Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

За прилавок – з чистою совістю

В.Сало, спец.кор.«Київської правди». Макарівський район

У Макарівському районі на сільських сходах порушникам правил радянської торгівлі винесено громадський осуд

Пішов другий місяць, відколи район живе в особливо напруженому ритмі, і це розуміло. В перші дні після аварії на Чорнобильській АЕС сюди з тридцятикілометрової зони було евакуйовано понад сім тисяч чоловік, шість господарств, громадську худобу… Партійні, радянські, господарські органи, районні служби, жителі населених пунктів зробили все можливе і, здається, неможливе, щоб якнайшвидше влаштувати прибулих, створити для них нормальні побутові умови, надати роботу. Чуття великої єдиної родини ні на мить не залишає ні корінних мешканців, ні евакуйованих. Досить сказати, що в найближчі місяці для останніх буде зведено кілька тисяч будинків присадибного типу, нові побутові і торговельні заклади, відремонтовано вільний житловий фонд. Більшість об’єктів споруджуватимуть будівельники із сусідніх областей республіки, яким теж треба створити належні умови, подбати про житло, харчування, побутове і торговельне обслуговування. Тобто, кожен день висуває нові проблеми, розв’язання яких вимагає оперативності, зібраності, добросовісності всіх без винятку.

Однак винятки, на жаль, прикрі, мали місце, що, власне, і привело мене в Макарівський район.

Згадуючи прожитий місяць, перший секретар райкому партії В.О.Кострома вкотре аналізував дії і вчинки людей у незвичайній ситуації, коли розмірений, вивірений ритм життя раптово порушився несподіваною бідою. Говорили і про роботу в цих умовах працівників споживчої кооперації. В цілому люди трудяться самовіддано, на високому професійному рівні. Якщо ж і знаходяться нечисті на руку працівники, виявленим порушенням дається принципова оцінка.

Ось кілька фактів, взятих з постанови правління Макарівського районного споживчого товариства (РСТ), на засіданні якого розглядалися порушення правил радянської торгівлі.

Під час перевірки у гастрономі № 1, що в Макарові, з’ясувалося, що продавці і вантажники купляли для власних потреб товари підвищеного попиту, призначені для прибулих, – згущене молоко, тушонку, напівкопчену ковбасу.

В магазин села Фасова мало надійти 175 кілограмів ковбаси «одеської», однак, пояснила завмаг В.Новикова, завідуючий складом-холодильником РСТ М.Федоров замість продукції оформив безтоварну накладну на суму 455 карбованців, і їй довелося повернутися зі складу ні з чим [1]. Таким же чином поступив Федоров і з завмагом села Копилів Г.Тяпко – замість 60 кілограмів ковбаси віддав гроші у сумі 156 карбованців 52 копійки.

В Наливайківці, де продтоварним магазином завідує Г.Пархоменко, в підсобному приміщенні були виявлені м’ясні консерви, тверді сири, розчинна кава, кілька сортів ковбаси. Торгували ж тільки ковбасою з яловичини. У вітрині названих товарів теж не було.

М’ясні консерви, згущене молоко, майонез «знайшлися» в підсобному приміщенні магазину в Колонщині. Певно, завідуюча Г.Куликовська також «забула», що люди повинні бути поінформовані про наявність цих виробів.

Порушення правил торгівлі виявлені ще в кількох торговельних точках. Правління районного споживчого товариства розібралося з кожним таким фактом, винні понесли покарання. Так, за здійснення безтоварних операцій М.Федорова звільнено з роботи, а матеріали перевірок направлено у слідчі органи. Звільнено з роботи і виконуючу обов’язки завідуючої Макарівським гастрономом № І О.Савченко, яка не поклала край незаконним діям підлеглих. Завмагам Г.Тяпко, В.Новиковій, Г.Пархоменко і Г.Куликовській оголошено суворі догани.

