Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

26.11.1987 З авторським концертом

О.Степанська

Перший секретар правління Спілки композиторів СРСР народний артист СРСР, лауреат Ленінської та Державних премій СРСР, Герой Соціалістичної Праці Тихон Миколайович Хренников виступить з авторським концертом перед трудівниками Чорнобильської АЕС.

Як виникла ця ідея, розповідає секретар правління Спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв УРСР Іван Федорович Карабиць.

– У жовтні цього року в Кемерово відбувся ювілейний пленум правління Спілки композиторів СРСР, який став своєрідним звітом творчих здобутків митців перед трудівниками сибірського краю. Ця подія мала глибокий сенс – немає для композитора більшої радості і вищих хвилин натхнення, ніж коли він зустрічається безпосередньо з тими, заради кого живе і працює. Концерти в Кемерово перед аудиторіями шахтарів, хіміків, студентів стали справжнім святом радянської музики всіх жанрів.

Під час пленуму композитори розповідали про свої творчі плани. З українською делегацією тоді зустрівся перший секретар правління Спілки композиторів СРСР Т.М.Хренников. Під час нашої зустрічі Тихон Миколайович висловив побажання приїхати до Києва і продовжити розмову про перебудову, про ті завдання, які стають перед композиторами. Він також сказав, що йому дуже хотілося б виступити перед трудівниками Чорнобиля з авторським концертом. Ми гаряче підтримали цю ідею.

Концерт відбудеться 26 листопада у вахтовому селищі Зелений Мис, У його програмі – пісні, арії з опер, номери з оперет та інші твори композитора. Символічно, на наш погляд, що такому відомому композитору, творчість якого ми дуже любимо і поважаємо, вдалося об’єднати дещо несподівані творчі сили – народного артиста СРСР, лауреата Ленінської премії Анатолія Солов’яненка і ансамбль скрипалів Сибіру (художній керівник заслужений артист РРФСР Михайло Пархомовський).

З цією програмою виконавці вже їздили по містах Радянського Союзу. Тепер їх творчий звіт відбудеться і перед трудівниками Чорнобильської АЕС.

Відбудеться також зустріч з активом спілки. Ми збираємося повести мову про пропаганду сучасної музичної творчості, про шляхи її розвитку, про місце митця в процесі перебудови.

Прапор комунізму, 1987 р., 26.11, № 271 (2970).