Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Може бути взірцем

А.Родіонов

Київ очима зарубіжних гостей

Недавно у Києві побували гості з Італії – представники туристичних фірм, журналісти, спеціалісти різних галузей. Вони оглянули місто, ознайомилися з туристичними об’єктами і пам’ятними місцями столиці Радянської України. Нижче друкуємо враження італійських гостей, записані нашим кореспондентом.

Фабріціо Марміролі, президент туристичної фірми «Планетаріо»:

– Хочу подякувати за гостинність, з якою нас прийняли. Ми дуже раді познайомитися з вашим містом. Сподіваюся, що тепер, після нашої ознайомлювальної поїздки, до вас буде приїздити багато італійських туристів. Ми зацікавлені у розширенні співробітництва між нашими туристичними фірмами і сподіваємося, що обмін туристськими групами між Італією і Радянським Союзом буде постійно збільшуватися. А завдяки цьому міцнітимуть дружба і співробітництво між нашими країнами і народами.

Джанперо Ріццон, журналіст:

– Ми щасливі, що познайомилися з вашим містом. Київ надзвичайно красивий. Нам особливо приємно було дізнатися, що люди тут прекрасно знають свою історію, дбайливо оберігають пам’ятки давнини.

Луїджі де Джако, еколог:

– Мені вже доводилося бувати в соціалістичних країнах, зокрема в НДР і ЧССР. Але я дуже хотів побачити батьківщину соціалізму. І тому ця поїздка до Радянського Союзу була для мене особливо цікавою. По поверненні додому я з задоволенням розповім про відвідання такого гарного міста, як Київ.

Нині спеціалісти в Західній Європі працюють над створенням моделі сучасного, гуманного міста, яке мало б розвинуту інфраструктуру і було зручним для його мешканців. На мій погляд, ваш Київ міг би бути зразком такого міста, над створенням якого так довго б’ються на Заході. Думаю, що та програма соціально-економічних перетворень, над виконанням якої зараз працюють радянські люди, найкращим чином послужить дальшому розквіту вашого суспільства.

Я вважаю, що необхідно активніше розвивати різноманітні форми міжнародного співробітництва, контактів між людьми – через туризм, зв’язки міст-побратимів тощо. Таке співробітництво дуже важливе, наприклад, у галузі використання ядерної енергії. Саме завдяки спільній волі народів у 60-х роках було прийнято рішення про заборону випробувань ядерної зброї в повітрі. Сьогодні, і це підкреслив також М.С.Горбачов, необхідно об’єднати зусилля країн для гарантування безпечного розвитку ядерної енергетики.

Оддо Тореллі, архітектор:

– Раніше вважалося, що окремі технології властиві лише західним країнам. Але сьогодні все очевидніше, що Радянський Союз у багатьох напрямах науково-технічного прогресу вийшов на передові рубежі і може запропонувати більш ефективні і прогресивні гехнології, ніж, скажімо, американські. Прикладом може служити хоча б добре відомий за рубежем київський Інститут електрозварювання імені Є.О.Патона.

Дуже прикро, що у зв’язку із аварією на Чорнобильській АЕС окремі органи преси нашої країни поширюють думку про відсталість радянської технології. Адже далеко не всім відомо, що вона застосовується навіть в Італії. І якби люди на Заході більше знали про Радянський Союз, його науково-технічні досягнення, багато з них були б присоромлені своєю необізнаністю.

Але сьогодні Захід потребує не лише технологічного оновлення: прогресивні італійські вчені вважають, що наука нині перебуває у протиріччі з капіталістичною системою. Тобто, крім технологічного, важливий і соціальний прогрес. І тут багато залежить від прикладу Радянського Союзу. Я був у вашій країні в 1972 році і мені особливо приємно відзначити, що за час, який минув, ваша країна досягла великого прогресу. Хочу побажати радянським людям, щоб цей прогрес був дедалі відчутнішим.

Прапор комунізму, 1986 р., 16.08, № 192 (2588).