Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Наше меню

Розмову вела Л.Паращенко

Останнім часом редакційна пошта збагатилася листами, авторів яких хвилює запитання – безпека вживання деяких харчових продуктів. Адже, на жаль, ще інколи, чи-то в магазині, чи на базарі часом боляче шпигне чийсь «всезнаючий» шепіт: «А от цього їсти не варто. Не купуйте…»

Наш кореспондент зустрівся з директором Київського науково-дослідного інституту гігієни харчування, доктором медичних наук В.І.Смоляром і попросив його відповісти на запитання читачів газети.

З: Володимире Івановичу, ще можна почути сумніви щодо вживання тих чи інших продуктів. Зокрема, молока, яєць, овочів і фруктів нового врожаю…

В: Одразу скажу, що для таких сумнівів немає абсолютно ніяких підстав. Турбота про здоров’я населення була і залишається першочерговим завданням органів охорони здоров’я країни. За якістю харчових продуктів встановлено багатоступеневий суворий контроль. Тому всі продукти, які реалізуються в торговельній мережі або на базарах, абсолютно безпечні. Проте в нинішніх умовах неухильне дотримання гігієнічних вимог до харчування набуває особливого значення. Усі овочі і фрукти необхідно ретельно і тривалий час мити під проточною водою.

Окремо скажу про яйця. Деяка частина шкідливих речовин може концентруватися на шкаралупі. Тому в профілактичних цілях перед приготуванням яйця потрібно старанно помити.

Деякі обмеження щодо вживання овочів і фруктів нового врожаю вводяться в тих населених пунктах, які безпосередньо прилягають до 30-кілометрової зони. Тут організовуються приймальні пункти по закупівлі у населення овочів, полуниць, черешні тощо з метою їх дослідження і промислової переробки. Крім того, в лісі, на траві навколо 30-кілометрової зони збирати суниці, гриби, квіти, ходити на прогулянки до лісу в даний час не бажано [1].

З: Літо ще тільки почалося. А після зими запаси вітамінів у нашому організмові вже вичерпалися. Багато хто скаржиться на так звану «весняну стомлюваність». Яким повинно бути харчування в нинішніх умовах?

В: Дійсно, швидка стомлюваність, деяка кволість виникає весною і на початку літа через нестачу вітамінів, які ми витратили за зиму. Тепер вітамінні запаси необхідно активно поповнювати: збагатити свій раціон свіжою зеленню, овочами, фруктами. Рекомендую частіше вживати різноманітні соки. Особливо корисні соки з протертою м’якоттю.

Гігієнічні вимоги до харчування в нинішніх умовах залишаються такими ж, як і завжди. Передусім харчування повинно бути достатнім в калорійному відношенні. Крім того, організм повинен одержувати оптимальну кількість білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин. Нині необхідно більше споживати повноцінні білки і вітаміни групи В і С. Вони посилюють захисні функції організму. Важливого значення для організму в нинішніх умовах набуває кальцій, який в достатній кількості є в молочних продуктах. Я вже говорив про корисність фруктових соків. Додам, що вони багаті на пектини, які сприяють виведенню деяких шкідливих речовин з організму.

З: Володимире Івановичу, такими властивостями в останній час дехто наділяє спиртні напої.

В: Це побутова філософія, начебто червоні вина сприяють кровотворенню. Хоча натуральні вина містять біологічно активні речовини, які можуть певним чином впливати на організм, проте такі речовини – флавноіди – в значно більшій кількості містяться і в рослинних продуктах, передусім чаї [2]. Як лікар раджу з пошаною ставитися до цього чудодійного напою. А спиртне – це навіть не харчовий продукт, а сильнодіючий токсин. Вживання алкоголю призводить до руйнації слизових оболонок органів травлення, в результаті чого всмоктування багатьох життєво необхідних організму речовин, у тому числі і вітамінів та мікроелементів, порушується. До того ж, і це необхідно пам’ятати, під дією алкоголю в організмі утворюється оцтовий альдегід, який в 20-30 разів перевищує токсичність самого спирту.

Уже став крилатим вислів, що здоров’я – найдорожчий скарб людини. Хочу запевнити, що ми, лікарі, робимо все для того, щоб зберегти і примножити це багатство.

Київська правда, 1986 р., 11.06, № 138 (18620).

[1] Але рекомендацій не їсти харчів місцевого виробництва не було, а отже не було й плану завезення чистих продуктів. А в СССР якщо нема плану – то нема й харчів (навіть там, де план був, подекуди харчів не було). Тут вам не Білорусія!

[2] Тобто всупереч політиці КПСС і її ленінського Політбюро оцей ворог народу таки визнає, що вино корисне проти радіації.