Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Бумеранг повертається

Я.Валах, міжнародний оглядач РАТАУ

[А у самих що робиться]

Травневими днями нинішнього року в Сполучених Штатах виникла й відразу ж стала відомою і набрала сили нова громадська організація. Це коаліція людей, які поставили перед собою конкретне і невідкладне завдання: привернути увагу населення США до небезпечного становища на багатьох атомних електростанціях країни і підприємствах по виробництву ядерних озброєнь. До неї увійшли визначні вчені, лікарі, громадські діячі, журналісти, колишні військові, просто розсудливі американці. Вони, писала газета «Піплз дейлі уорлд», почули удар дзвона, про який говорив М.С.Горбачов у своєму виступі по радянському телебаченню.

Злостивці й провокатори з Вашінгтона, які розв’язали явно необ’єктивну кампанію навколо аварії на Чорнобильській АЕС, і не гадали, що запустили бумеранг, який ударить по них самих. За висловом журналіста щомісячника «Прогрессів», за останні 30 років не було зроблено стільки викриттів про небезпечний стан атомних електростанцій у США і підприємств, які виробляють ядерну зброю, як у травні нинішнього року. І роблять їх самі американці, які мають відношення до цієї справи.

Так, з 1979 року на атомних електростанціях США зафіксовано близько 20 тисяч різних неполадок. Але власті вважали за краще приховувати все це від громадськості.

Ще 14 років тому визначні спеціалісти в галузі ядерної енергетики Роберт Поллард і Даніел Форд ударили на сполох з приводу того, що 39 американських АЕС збудовано за проектами, які не забезпечують захисту від витоку радіації в разі навіть зовсім незначних аварій. А будував ці АЕС концерн «Дженерал електрік». Одночасно з ними відповідну доповідь подав і відомий експерт у галузі атомної енергії Стівен Ханауер. Однак компетентні урядові органи у Вашінгтоні поклали доповідь під сукно…

Газета «Сакраменто бі» повідомила, що на АЕС поблизу міста Сакраменто в штаті Каліфорнія двічі виникало становище на грані катастрофи – у 1978 і 1985 роках. Дирекція АЕС приховала все це.

Агентство Ассошіейтед пресс розповіло, що на АЕС «Індіан пойнт-2» поблизу Нью-Йорка 19 травня нинішнього року стався витік радіоактивної води. Ніякого офіційного повідомлення про це не було.

І звичайно ж, найбільш дивне, а точніше – злочинне, пов’язане з аварією на АЕС «Трімайл айленд» у березні 1979 року. Ще за два місяці до інциденту авторитетна комісія вчених і спеціалістів поставила вимогу про негайне закриття 16 атомних електростанцій внаслідок їх небезпечного стану, в тому числі й «Трімайл айленд». Але нічого зроблено не було. А коли сталась аварія, власті нічого не зробили для подання допомоги населенню. 80 тисяч чоловік панічно тікали з району навколо міста Гаррісберг у штаті Пенсільванія.

Уперте намагання властей США приховати такі випадки, зобразити стан справ у рожевому світлі межує з явним злочином. Тільки у зв’язку з нинішніми подіями з’ясовуються подробиці ще однієї трагедії, що сталася з відомим американським кіноактором Джоном Уейном та кількома його колегами. Коли їм треба було виїхати в район пустелі Невада для зйомок одного з епізодів нового фільму, вони звернулися за порадою до компетентних органів, тому що там провадяться випробування ядерної зброї. Але власті приховали, що район небезпечний для життя людей. І ось результат: Джон Уейн та його колеги, що знімали в Неваді, померли від променевої хвороби [1].

А питання про своєчасну інформацію! У зв’язку з аварією в Чорнобилі, як відомо, з Білого дому надійшло звинувачення нашої країни в тому, що СРСР, мовляв, навмисно затримався з оповіщенням. Та як тут не пригадати – а про це говорять сьогодні в США і в усьому світі, – що про аварію на АЕС «Трімайл айленд» американські власті повідомили своїх законодавців лише через десять днів, а світ дізнався про це тільки через два місяці.

Тепер у Вашінгтоні викручуються. Заднім числом комісія по ядерному регулюванню взялася публікувати повідомлення про аварії на АЕС, які мали місце кілька років тому. Так, тільки в 1985 році сталося 12 серйозних аварій, а десятки людей були небезпечно опромінені. Американський журнал «Юнайтед стейтс ньюс енд уорлд ріпорт» визнає: «Ми явно сплохували!». Зрозуміло, що він має на увазі. Розв’язавши аморальну кампанію брехні та наклепів навколо аварії в Чорнобилі, у Вашінгтоні хотіли підірвати довір’я до Радянського Союзу, до його послідовної боротьби за припинення ядерних вибухів, за скорочення і знищення ядерних арсеналів. Одночасно ця брудна спекуляція мала, за задумом її організаторів, відвернути увагу світової громадськості від небезпечних дій американських ядерних маніяків.

А що ж сталося в дійсності? Правда про події в Чорнобилі, про мужність радянських людей пробиває дорогу до умів і сердець у всьому світі. Що ж до вашінгтонських наклепників, то вони уподібнилися персонажам відомого прислів’я: «Йшли по шерсть, а повернулися стриженими»…

Прапор комунізму, 1986 р., 11.06, № 138 (2534).

[1] Але за іншими даними – не від променевої хвороби, а від раку («Жертви ядерних випробувань» під 24.05.1986 р.)