Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Знайомство з Україною

РАТАУ

24 липня відомий американський лікар, професор Каліфорнійського університету Роберт Гейл, який продовжував знайомство з Україною, відвідав Київський науково-дослідний інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені Героя Радянського Союзу професора П.М.Буйка.

Директор інституту академік АМН СРСР О.М.Лук’янова, яка є також головою Українського відділення міжнародної організації «Лікарі світу – за відвернення ядерної війни», ознайомила гостя з основними напрямами наукової і практичної діяльності колективу цього найбільшого в республіці центру по охороні материнства і дитинства. Щороку тут підвищують кваліфікацію до п’ятисот лікарів з різних областей республіки і країни, близько 80 ординаторів і аспірантів, включаючи представників країн Африки, Близького Сходу.

Р.Гейл побував у клініках інституту, оглянув ряд відділень, зустрівся з провідними вченими і практиками. Він високо оцінив технічне оснащення спеціалізованих клінік, рівень професійної підготовленості лікарського персоналу.

– Це дуже важливо, що всі роботи ваших учених знаходять швидке застосування в клініках інституту, – відзначив професор. – Я дуже задоволений одержаною інформацією. Вона надзвичайно цікава і корисна для мене як хірурга.

Разом з собою Гейл взяв в інститут дружину Тамар і дітей – дев’ятирічну Тал, семирічну Шир і сина Ілана, якому виповнилось два з половиною роки. Старші діти Гейла на канікулах і охоче погодилися поїхати в Радянський Союз. Без мовних бар’єрів вони весело гралися з юними пацієнтами клініки, обмінювались подарунками, разом співали пісень, їли фрукти і з дозволу батька пили з-під крана сиру воду. Сам Гейл пересвідчився, що київська вода абсолютно чиста, смачна і придатна до вживання.

Після відвідання Музею народної архітектури і побуту УРСР у селищі Пирогів американський гість відзначив, що такі музеї – унікальні. Вони дають повне уявлення про історію України, умови життя її народу.

– Ми оглянули також сучасні будинки для селян, що дають уявлення про той прогрес, якого досягнуто за минулі півстоліття, – сказав він.

Учора професор Гейл знайомився з Києвом і його визначними пам’ятками.

Гостя з США супроводив голова ученої медичної ради Міністерства охорони здоров’я УРСР, директор Київського НДІ загальної і комунальної гігієни професор М.Г.Шандала.

Радянська Україна, 1986 р., 26.07, № 169 (19674).

Значна частина цього тексту повторена в статті В.Рибалко «Бути готовими прийти на допомогу» під 26.07.1986 р.