Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

На бойових позиціях Чорнобиля

Т.Данько. м.Чорнобиль

Багатонаціональним містом по праву називають зараз Чорнобиль. І це справді так: у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС беруть участь представники найрізноманітніших і найнесподіваніших професій з усіх куточків нашої країни: з Ленінграда і Прибалтики, із Смоленська і Казахстану, з Магадана і Москви. Жартуючи, тут кажуть, що, не виїжджаючи з Чорнобиля, можна скласти атлас СРСР. Дружню руку допомоги простягнула в біді вся країна. Тут, у Чорнобилі, склався унікальний по різноманітності і монолітності багатотисячний колектив, що день за днем веде розгорнуту боротьбу за повне приборкання атома.

Починаючи з травня, для кінематографістів-довженківців вже стали традиційними планові виїзди в Чорнобильський район з шефськими культурними програмами. 52 творчі групи (організовані разом з Українським відділенням Бюро пропаганди радянського кіномистецтва) вже побували там.

З 14 по 20 липня в чорнобильському кінотеатрі «Україна», а також на базах відпочинку і у вахтових таборах району проходив тиждень фільмів кіностудії імені О.П.Довженка. Щодня до вахтовиків прибував автобус з творчими групами і фільмами.

Відкрився тиждень прем’єрою нового художнього телесеріалу «Кармелюк» (сценарій О.Сацького, режисер-постановник Г.Кохан). Зал кінотеатру «Україна» не зміг вмістити всіх бажаючих.

…Білі захисні костюми атомників, комбінезони і спецовки прохідників, військові гімнастерки, міліцейські мундири, вільні від зміни ті, хто несе безперервну вахту біля ушкодженого енергоблоку, зібрались на зустріч з довженківцями. До них приїхали заслужений діяч мистецтв УРСР, кінорежисер Г.Кохан, завідуюча музеєм О.П.Довженка заслужений працівник культури УРСР Т.Дерев’янко, секретар парткому А.Яремчук, директор Театру-студії кіноактора В.Воронін, актори А.Волошина, В.Рудін, Л.Данчишин та інші.

До Г.Кохана безліч запитань

До Г.Кохана безліч запитань. Фото Н.Онуфрієвої

Побували ми того ж вечора і в Рудні-Вересні [1]. Час був досить пізній, і нас вже не чекали. Робітники із «збірної» управління «Спецатоменергомонтаж», влаштувавшись на літній веранді, дивилися по телевізору фільм «Народжена революцією». І тим приємнішим був для них сюрприз – несподівана зустріч з «живим» постановником цієї стрічки, лауреатом Державної премії СРСР Григорієм Коханом. Щирими оплесками привітали робітники кіномитців, які влаштували для них невеликий концерт під зоряним небом.

Під час проведення тижня понад 10 тисяч чоловік взяли участь в переглядах фільмів і творчих зустрічах. Демонструвалися фільми «Легенда про княгиню Ольгу», «Пароль знали двоє», «Оберігай мене, мій талісман», «І ніхто на світі…», «Звинувачується весілля», «Нас водила молодість…». На зустрічах з вахтовиками побували режисери Юрій Іллєнко, Микола Літус, Василь Ілляшенко, Євген Шерстобитов, кінодраматург Євген Онопрієнко, оператори Ігор Мамай, Олександр Чорний, головний редактор студії Віктор Положій, актори Георгій Дворников, Валерій Панарін, Віктор Степаненко та інші.

На екранах України, 1986 р., 26.07, № 30 (1440).

[1] 23 км на південь від ЧАЕС, 12 км на південний захід від Чорнобиля.