Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Фонд допомоги – фонд гуманності

Так називають люди фонд, до якого вносяться кошти для допомоги в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від неї. Добровільне внесення коштів у цей фонд – яскравий вияв в дії норм нашого соціалістичного співжиття, колективізму, людяності. В листах, що надходять до редакції, в заявах трудящих до відділень Держбанку СРСР, виступах на зборах колективів цих високих слів немає, але вони передають зміст кожного такого конкретного благородного вчинку.

Розповідаючи про людей найгуманнішої професії – лікарів, інвалід Великої Вітчизняної війни Г.Т.Чабан пише, що весь колектив обласної лікарні з болем у серці сприйняв аварію, що сталася в Чорнобилі, і бере активну участь у ліквідації її наслідків. Щопонеділка бригада медиків виїздить у Бородянський район Київської області для обслуговування евакуйованого населення з тридцятикілометрової зони. Допомагають працівники лікарні потерпілим і власними коштами. Так, медсестра, ветеран війни і праці М.М.Голубєва внесла у фонд гуманності 100 карбованців, 30 карбованців перерахував для цієї мети лікар О.І.Йовенко. Їх патріотичний почин підтримали інші працівники лікарні. Всього вони внесли в Кіровоградське управління Держбанку СРСР 6 642 карбованці. Посильний вклад вносять і хворі. Наприклад, з гематологічного відділення надійшло у фонд допомоги 74 карбованці.

Не стоять осторонь благородної справи й працівники культури і мистецьких закладів. Перерахував кошти у фонд допомоги колектив обласного музично-драматичного театру імені М.Л.Кропивницького, виручені від спектаклю, який відбувся минулої суботи. В рахунок допомоги потерпілим від аварії дав два концерти вокально-інструментальний ансамбль СПТУ № 14. Безплатно відпрацювали один день на оформленні піонерських таборів, де житимуть діти з Київської області, художники художньо-виробничих майстерень Худфонду УРСР.

Жителі квартального комітету № 9 Кіровського району обласного центру внесли у фонд допомоги потерпілим понад 400 карбованців.

А ось лист від юних громадян. Його не можна читати без хвилювання. В ньому говориться: «Ми, члени клубу інтернаціональної дружби «Глобус» СШ № 5 м.Світловодська, від усієї душі співчуваємо потерпілим сім’ям і їхінім дітям. Ми вирішили гроші (50 карбованців), виручені за лотерею миру, перерахувати на рахунок № 904». Від імені кідівців листа до редакції підписали голова ради клубу Марина Шевченко і його керівник Н.М.Галат.

Як повідомили з обласної контори Держбанку СРСР, від жителів Кіровоградщини у фонд ліквідації наслідків аварії, що сталася на Чорнобильській АЕС, і допомоги потерпілим від неї вжє надійшло 446 203 карбованці. Жителі обласного центру перерахували 104 тисячі, Новомиргородського району – 46 227, м.Олександрії – 31 тисячу, Онуфріївського району – 21 023 карбованці.

Кіровоградська правда, 1986 р., 30.05, № 124 (17486).