В розроблених правлінням РСТ заходах передбачається оперативно усунути й інші виявлені недоліки. Наприклад, в багатьох магазинах незадовільно працюють холодильні камери, їх треба замінити. Нині разом з сільськими Радами уточнюються списки переселенців, впорядковується відпуск товарів підвищеного попиту з тим, щоб повністю забезпечити ними евакуйованих, посилено контроль за якістю, зберіганням і реалізацією цих товарів [2].

Ще один пункт процитую повністю: «Вживати суворі адміністративні заходи, аж до звільнення з роботи і направлення матеріалів у слідчі органи, до осіб, які допустять реалізацію товарів підвищеного попиту не за призначенням». Певно, він необхідний, коли дехто стає за прилавок, забувши про совість. Всі випадки порушень, говорили мені в РСТ, будуть обговорені на дні продавця. Питання обслуговування евакуйованих обговорено на сільських сходах в Колонщині, Наливайківці, Людвинівці.

Справді, прикро, що на загальному фоні добросовісної і, ще раз повторюю, самовідданої праці макарівських кооператорів, яким ще належить багато зробити, не обійшлося без прецедентів [3]. Хотілося б вірити, що це поодинокі винятки із загальноприйнятих людських стосунків.

Минулої суботи я побував на сільському сході у Людвинівці. Разом з місцевими жителями прийшли туди і мешканці населених пунктів Чапаєвської сільради Чорнобильського району, їхній колгосп «Червоне Полісся» нині розташувався на території місцевого господарства імені Горького. У Фасовій і Людвинівці 234 евакуйованих сім’ї зустріли, немов рідних. Одразу ж знайшли спільну мову голови колгоспів імені Горького Микола Олексійович Тяпко і «Червоного Полісся» Олексій Володимирович Кирильчук, тож роботою забезпечені і місцеві, і приїжджі. Приміром, зараз прийшла гаряча пора заготівлі кормів. Діловий контакт встановився між головами і секретарями обох сільрад, між колгоспниками господарств. Ця ж атмосфера пронизувала і сход, хоча приводом для його проведення теж став факт не з приємних. Завідуюча продтоварним магазином О.Гавловська привезла продукти на машині, кузов якої, м’яко кажучи, не відповідав санітарним вимогам. Нині, як відомо, санітарні норми до зберігання продуктів харчування підвищені, а порушення їх – не що інше, як халатне ставлення до своїх прямих обов’язків.

– Не віриться, що таке могло трапитися, за кілька років праці за прилавком у нас до Олени Гавловської не було претензій, – говорила завідуюча Людвинівською бібліотекою Г.Козловська. – Думаю, таке більше не повториться.

– Факт, безумовно, недопустимий, – сказав пенсіонер з Чапаєвки В.Яшин. – Треба бути уважнішим. Та хочу відзначити й таке. Ось вже місяць живемо ми в Людвинівці і ніяких нарікань на роботу продавця не було. Людей обслуговує культурно.

Таку ж думку висловили лаборант колгоспу імені Горького Г.Ніколаєнко, пенсіонер з Чапаєвки С.Шилан, інші промовці.

Голова виконкому Чапаєвської сільради П.Козленко відзначив, що цей факт однаково неприємний і для людей, і для продавця. Тим паче, що скарг на роботу магазину з боку приїжджих не було.

Наводжу висловлювання учасників сходу з однією метою: хочу показати, що за будь-яких обставин люди намагаються бути об’єктивними і доброзичливими, а це багато до чого зобов’язує, і в першу чергу до порядності, добросовісності.

Тому й пройшли сільські сходи, щоб виявлені порушення стали уроком і пересторогою для інших.

Київська правда, 1986 р., 4.06, № 133 (18615).

[1] Сенс цієї комбінації, достойної Павла Івановича Чічікова, полягає в тому, що за паперами ця ковбаса виглядає проданою в магазині, коли нею там і не пахло – все вкрадено в холодильнику, а можливо, і десь вище – скажімо, на рівні обласних організацій. Добре, що матеріали передано слідству – воно може акуратно зам’яти неприємну для начальства справу.

[2] Тобто контролери зможуть також поживитись цими товарами.

[3] Автор хотів сказати – без прикрих випадків, але йому на язик упало шикарне іноземне слово, значення якого він не знав.