Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

4.08.1987 Якщо кожен стане поряд

О.Новак, кор. “Київської правди”.

Учасники міжнародного «Круїзу миру по Дніпру-87» – на Київщині

Ніщо так не зближує людей, як воля до миру на землі. Тож кожна чесна людина, в якій би країні вона не жила, не може не прагнути миру, всім серцем своїм відхиляє війну. Більше двохсот представників 60 різних антивоєнних організацій і рухів з 19 західноєвропейських країн, а також США і Канади прибули до столиці України, щоб разом з радянськими активістами взяти участь у міжнародному круїзі миру по Дніпру, присвяченому 70-річчю Великого Жовтня і 70-річчю ленінського Декрету про мир.

Біля пам'ятника героям Дніпровської…

Біля пам'ятника героям Дніпровської флотилії, що в Києві, на площі перед річковим вокзалом, де відбувся антивоєнний мітинг, присвячений міжнародному «Круїзу миру по Дніпру-87».

Минулої суботи учасники круїзу відвідали Макарівський район.

Село Фасова. Тут зупинились автобуси з учасниками міжнародного «Круїзу миру по Дніпру-87». Сотні жителів зібралися в центрі села, на майдані. Піонери піднесли гостям букети живих квітів. Спонтанно розпочався мітинг [1]. Голова виконкому сільської Ради народних депутатів М.Б.Узловатий тепло привітав посланців миру, розповів про те, як торік жителі Фасової по-братерськи розміщали у себе сім’ї, які були евакуйовані з зони Чорнобильської АЕС.

– Чуття єдиної родини, глибоке розуміння того, якого горя може завдати людяі атом, що вийшов з покори, – сказав М.Б.Узловатий, – ще більше примножили наші прагнення бути в перших рядах активістів боротьби за чисте небо над землею.

Нині поблизу Фасової з’явилось нове село – Тернопільське, де живуть сім’ї, евакуйовані з Чорнобильського району. Ошатні, просторі будинки. У багатьох садибах щедро вже розпустилися віття молодих яблунь і вишень. Мабуть, усі жителі нового села вийшли із своїх домівок, щоб привітати гостей. Швидко зав’язується розмова. Гіди ледь встигають перекладати численні запитання і відповіді. Втім, і серед гостей є чимало таких, хто володіє російською мовою.

Село Тернопільське. Душевна, щира…

Село Тернопільське. Ось і в цьому домі, де живе колгоспниця Катерина Степанівна Дмитренко, точилася душевна, щира розмова.

Ось велика група місцевих і учасників круїзу зосередилась довкола худорлявого чоловіка із сріблястою сивою борідкою. Він хутко перекладає з англійської, французької і німецької, встигав і сам задовольнити цікавість місцевих жителів, розповідає про себе. Це – Красовський Георгій Антонович, редактор журналу «Новий гуманізм», що видається в Парижі. Дворічним хлопчиком вивезли його батьки з Одеси, і ось уже більше п’ятдесяти років живе він у Франції. Любов до Батьківщини, прищеплена ще змалку, природно поєдналась у Георгія Антоновича з пристрасним прагненням зробити все залежне від нього, щоб ніколи більше радянський народ та й люди всієї планети не знали лиха війни. Цим благородним цілям Г.А.Красовський присвячує не тільки численні свої публікації. Торік він організував велопробіг «Тур де Франс» для пенсіонерів, які, поминувши десятки міст і сотні сіл Франції, закликали їх населення активізувати боротьбу за заборону ядерної зброї, за оголошення своїх регіонів без’ядерними зонами.

Дівчата колгоспу імені Горького

Дівчата колгоспу імені Горького Макарівського району охоче знайомили гостей з новобудовами села Тернопільське.

Запитань у гостей до трудівників, евакуйованих з Чорнобильського району, безліч. Цікавляться щонайперше тим, як люди влаштувались, чи потребують якоїсь допомоги.

