Додаток В. Загальна оцінка діючого комерційного банку
Трикозенко О. Г., Брітченко І. Г.
Загальна оцінка діючого комерційного банку | ||
Етапи проведення оцінки | Характеристика (об’єкти досліджуємого аналізу) | |
1 | загальну оцінку діючого комерційного банку |
– сукупні активи; – капітал; – клієнтську базу; – діючий портфель кредитів та цінних паперів; – прибуток; – економічні нормативи; – наявність ліцензій на здійснення банківської діяльності; – входження до системи гарантування виплат банківських вкладів; – перелік основних крупних клієнтів; – перелік діючих відділень та філії; – дочірніх компаній; – оцінка долі ринку по послугам; – рівень автоматизації (опердень, автоматизація по звітності та продуктам). |
2 | інформації про акціонерів |
– повний перелік діючого складу акціонерів; – потім проводиться аналіз рівня участі кожного з них; – відтворюється історія зміни попередніх власників (в разі якщо такі були). |
3 | аналіз фінансової звітності |
– данні про фінансову звітність – баланс; – звіт о прибутках та збитках банку; – розшифрування особового рахунку; – розшифрування кредитного портфелю; – цінних паперів; – міжбанківських кредитів та кореспондентських рахунків; – розшифровка по основним рахункам; – нематеріальним активам; – аналіз ліквідності; – розривів активів і пасивів по строкам. |
4 | оцінка існуючої системи управління ризиком |
– проводиться аналіз існуючої системи прийняття рішень по наданню клієнту кредиту; – наявність методики по проведенню оцінки контрагентів; – наявність системи по управлінню ліквідністю банку; – налагодженість зв’язків з контрагентами на міжбанківському ринку; – система управління валютними та інвестиційними ризиками. |
5 | оцінка менеджменту | – аналіз організаційної структури банку; – інформацію о топ-менеджменті; – підлеглість підрозділів; – колегіальні органи управління (які включають до свого складу: правління, кредитний комітет, комітет по управлінню активами та пасивами, тарифний комітет та т.п.); – наявність керівницького обліку; – хозрозрахунок; – бюджетування; – система управління ризиком; – створення супровід та структуризація банківських продуктів; – процедур; – методик; – положень та роботи системи внутрішнього контролю. |
6 | фактори, які впливають на збільшення або зменшення вартості банку |
– розмір банку; – престиж та впізнаваємість бренду; – рентабельність капіталу; – стабільність темпу зросту активів та доходів; – наявність розгалуженої мережі філій та відділень банку; – наявність великої клієнтської бази; – наявність нерухомості яка належить банку; – якість обслуговування клієнтів; – рівень менеджменту; – рівень автоматизації банківських операцій; – фактори які впливають на зменшення рівня вартості – реінжиніринг менеджменту; – проведення ризикових інвестицій і т.д. |
7 | технічний рівень забезпечення банку | – яке в банку використовується програмне забезпечення по обслуговуванню операційного дня; – рівень програмного забезпечення банківських продуктів, в першу чергу роздрібного бізнесу; – ступінь автоматизації обов’язкової звітності; – наявність власного процесінгового центру. – недолвки: – є наявні проблеми в автоматизації обов’язкової звітності; – для роботи з фізичними особами використовується не налагоджене програмне забезпечення. |
8 | оцінка внутрішніх підрозділів |
– необхідно дослідити баланс та звіти про прибуток і збиток банку в розрізі структурних підрозділів; – звіти про результати роботи філій та відділень (до яких відносяться: баланс, фінансовий результат, інформація про їх окупність); – інформація про окупність інвестиційних проектів банка; – висновок аудиторів та оцінників. |
9 | аналіз бізнес-плану та стратегії розвитку банку |
– прогнозується баланс та фінансовий результат; – оцінка необхідних інвестицій; – достатності капіталу та показників ліквідності. |
10 | компетентна та злагоджена банківська команда |
– утворення унікальної та досвідченої команди; – співробітники, які мають свій власний погляд на ведення бізнесу; – які мають унікальний досвід; – знання; – нові ідеї. |
11 | проведення угод |
– очистка балансу; – максимізування показників прибутку і т.п. |