Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Чорнобиль: будні і подвиги

І.Дмитренко. Фото автора

Чорнобиль. Це слово болем відгукнулося у серці кожної радянської людини, сколихнуло почуття, над якими в плині буденності, в швидкостях нашого часу не завжди замислюємось. Це – почуття глибокого патріотизму радянських людей, братерської єдності, взаємодопомоги.

Щит управління 1 блоку ЧАЕС

Щит управління 1 блоку ЧАЕС.

Трапилась біда. І всі готові прийти, приходять на допомогу. В ці дні в Чорнобилі, в Прип’яті, на станції і навколо неї кого тільки не побачиш – росіянів, грузинів, узбеків, білорусів, естонців, жителів Москви, Свердловська, Новосибірська, Владивостока… З ким не почнеш говорити про природу їх подвигу, їх прагнення бути сьогодні там, де важко, від кожного почуєш: якщо не я, то хто ж?… Раз треба – значить, треба…

Подвиг Чорнобиля почався від тієї хвилини, коли у вогонь пішли пожежні. Тх імена сьогодні знає вся країна, їх іменами називають вулиці, а матері нарікають ними новонароджених своїх дітей. Подвиг продовжили міліціонери, водії автомашин, будівельники, шахтарі, люди багатьох спеціальностей, ті, чиї розум, руки потрібні тут, біля станції, що поступово відроджується до життя.

Б.В.Буханько

Б.В.Буханько.

Ведуться величезні за обсягом роботи по дезактивації споруд і прилеглих територій, під четвертий блок підведено бетонну «подушку», все робиться, щоб захистити Прип’ять від найменшого забруднення, ще і ще раз перевіряється готовність до роботи першого і другого блоків. Саме такий робочий момент перевірки всіх вузлів ви бачите на фото, зробленому на пульті управління першого блоку. Спокійна, ділова обстановка, прагнення зробити все тільки на відмінно.

– Хоч сьогодні готові до пуску, – каже старший інженер управління турбінами Борис Володимирович Буханько. Кожен з нас хоче, щоб станція швидше дала струм.

Медичний огляд на ЧАЕС

Медичний огляд на ЧАЕС.

Найбільший скарб – люди. Тому всім, хто працює в районі атомної, приділяється величезна увага з боку медиків, працівників побуту, громадського харчування. Перед відправкою на вахту і після неї – обов’язкове медичне обстеження, перевірка тиску, необхідні аналізи. Найменше відхилення, і людина тут же їде на більш детальне обстеження, якщо потрібно, на лікування чи відпочинок.

Чорнобиль сьогодні – гаряча точка, яка вимагає сил, уваги, витримки. Всі, хто працює в районі станції, несуть вахту мужності. Щоб швидше настав день, коли відроджена атомна дасть перший струм.

Шлях до комунізму, 1986 р., 14.08, № 96 (6675).