Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

З материнською ласкою і турботою

РАТАУ

Більш як 200 тисяч школярів Києва, Київської, Чернігівської і Житомирської областей протягом літа відпочивали в кращих піонерських таборах республіки. Оздоровлено за безплатними і пільговими путівками близько 250 тисяч матерів і дітей.

«…Ми спокійно працювали, знаючи, що наші діти оточені в піонерських таборах турботою і ласкою, що поруч з ними чуйні і добрі вихователі і вожаті. Тут наші сини і дочки знайшли других мам. Спасибі вам!» Ці зворушливі рядки, написані батьками учнів київської школи № 226 адресовані колективу піонерського табору імені Артема Костянтинівського металургійного заводу на Донеччині. Але поставити свої підписи під цими словами можуть сотні і сотні киян, жителів столичної області, Житомирщини і Чернігівщини, чиї діти нинішнього літа відпочивали в дитячих здравницях різних областей республіки і країни. Держава подбала про те, щоб відпочинок малюків і підлітків проходив протягом усього літа в організованому порядку, щоб ні одну сім’ю не обминули увагою. Так воно й було. Про це свідчать листи батьків.

«Наші діти перебувають у чудових умовах, – пишуть члени батьківського комітету київської школи № 39. – Дозвілля організовано відмінно, дисципліна на вищому рівні, харчування дітей дуже добре…» «Ми приїхали в піонерський табір «Дзержинець» провідати дочку і зраділи. Велике спасибі дирекції Харківського заводу ФЕД імені Ф.Е.Дзержинського за турботу про наших дітей. Тут навіть умови для відпочинку батьків передбачені. Нам надали затишну кімнату в заводському гуртожитку». Це рядки з листа батьків Оленки Черниш, учениці київської середньої школи № 54.

Для відпочинку дітей було підготовлено змістовну програму. Різні ігри і вікторини, екскурсії і походи, зустрічі з цікавими людьми. В таборах організували гуртки за інтересами. Сумувати малюкам не доводилось. «Ми ніколи не думали, що наш Альоша може сам змайструвати вітряк, а Оксана стане турботливою сестрою і зможе там доглядати брата, – пише старший економіст «Укрпромкомплексзв’язку» А.Р.Григорук. – Дуже добре, що в піонерському таборі «Ворошиловець» об’єднання Ворошиловградського тепловозобудівного заводу імені Жовтневої революції організовано самоврядування і діти самі вирішують питання свого життя».

Не показна гостинність, а щирі почуття керували тими, хто забезпечував відпочинок дітвори. Для того, щоб літо дітей пройшло цікаво, багато зробили шефи піонерських таборів – колективи заводів і фабрик, шахт і комбінатів, їх профспілкові комітети. Вони добре підготували приміщення, ігрові і спортивні майданчики. Але, як відзначила група батьків учнів Народицької середньої школи Житомирської області, не це було головним. «Ми були зворушені іншим: щовихідного до наших дітей приїжджають трудівники підприємств. Жінки печуть пироги і роблять торти, привозять фрукти, іграшки. І все це робиться не за підказкою, а від усієї душі, від чистого серця».

Кращі здравниці – санаторії «Перемога», «Ясна галявина» [1], імені Пирогова і Моріса Тореза, «Пролісок», пансіонаті «Місхор», туристичні готелі «Вітрило», «Горизонт», турбаза «Євпаторія» та багато інших надані матерям і дітям. евакуйованим із зони, прилеглої до Чорнобильської АЕС. Кожному з них профспілкові комітети виділили безплатні путівки, а держава видала по 200 карбованців одночасної допомоги. Враховуючи, що сюди приїхало багато дошколят, немовлят, тут спеціально дообладнали корпуси. У холах створили дитячі куточки, з наборами іграшок, книжок, картинок.

«Там створили чудові умови, – пише мати двох дітей К.М.Божко, яка прибула з м.Прип’ять на відпочинок у санаторій імені Радянських профспілок. – Речей ми взяти не змогли. Працівники санаторію придбали нам дитячу коляску, поставили електроплитку, навіть іграшки для малюків купили. Я просто не знаходжу слів для вдячності».

Уміння жити турботами і тривогами світу, – відчувати біль іншого, як свою, – прекрасна якість людини. Радянської людини, як показали події, – перш за все.

Коментує секретар Укрпрофради О.В.Єфіменко:

– Як і весь радянський народ, профспілки відразу ж відгукнулись на чорнобильську біду. Понад 200 тисяч школярів Києва, Київської, Житомирської і Чернігівської областей було направлено на оздоровлення в піонерські табори. Основні витрати взяли на себе профспілки. В оперативному порядку визначили впорядковані будинки і пансіонати відпочинку, санаторії і санаторії-профілакторії, туристські заклади для прийому матерів з дітьми, евакуйованих із зони Чорнобильської АЕС, оздоровлено близько 280 тисяч матерів і дітей за безплатними і пільговими путівками. У трудових колективах з великим розумінням поставились до часткового перерозподілу сімейних путівок. Більше того, багато з них допомогли створити людям умови для нормального відпочинку і зміцнення здоров’я.

Як завжди, 1 вересня, відпочивши, набравшись здоров’я і вражень, школярі республіки сядуть за парти.

Прапор комунізму, 1986 р., 5.08, № 183 (2579); Київська правда, 1986 р., 5.08, № 182 (18664).

[1] Від російського “Ясная поляна”.