Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

До аварії на АЕС у Даунреї і Хаммі

[А у самих що робиться]

Лондон, 4. (ТАРС). Восени минулого року жителі північного заходу Шотландії, не відаючи про те, опинилися перед смертельною загрозою, викликаною серйозними неполадками на атомній електростанції в Даунреї. Тривожний факт став відомий лише тепер, причому власті досі відмовляються назвати точну дату аварії. Про це було повідомлено в програмі телекомпанії Ай-ті-ві.

Як розповіли колишні службовці електростанції і вчені-атомники, вони зіткнулися з ситуацією, яка загрожувала ядерним вибухом, після того, як в результаті цілого ряду технічних неполадок і прорахунків з боку служб контролю в реакторі нагромадилася велика кількість «неврахованого» радіоактивного плутонію. Його маса наближалася до критичної, при якій неминучими є ланцюгова реакція і потужний вибух. Власті не тільки не вжили тоді ніяких заходів до евакуації населення, а й взагалі приховали від нього факт «ядерної тривоги» на електростанції.

Женева, 4. (ТАРС). Незважаючи на спроби зобразити аварію, яка сталася на початку травня на атомній електростанції в західнонімецькому місті Хамм (земля Північний Рейн-Вестфалія) «незначним інцидентом», з’являються все нові свідчення того, що він був дуже серйозним. Масштаби і причини аварії ретельно приховуються від громадськості не в останню чергу тому, що вона призвела до викиду в атмосферу значної кількості радіоактивного газу.

Представник швейцарської фірми «Браун бовері корпорейшн», яка брала участь у будівництві електростанції, по суті відмовився відповідати на запитання журналістів про причини аварії. Він припустив, що виникли неполадки в системі охолодження діючого при великих температурах реактора в результаті виходу з ладу системи подачі рідкого гелію. Таким чином, відзначає швейцарська газета «Матен», робота ядерного реактора, оснащеного, за даними «Браун бовері корпорейшн», «високоефективною системою безпеки», почалася з великого збою.

Представник фірми твердив, нібито підвищена радіація навколишнього середовища, яка виникла в результаті аварії, не становить небезпеки для людей. Водночас він не міг не сказати те, що інцидент стався в дуже густонаселеному районі, де, за його словами, проживає загалом понад 375 тис. чоловік.

Як повідомляє преса, поряд з «Браун бовері корпорейшн» і фірмами ФРН у спорудженні АЕС у Хаммі брали участь спеціалісти американської кампанії «Дженерал атомік текнолоджіз».

Київська правда, 1986 р., 6.06, № 134 (18616).