недавній пленум обкому партії заслухав звіт першого секретаря Яготинського районного комітету партії В.І.Шутенка про перебудову роботи у відповідності з вимогами 27 з’їзду КПРС. Розгляд цього питання, зазначив Г.І.Ревенко, засвідчив, що глибоких якісних змін у стилі діяльності райкому партії, партійних організацій, у тому числі і тих, що нині увійшли до складу Згурівського, не сталося. Повільно розв’язуються завдання прискорення науково-технічного прогресу, корінного поліпшення якості продукції, удосконалення діяльності агропрому. Пленум відзначив, що в районі слабо використовується наявний економічний потенціал. Не в повному обсязі реалізуються партійні настанови про проведення повсюдно сильної соціальної політики. Райком партії не дійшов ще до кожної первинної парторганізації, слабо підвищує їх бойовитість. Частина комуністів не займає авангардної ролі в колективах, виявляє пасивність, байдужість. А первинні партійні організації не дають цьому рішучого бою.

Все це безпосередньо стосується більшості первинних партійних організацій Згурівського району.

Головне завдання районної партійної організації, відзначалося на конференції, мобілізувати сьогодні всі сили комуністів, трудящих на піднесення економіки і, насамперед, забезпечити прискорений розвиток агропромислового комплексу. Плани району на п’ятирічку напружені. Щоб вийти на намічені рубежі, необхідно суттєво підняти ефективність використання наявного виробничого потенціалу, забезпечити глибоку інтенсифікацію, по-справжньому запровадити економічні методи господарювання, повністю реалізувати зрослу самостійність колгоспів і радгоспів.

Ключова проблема – дальше нарощування виробництва зерна. Урожай зернових слід збільшити у півтора раза. Цього можна досягти лише завдяки широкому впровадженню інтенсивних технологій. Це має стати постійною турботою керівників і спеціалістів господарств, первинних парторганізацій.

Потрібно перебороти відставання у бурякоцукровому виробництві. Особливо серйозної критики заслуговують керівники і спеціалісти колгоспів імені Ленінського комсомолу, «Росія», в яких обсяги закупок буряків зменшилися майже на третину. Невиправдано низькі врожаї одержали минулого року колгосп імені Леніна та Червоноармійський цукрокомбінат. Через порушення технологічної дисципліни в більшості господарств і нині не одержали очікуваної прибавки

Партійні організації зобов’язані принципово реагувати на будь-які прояви безгосподарності, очолити боротьбу за бережливість та економію.

Доповідач спинився на питаннях зростання родючості землі, розвитку рослинництва і впровадження сівозмін, відзначив, що переорієнтація на інтенсивні фактори зростання, якісні показники має відбутися і в тваринництві.

На конференції підкреслювалося, що корінної перебудови потребує економічна робота, впровадження прогресивних форм організації праці та управління. Тим часом, багато госпрозрахункових підрозділів існують виключно на папері. Гострою для підприємств району лишається проблема технічного переозброєння виробництва. Питанням впровадження інтенсивних технологій, ширшого застосування прогресивних форм організації та оплати праці присвятили свої виступи секретар парткому Червоноармійського цукрокомбінату М.І.Поддячий, оператор машинного доїння корів колгоспу імені Леніна Н.І.Твердохліб, секретар парткому радгоспу «Новоолександрівський» В.І.Костюк, директор радгоспу імені Жданова М.Д.Клюшниченко.

Ключова проблема – кадри

Кадри – провідне питання всієї перебудови, відзначив у доповіді Г.І.Ревенко. Новообраний райком партії має розпочати свою діяльність з вирішення кадрових питань на всіх ділянках. Необхідно насамперед укомплектувати знаючими, творчими людьми районні організації та установи, серйозно зайнятися підготовкою резерву, предметно подбати про створення для всіх працівників необхідних умов. Слід зміцнити склад кадрів на місцях. Нині вищу освіту мають лише 70 процентів головних спеціалістів, а серед керівників середньої ланки майже половина – практики. Не все гаразд і з кадрами масових професій. Через їх нестачу практично в жодному господарстві не можна організувати двозмінну роботу автотракторного парку. Особливо гостро це питання стоїть у колгоспі «Перемога», радгоспі «Прапор Леніна». Тим часом у Згурівському СПТУ-24 за направленням цих господарств вчиться всього по 2-3 людини. Не ведеться продумана профорієнтаційна робота серед учнів місцевих шкіл. Як результат, лише одиниці з них лишаються працювати в сільському господарстві.

Згурівський райком, всі первинні партійні організації повинні розробити перспективні плани роботи з кадрами на нинішню п’ятирічку. Вони мають передбачати цільове направлення молоді у вузи, технікуми, системну підготовку трудівників всіх категорій.

Добір керівників повинен здійснюватися в обстановці широкої гласності, з урахуванням думки комуністів, трудових колективів.

