Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Чернівецький автограф

О.Біттнер, студент факультету журналістики Київського держуніверситету. Київська область

Погожого літнього ранку заквітчалася Плахтянка яскравими квітами, наповнилася гомоном, музикою і піснями. Незвичні в цих місцях трембіти скликали всіх на колишню околицю, де за місяць виросло, по суті, нове село. Зразу ж за садами пролягли просторі вулиці, що ділять новобудови на акуратні квартали, а світлі, добротні будинки ніби посміхаються до людей чистими вікнами. В селі Плахтянка Макарівського району чернівецькі будівельники, як кажуть, «під ключ», здали впорядковані оселі для чорнобильців, евакуйованих з небезпечної зони. Понад сто сімей справляють новосілля.

Хлібом-сіллю зустрічають новоселів

Хлібом-сіллю зустрічають новоселів.

Два місяці тому прибув сюди зведений будівельний загін, до якого ввійшли представники всіх організацій Чернівецького облагропрому. Приїхали вночі, а вже вранці закипіла робота. Від зорі до зорі, без вихідних працювали буковинські майстри.

Ударно, вміло попрацювали екскаваторник Г.В.Москалюк, тесля М.С.Кирилюк, інженер В.А.Чекмак, бригадир В.Ю.Вільховецький – та хіба всіх перелічиш… Всій будові відомі брати Юзьки – Микола, Володимир, Василь, Іван та Михайло.

– Для нас це був своєрідний екзамен, – каже перший заступник голови Чернівецького облвиконкому А.І.Мартинюк. – Екзамен не тільки на наше вміння а й на людську чуйність, доброту. Будівельники прагнули створити для новоселів максимум зручностей для життя і відпочинку. Дуже хочемо, щоб було вам у нових будинках тепло і затишно, жилося заможно і щасливо.

Що ж, молодці чернівчани! Кожен з ста будинків – як лялечка. Хоча й будувалися за типовими проектами, двох зовсім схожих не знайти. І зовні, і всередині оселі зі смаком оформлені барвистими буковинськими орнаментами. В кожному домі ліжка, стіл, стільці, красиві люстри та портьєри. На кухнях – газові плити й набори посуду.

Чорнобильці задоволені. Щиро дякує майстрам-чернівчанам від імені новоселів тваринниця колгоспу «Комунар» А.П.Панченко:

– Ці гарні оселі будуть нагадувати нам про буковинців. Ви завжди наші найбажаніші гості.

На одній з вулиць від будинку до будинку переходить чималий гурт людей. Це будівельники бригади колгоспу імені Федьковича Вижницького району обходять садиби і знайомляться з жителями.

– Чи все подобається? – питають у новоселів М.Н.Андреюк, І.А.Осташек, І.Т.Гавриш та І.Т.Іванчук, які зводили новобудови. Відповіді – схвальні.

– Маємо тепер на Київщині свій філіал, – каже голова колгоспу імені Федьковича, депутат Верховної Ради УРСР А.Г.Блажчук.

…Вміють буковинці працювати, вміють і святкувати. На новосілля прибули сюди кращі художні колективи і виконавці області. Запальними танцями і чудовими карпатськими мелодіями порадували глядачів лауреат міжнародних конкурсів, народний ансамбль «Смеречина» з Вижниці, сімейне тріо Вовчуків, троїсті музики під керуванням Дмитра Михайлюка, солісти Чернівецької філармонії заслужений артист УРСР Семен Шкурчан та лауреат Всесоюзного і республіканського конкурсів Іван Бабул. Приїхали в Плахтянку і чернівецькі торговельники. На площі розгорнувся справжній ярмарок, де новосели змогли придбати собі все необхідне, поласувати запашними яблуками і грушами, скуштувати смачних буковинських страв.

Нова вулиця села Плахтянка – Буковинська

Нова вулиця села Плахтянка – Буковинська.

…На сім вулиць збільшилася Плахтянка. Назви їм давали всією громадою. Щасливо і довго житимуть люди на Кельменецькій, Новоселицькій, Заставнівській, Сокирянській, Буковинській, на Речицькій і Комунарській.

Радянська Україна, 1986 р., 19.08, № 18 (19693).