Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Зустріли як рідних

В.Музиченко, кореспондент районної газети «Баришівські вісті». Баришівський район

Піонерський табір «Ювілейний», що в Баришівському районі, розпочав роботу на місяць раніше, ніж завжди

Ремонт табору ще не закінчили, коли з райцентру повідомили: бути готовими до прийому матерів з дітьми, евакуйованих з 30-кілометрової зони району Чорнобильської АЕС. У цих умовах працівники «Ювілейного», медики центральної районної лікарні й санітарні дружини заводу «Блискавка», Березанського домобудівного комбінату, радгоспу «Червона зірка», Березанської птахофабрики виявили максимум зібраності й організованості. їм вистачило доби, щоб повністю підготувати чотири корпуси – помити, прибрати, укомплектувати білизною й одягом, посудом, речами першої необхідності. Наступного ранку, 9 травня, працівники районної лікарні педіатр Н.Г.Сирота, старша медсестра В.М.Качан, медсестри уже приймали перших прибулих жителів селища енергетиків.

Галина Олександрівна Царенок, Марія…

Галина Олександрівна Царенок, Марія Олександрівна Терещенко, Тетяна Сергіївна Білявська, Тетяна Миколаївна Бутрименко подружилися у «Ювілейному»

Табір «Ювілейний», де розмістився санаторій-профілакторій для дітей до року, зустрів зеленню трав і різнобарв’ям квітів, пташиним співом і, звичайно, веселими й безтурботними дитячими голосами. Хоч в основному оздоровляються тут немовлята, але на ігрових майданчиках, гойдалках я зустрілася з хлопчиками й дівчатками, які приїхали з мамами і маленькими братиками та сестричками. Усім їм тут – постійна увага. Лікарі стежать за здоров’ям мам і дітей – проводять медогляди, дозиметричний контроль, роблять аналізи. Постійно чергують лікар-педіатр, старша медсестра, помічник епідеміолога, цілодобово працюють пости медсестер. У визначені дні чергують аптекар, стоматолог, дозиметрист. У лікувальному корпусі обладнано ізолятор, однак він пустує [1]; всі почувають себе добре.

Корпуси «Дубок» і «Берізка» – поруч. Біля входів багато колясок. І поки жінки фотографуються на пам’ять, знайомлюся з Наталією Володимирівною Ходимчук, маляром-штукатуром із Прип’яті.

– Як зустріли вас на баришівській землі?

– Дуже тепло і гостинно. Всі ми зворушені турботою про нас: і одяг, і коляски, й іграшки одержали безплатно. З яким питанням не звернешся до дирекції санаторію, обов’язково допоможуть. Годують смачно, в меню – молочні продукти, соки, свіжі овочі.

– Лікарі дуже уважні, відпочинок організований добре, одержуємо свіжі газети, працює бібліотека, приїжджають автолавки, – підключається до розмови Ірина Володимирівна Светлова. – Всі одержали грошову допомогу, так що необхідне можемо купити. А ще ми задоволені чудовими концертами.

З цікавою програмою вже виступили в санаторії концертна бригада районного Будинку культури, учасники художньої самодіяльності Березанської № 1 та Морозівської середньої шкіл.

Старша медсестра табору Валентина…

Старша медсестра табору Валентина Михайлівна Качан на прийомі

Знайомлюся з Валентиною Євгенівною Беспрозваною, Тетяною Сергіївною Білявською, Марією Олександрівною Терещенко – всі вони з Прип’яті. Хоч є мами і з Поліського та Іванківського районів. Галина Олександрівна Царенок із синами Василем, Толею і Сашком, приміром, з села Бобер Поліського району, Олена Владиславівна Андросенко з донькою Віталією – з Варовичів цього ж району. Всього в санаторії 133 мами з дітками. Живуть люди дружно. Особливо раді листам від рідних, чоловіків, які працюють на ліквідації наслідків аварії, в народному господарстві.

– Поговоріть ще з нашою Любою, – гуртом пропонують жінки. – Вона багатодітна мама.

Любов Миколаївна Кецкало разом з чоловіком Віктором Івановичем, трактористом, виховують дев’ятеро дітей.

– На кожного вистачає в неї тепла і ніжності, материнської любові. І в усіх громадських справах вона попереду, – розповідають її подруги.

Любов Миколаївна – привітна й щира жінка із Поліського, працює техробітницею на одному з підприємств. Трудолюбива і дружна сім’я.

– А зараз самій не важко? – запитую в неї.

– Та хіба ж я одна? Всі мені допомагають, а до повсякденних клопотів я звикла. Спасибі, маємо все необхідне, живемо в окремих кімнатах із зручностями.

Від жінок у цей день я чула тільки слова вдячності. Щирої вдячності за турботу, за теплий прийом. А інакше бути не може. Бо у характері радянських людей – чужу біду сприймати, як свою, і завжди приходити на допомогу.

Фото О.Надоленка

Київська правда, 1986 р., 13.06., № 140 (18622).

[1] Тобто стоїть порожнім (від російського “пустует”).