Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Додаток В. Загальна оцінка діючого комерційного банку

Трикозенко О. Г., Брітченко І. Г.

Загальна оцінка діючого комерційного банку
Етапи проведення оцінки Характеристика (об’єкти досліджуємого аналізу)
1 загальну оцінку діючого комерційного банку – сукупні активи;
– капітал;
клієнтську базу;
– діючий портфель кредитів та цінних паперів;
– прибуток;
– економічні нормативи;
– наявність ліцензій на здійснення банківської діяльності;
– входження до системи гарантування виплат банківських вкладів;
перелік основних крупних клієнтів;
– перелік діючих відділень та філії;
– дочірніх компаній;
– оцінка долі ринку по послугам;
– рівень автоматизації (опердень, автоматизація по звітності та продуктам).
2 інформації про акціонерів – повний перелік діючого складу акціонерів;
– потім проводиться аналіз рівня участі кожного з них;
– відтворюється історія зміни попередніх власників (в разі якщо такі були).
3 аналіз фінансової звітності – данні про фінансову звітність – баланс;
– звіт о прибутках та збитках банку;
– розшифрування особового рахунку;
– розшифрування кредитного портфелю;
– цінних паперів;
– міжбанківських кредитів та кореспондентських рахунків;
– розшифровка по основним рахункам;
– нематеріальним активам;
– аналіз ліквідності;
– розривів активів і пасивів по строкам.
4 оцінка існуючої системи управління ризиком – проводиться аналіз існуючої системи прийняття рішень по наданню клієнту кредиту;
– наявність методики по проведенню оцінки контрагентів;
– наявність системи по управлінню ліквідністю банку;
– налагодженість зв’язків з контрагентами на міжбанківському ринку; – система управління валютними та інвестиційними ризиками.
5 оцінка менеджменту – аналіз організаційної структури банку; – інформацію о топ-менеджменті; – підлеглість підрозділів; – колегіальні органи управління (які включають до свого складу: правління, кредитний комітет, комітет по управлінню активами та пасивами, тарифний комітет та т.п.); – наявність керівницького обліку; – хозрозрахунок; – бюджетування; – система управління ризиком; – створення супровід та структуризація банківських продуктів; – процедур; – методик; – положень та роботи системи внутрішнього контролю.
6 фактори, які впливають на збільшення або зменшення вартості банку – розмір банку;
– престиж та впізнаваємість бренду;
– рентабельність капіталу;
– стабільність темпу зросту активів та доходів;
– наявність розгалуженої мережі філій та відділень банку;
наявність великої клієнтської бази;
– наявність нерухомості яка належить банку;
– якість обслуговування клієнтів;
– рівень менеджменту;
– рівень автоматизації банківських операцій;
– фактори які впливають на зменшення рівня вартості – реінжиніринг менеджменту;
– проведення ризикових інвестицій і т.д.
7 технічний рівень забезпечення банку – яке в банку використовується програмне забезпечення по обслуговуванню операційного дня; – рівень програмного забезпечення банківських продуктів, в першу чергу роздрібного бізнесу; – ступінь автоматизації обов’язкової звітності; – наявність власного процесінгового центру. – недолвки: – є наявні проблеми в автоматизації обов’язкової звітності; – для роботи з фізичними особами використовується не налагоджене програмне забезпечення.
8 оцінка внутрішніх підрозділів – необхідно дослідити баланс та звіти про прибуток і збиток банку в розрізі структурних підрозділів;
– звіти про результати роботи філій та відділень (до яких відносяться: баланс, фінансовий результат, інформація про їх окупність);
– інформація про окупність інвестиційних проектів банка;
– висновок аудиторів та оцінників.
9 аналіз бізнес-плану та стратегії розвитку банку – прогнозується баланс та фінансовий результат;
– оцінка необхідних інвестицій;
– достатності капіталу та показників ліквідності.
10 компетентна та злагоджена банківська команда – утворення унікальної та досвідченої команди;
– співробітники, які мають свій власний погляд на ведення бізнесу;
– які мають унікальний досвід;
– знання;
– нові ідеї.
11 проведення угод – очистка балансу;
– максимізування показників прибутку і т.п.