Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Муза у спецівці

Вона також невтомно «працює» там, де потрібні її краса, ніжність і сила. Творчі спілки, концертні організації столиці потурбувалися про культурне обслуговування районів, які взяли на себе максимально великий тягар по ліквідації наслідків чорнобильської аварії. Про шефство митців над трудовими колективами Київської області кореспондентові «Радянської України» розповідають:

Сергій Козак, народний артист УРСР, директор Київської державної філармонії

– Наш колектив сприйняв аварію як особисту біду, бо сценічні майданчики Чорнобильського району ми здавна вважаємо філіалом філармонії, часто виступали перед його трудівниками. А вони зустрічали нас тепло і щиро. Хіба ж могли ми залишитися осторонь їхніх тривог? Уже 1-2 травня артисти виїхали в Чорнобильський район з концертами. Нині бажаючих виступати перед трудівниками героїчної зони, а також евакуйованими жителями значно більше, аніж потрібно згідно з графіком. Соліст нашої філармонії, комуніст із Чілі Бернардіно Корреа із властивою його співвітчизникам пристрастю заявив: «Моє місце там, у героїчній зоні». Перелік можна продовжувати.

Варто зауважити, що всі наші концерти – безплатні, шефські. Артисти філармонії приєдналися до патріотичної акції – збирання коштів у фонд потерпілих.

Пригадую, на фронті пісня додавала бійцям сил, гартувала волю до перемоги. Людям, що в екстремальних умовах працюють над ліквідацією наслідків аварії. І тим, які відкрили двері своїх домівок і свої щирі душі для потерпілих, хочеться вклонитися доземна за їхню мужність і доброту.

У селі Копилові Макарівського району нас щиро зворушили зустрічі із тамтешніми трудівниками. Це село прийняло 1200 евакуйованих. А втім, не в числах суть. Чорнобильські події спонукали усіх нас переосмислити життєві цінності. Братерство, дружба, взаємодопомога опинилися у цій ієрархії на найвищому щаблі.

Гостинність, душевна щедрість завжди були притаманні нашому народу.

Відчуваючи на місцях атмосферу сердечності, наші артисти повертаються одухотвореними. У філармонії значно поліпшився морально-психологічний мікроклімат. І це не дивно: вболівання за спільну високу мету робить нас кращими, чистішими.

Ігор Беляєв, заступник директора «Укрконцерту»

– Щодня на імпровізованих майданчиках, у польових умовах просто неба виступають наші майстри, які стали бажаними гостями в районі АЕС, у госпіталях. Приємно відзначити, що в багатьох випадках ініціативу виявляють самі артисти. Програми концертів ми прагнемо зробити різноманітними за жанром та складом виконавців: класичний репертуар, народна пісня і танок, поетична публіцистика, сатира і гумор, оригінальні жанри, естрадна музика.

Готуються до відповідальних виступів вокально-інструментальний та фольклорно-етнографічний ансамблі, Театр історичного портрета, очолюваний заслуженим діячем мистецтв УРСР Ігорем Шведовим, Театр поезії.

На відкритих партійних зборах колектив «Укрконцерту» ухвалив рішення: відрахувати одноденний заробіток кожного з митців, а також кошти від одного концерту у фонд допомоги потерпілим від аварії.

Олександр Федорук, член Спілки художників СРСР

– Понад 15 тисяч карбованців київські майстри образотворчого мистецтва переказали на банковий рахунок 904. Чорнобильський район став популярною адресою творчих відряджень.

Секретар парткому Київської організації Спілки художників УРСР, відомий графік М.М.Шелест разом із головою правління В.І.Знобою вивчали життя і працю людей, які ліквідовують наслідки аварії. Творчі плани і задуми М.Шелеста визначені благородною темою мужності. Художник схвильовано говорить про багатогранні її вияви там, де у складних і незвичних умовах працюють тисячі кращих синів народу.

У майстерні В.І.Зноби впадають у вічі чорнобильські «сюжети». Під свіжим, сильним враженням народжуються ескізи майбутніх просторових композицій і портрети героїв.

Київські художники організували у Чорнобилі пересувну виставку образотворчого мистецтва. Свої враження й думки глядачі писали не в книзі відгуків, а на аркушах, вирваних поспіхом з блокнота. У райцентрі Поліське, в селі Іловниця Іванківського району, де після нелегких змін збираються трудівники, група художників організувала експозицію «Мальовнича Україна».

Андрій Яремчук, секретар парткому Київської кіностудії імені О.П.Довженка

– Двохтисячний колектив довженківців з хвилюванням і співчуттям сприйняв чорнобильські події. Для проживання евакуйованих із 30-кілометрової зони ми віддали в тимчасове користування наш літній піонерський табір. За допомогою міського управління кінофікації змонтували кіноустановку для регулярного показу фільмів. Партком кіностудії надасть допомогу комуністам, що проживають у піонертаборі і працюють у місцевому колгоспі, в створенні партійної групи. І, звичайно ж, ми підготували ряд творчих зустрічей з прем’єрами кінофільмів та їхніми авторами.

Нині знімається два документальні фільми, передбачається й створення художньої кінострічки про події на АЕС.

Творчі зустрічі відбудуться в Бородянському, Іванківському, Поліському і Макарівському районах. Працюватимемо в тісному контакті із Спілкою кінематографістів України, Українським відділенням Всесоюзного бюро пропаганди кіномистецтва, первинною організацією товариства «Знання» на студії.

Виробничі підрозділи і творчі групи вирішили перерахувати у фонд допомоги Чорнобилю частину заробітної плати.

Радянська Україна, 1986 р., 12.06, № 133 (16638).