Вирішити проблему кадрів, закріплення молоді на селі, підкреслювалося на конференції, неможливо без розв’язання соціально-культурних завдань. За роки нинішньої п’ятирічки в районі передбачено ввести в експлуатацію понад 28 тисяч квадратних метрів житла, шкіл на 3150 учнівських місць, 8 дитячих дошкільних закладів, закладів культури на 1850 місць. Найближчим часом належить привести в порядок райцентр. У селищі намічено спорудити адмінбудови, житлові будинки, поліклініку, школу, дитячі дошкільні заклади, Будинок культури тощо. Чимало об’єктів на території району зведено вже нинішнього року, у тому числі понад 51 тисячу квадратних метрів житла. Планомірно ведуться роботи по перебудові сіл і господарствами району. Проте є приклади невиправданого затягування вирішення цих питань (радгоспи «Новоолександрівський», «Прапор Леніна»).

У створенні для людей належних умов праці та життя дрібниць немає. Посиленої уваги з боку виконкомів сільських Рад народних депутатів потребує проблема поліпшення роботи закладів торгівлі, побуту. Під постійним партійним контролем має тримати ці питання і новообраний райком партії.

Активізувати людський фактор можна лише за умови посиленої уваги до трудівників, їх потреб і запитів, – сказав, виступаючи на конференції, голова виконкому Бойківської сільської Ради народних депутатів П.Ф.Пархоменко.

Питанням створення належних виробничих, побутових умов були присвячені виступи головного інженера-меліоратора колгоспу «20 партз’їзд», секретаря первинної парторганізації Ю.Я.Брилюка, ветеринарного фельдшера колгоспу «Перемога» М.І.Мельниченка.

Про необхідність більш цілеспрямованої профорієнтаційної роботи в школах, удосконалення трудового виховання юні говорили бригадир ферми колгоспу імені Калініна Г.В.Хижняк, секретар первинної партійної організації Згурівської середньої школи Г.П.Сухенко.

Оновлювати форми і методи

У районі є чималий партійний потенціал. Безпосередньо в сфері матеріального виробництва зайнято 900 комуністів і 1100 комсомольців. Чимало, підкреслювалося у доповіді, залежатиме від того, як новообраний райком партії зуміє об’єднати зусилля партійних організацій, усіх комуністів, спрямувати їх на енергійну, творчу роботу. Для цього важливо, щоб з перших кроків своєї діяльності районний комітет партії став справді органом політичного керівництва.

Райкому партії належить глибоко вникнути у внутрішнє життя кожної первинної парторганізації, уважно проаналізувати її структуру, розстановку комуністів, створити нові партійні ланки. Особливо слід подбати про посилення партійного впливу у тваринництві під час зимівлі.

Серед невідкладних завдань – організаційно-політичне зміцнення партійних організацій, особливо малочисельних, насамперед за рахунок добору в партію нового поповнення. У парторганізаціях радгоспів імені Жданова та «Росія», приміром, ця робота серйозно запущена.

Потребує докорінного поліпшення ідеологічна, політико-виховна робота. Вона має іти від життя, враховувати духовні запити, допомагати людям знайти своє місце в процесі оновлення. У дусі вимог з’їзду свіжим змістом потрібно наповнити марксистсько-ленінську освіту й економічне навчання, всі форми усної політичної агітації.

Необхідно ширше залучати до проведення єдиних політднів керівників.

Важлива роль у забезпеченні гласності перебудови, формуванні ділової настроєності людей належить новоствореній газеті «Шляхом Жовтня», яка видаватиметься з 1 грудня ц.р. Райкому партії з перших днів слід по-діловому керувати своїм друкованим органом, подбати про широкий робсількорівський актив, підтримувати авторитет газети, забезпечити дієвість критичних виступів. Повною мірою це стосується місцевого радіомовлення й стінної преси.

У доповіді було звернено увагу на незадовільну роботу ряду культурних закладів району, підкреслювалася необхідність поліпшення стану справ із зміцненням матеріальної бази клубів, забезпеченням культурно-освітніх та спортивних закладів підготовленими кадрами.

Відзначалося, що успішне здійснення наміченого, досягнення якісних зрушень на всіх ділянках неможливі без активного залучення всіх громадських сил – Рад, профспілок, комсомолу, без використання творчих можливостей трудових колективів.

Виступаючи в обговоренні доповіді, голова профспілкового комітету колгоспу «Росія» В.Г.Довгопол, тракторист радгоспу «Усівський», голова групи народного контролю В.А.Бондар, контролер Згурівського ремонтно-транспортного підприємства, секретар комітету комсомолу О.В.Ключка акцентували увагу на необхідності оновлення форм і методів партійної роботи як запоруки успішного вирішення завдань прискореного соціально-економічного розвитку району.

Відбувся пленум новообраного райкому партії, який розглянув організаційні питання. Першим секретарем Згурівського райкому Компартії України обраний М.С.Миронов, другим – В.М.Москалюк, секретарем – Н.А.Ничипорук.

Київська правда, 1986 р., 31.10, № 254 (18736).