Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Нагорода героям Чорнобиля

Оттава, 5. (ТАРС). «Героям Чорнобиля» – ці слова вирізьблені на металевій пластинці, прикріпленій до нагороди за видатні заслуги в охороні навколишнього середовища, яку було вручено тут представникам посольства СРСР у Канаді. Вона виконана у вигляді п’яти бронзових пелюсток троянди, вкритих зеленою емаллю, на якій золотом зображено силуети людей. Пелюстки зібрані в п’ятикутну зірку і вмонтовані в дерев’яну підставку.

Інститут міжнародних засобів інформації вирішив відзначити цією нагородою героїзм радянських людей, які, не жаліючи себе, вступили в боротьбу з атомною енергією, що вийшла з-під контролю, і самовіддано робили все, щоб ліквідувати аварію на Чорнобильській атомній електростанції, запобігти її можливим серйозним наслідкам.

На урочистій церемонії з цього приводу виступив канадський астронавт Марк Гарно. Він сказав, що нагорода вручається на знак визнання героїзму радянських спеціалістів, які вступили в битву з вогнем на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, незважаючи на небезпеку радіації, на знак поважання хоробрості лікарів і операторів, що кинулися на місце аварії і зробили з риском для власного життя все, що було можливо, для усунення її наслідків, на знак поваги до пілотів вертольотів, робітників за їхню беззавітну працю і мужність. Ми всі сподіваємося, сказав далі М.Гарно, що в майбутньому Радянський Союз, Канада, всі країни Сходу і Заходу, Півночі і Півдня будуть більш плодотворно співробітничати в галузі охорони навколишнього середовища, в ім’я прогресу в усьому світі, в надії на краще майбутнє нашої планети.

Вручена представникам Радянського Союзу нагорода була встановлена в минулому році Інститутом міжнародних засобів інформації і віднині вручатиметься щороку у Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Радянська Україна, 1986 р., 6.06, № 128 (19633); Прапор комунізму, 1986 р., 7.06, № 135 (2531).