Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Чарльз Персі Сноу

Зіньчук І.

«Пора сподівань»

Перший (за часом дії) роман з циклу «Чужі і брати».

Початок дії – червень 1941 р. Оповідь ведеться від особи одного героя – Льюїса Еліота. Він згадує про своє дитинство і юність, які минали у вбогому будинку на околиці одного з промислових міст Англії, розташованому недалеко від Лондона. Еліот виріс у небагатій простій сім’ї. Один його дід працював на механічному заводі, інший – служив лісничим у маєтку аристократа.

Льюїс Еліот починає оповідь про своє життя з того моменту, коли його батьки зазнають катастрофи: батько Льюїса, служив на невеликій взуттєвій фабриці, а потім став власником підприємства, на якому працювало 20 осіб, і в яке було вкладено весь його статок, збанкрутував. Це сталося в той рік, коли почалася Перша світова війна. Льюїс поставив собі мету: досягти успіху в житті і виправдати надії, які покладала на нього мати. Він закінчує школу, займає посаду молодшого клерка у відділі освіти муніципалітету, потім успішно складає іспити в адвокатурі і отримує місце в адвокатській конторі Герберта Геткліфа.

Згодом Льюїс виграє перший судовий процес, що дає йому можливість дальшого просування у сфері юриспруденції. Льюїс не приховує своїх честолюбних прагнень. Разом з тим він не може і не хоче поступатися своїми моральними принципами, хоча особливості професії іноді змушують його йти на компроміс з власним сумлінням. Отримавши певний життєвий досвід, Еліот усвідомлює, що в умовах сучасного йому суспільства неможливо залишатися чесною людиною і водночас досягти успіху і визнання. Життя Еліота ускладнене болісно сильним почуттям до нервово хворої жінки, беззахисної у своїй самотності. Кохання до Шейли Найт переростає у рабську прив’язаність, але почуття обов’язку і ніжність не дозволяють Еліотові розлучитися з Шейлою і залишити її.

В цьому романі звучать теми, які автор піднімає у всьому циклі: проблема моралі, обов’язку і відповідальності особистості перед самим собою та суспільством, тема самотності людини, котра зазнає невдачі в особистому житті.