– Завітайте хоч у будь-який будинок, – запрошує Марія Тихонівна Козленко, – побачите, що все є для господарювання. Спасибі державі Радянській – не залишила нас у біді, усім допомогла.

Генерал у відставці Р.Капелос з Греції

Генерал у відставці Р.Капелос з Греції, який є членом міжнародної організації «Генерали за мир», та його дружина Анна цікавляться життям трударів, які були евакуйовані з Чорнобильського району.

Зрозуміла річ, гості охоче приймають запрошення, оглядають садиби, кімнати, захоплюються побаченим, говорять, що навряд чи в країнах, звідки вони приїхали, уряди виявили б подібну турботу.

– Між іншим, – розповідає Елізабет Бредлі, медична сестра з ірландського міста Корк, – на півдні Великобританії також сталася катастрофа на однїй із атомних електростанцій. Але англійські власті намагалися приховати це і практично не надали ніякої допомоги населенню, що мешкало поряд.

– Я добре знаю, що таке війна, – сказав у розмові з гостями Микола Кузьмич Боровець. – Пройшов, зокрема, Сталінград. Годі й того лиха. Моїм і вашим онукам, як повітря, потрібен мир. Якщо кожен стане поряд з вами, ми його доб’ємося.

Голова виконкому Ради народних…

Голова виконкому Ради народних депутатів села Тернопільське П.С.Козленко розповідає про перспективи дальшого житлового і соціального будівництва.

…Сплітались у єдиний міцний потиск десятки долонь, символізуючи солідарність з думкою радянського ветерана війни. «Нехай кожен стане поряд!» – Цей заклик довго ще лунав на вулицях новозбудованого села. Ним завершувались і короткі інтерв’ю, які гості давали вашому кореспонденту.

Учасники міжнародного «Круїзу миру по Дніпру-87» відбули до Канева.

Фото М.Мосенжника

Говорять учасники міжнародного «Круїзу миру по Дніпру-87»

Дітмар Тіннеї, агроном, ФРН:

Дітмар Тіннеї, агроном, ФРН

– Взяти участь у цьому престижному круїзі мене делегували фермери, тобто люди, які обробляють землю, збирають її плоди для себе і для багатьох інших жителів Федеративної Республіки Німеччини. Від їх імені я говорю: і землю, і космос треба зберегти від ядерного забруднення. Простим людям моєї батьківщини не потрібні американські «Першінги», начинені атомною смертю [2]. Тому ми гаряче підтримуємо нові мирні ініціативи М.С.Горбачова про остаточне вилучення з території Європи ракет середньої дальності, за повну заборону ядерної зброї.

Шон Данн, викладач, Ірландія:

Шон Данн, викладач, Ірландія

– На території моєї країни немає, на щастя, американських військових баз. Але кожен з ірландців добре розуміє, яку смертельну небезпеку його дому може завдати дальше нарощування атомної зброї. Боротьба проти неї стала нині справою честі і гідності сотень тисяч моїх співвітчизників. Так само, як і радянські люди, вони хочуть жити в мирі і дружбі з усіма народами. До свого записника я занотував висловлювання багатьох жителів села Тернопільське – вони надзвичайно щирі, миролюбні.

Кармен Лопея, медсестра, Іспанія:

Кармен Лопея, медсестра, Іспанія

– Щойно я розмовляла з радянською селянкою, матір’ю трьох дітей. І в мене є діти. У нас з тією жінкою однакове бажання: треба за будь-яку ціну відвернути лихоліття дійни, гарантувати нашим дітям щасливе життя у майбутньому. Заради цього я приїхала до вас, щоб взяти участь у мирному круїзі по Дніпру.

Київська правда, 1987 р., 4.08, № 180 (18965).

[1] Репетиції, я думаю, зайняли не більше двох місяців.

[2] Дуже добре, що запросили саме такого німця, бо інші німці кажуть: “Краще ракети в саду, ніж москалі у вітальні”. Таких-от німців нащо за казенний кошт годувати?