Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Гарячі будні

В.Очеретюк, начальник Макарівської міжгосподарської пересувної механізованої колони

По-господарськи поставилися до спорудження об’єктів соцкультпобуту макарівські сільські будівельники

Завершилося перше півріччя, і вже можна сказати, який ми взяли старт з початку нової п’ятирічки. У соціалістичних зобов’язаннях нашого колективу передбачено відчутно збільшити обсяг будівельних робіт. За рахунок чого? Адже його чисельність не зростає, а вимоги до сільських будівельників, як відомо, дедалі підвищуються. І це зрозуміло – їх частка у здійсненні Продовольчої програми має бути все вагомішою.

Ось чому на порядку денному у нас – дальше всебічне підвищення ефективності будівельного виробництва в світлі рішень 27 з’їзду КПРС. Це – і механізація будівельно-монтажних робіт, і економія та бережливість на кожному робочому місці, і ширше впровадження та удосконалення бригадних методів організації праці, і чіткий контакт з багатьма підрядними спеціалізованими будівельними організаціями та замовниками.

У минулій п’ятирічці наша міжгосподарська пересувна механізована колона справилась з плановим завданням по будівництву об’єктів виробничого та культурно-побутового призначення. Споруджений Будинок культури прикрасив районний центр, ряд великих тваринницьких приміщень, зокрема в колгоспі «Прапор комунізму», на шість тисяч нетелей, зведено в господарствах району.

І в новій п’ятирічці основну увагу зосереджуємо на достроковому введенні в експлуатацію об’єктів, підвищуємо відповідальність кожної бригади, кожного будівельника за якість робіт. На партійних і профспілкових зборах, виробничих нарадах йде мова не тільки про прискорення будівельно-монтажних робіт, а й їх високу якість. При підбитті підсумків виконання, планових завдань і соціалістичних зобов’язань враховуємо, як забезпечено якісні показники.

Серед першочергових пускових об’єктів нинішнього року – школа в селі Колонщина, будівництво якої треба завершити до початку нового навчального року. Її споруджує комплексна бригада М.Г.Кириленка, одна з передових у нашому колективі. За підсумками соціалістичного змагання в першому кварталі вона здобула перше місце і належну їй премію вирішила перерахувати в фонд допомоги Чорнобилю – для ліквідації наслідків аварії на атомній електростанції. А всього будівельники колони перерахували в цей фонд понад тисячу карбованців. На будівництві школи вже йдуть опоряджувальні роботи, які очолює бригада малярів кадрової робітниці С.М.Ніщенко. Обидві бригади докладають зусилля до того, щоб з випередженням графіка і з доброю оцінкою здати школу, як ми кажемо, під ключ.

Коли на Чорнобильській атомній електростанції сталася біда, і трудівники нашого району приймали в селах евакуйованих людей, чимало будівельників колони було серед тих, хто подавав їм необхідну допомогу. Вони працювали в дві зміни, не рахуючись з часом і у вихідні дні, щоб терміново збудувати літні табори, куди приймали худобу з господарств, розташованих в 30-кілометровій зоні. Самовіддано працювали всі будівельники, кому доручили ці роботи. Особливо відзначилась бригада кавалера орденів Жовтневої Революції і Трудового Червоного Прапора С.М.Титаренка. Чверть віку працює він в міжгосподарській механізованій колоні, багато років очолює добре відомий в районі колектив будівельників, руками яких споруджено десятки новобудов, у тому числі і районний Будинок культури. Сергій Михайлович Титаренко одним з перших серед сільських будівельників області гаряче взявся за впровадження бригадного підряду. Висока продуктивність праці, господарське ставлення до використання будівельних матеріалів, турбота про честь будівельної марки – все це характерне для всіх, хто працює в цьому дружньому робітничому колективі.

Нині в розпалі будівництво сіносховищ, водонапірних башт, тваринницьких приміщень, реконструкція і капітальний ремонт деяких ферм. У колгоспах «Комунар», «Труд» та інших господарствах мають бути споруджені житлові будинки, лазні. Відчутну допомогу трудівникам села в капітальному будівництві подають шефи – колективи промислових підприємств, будівельних і транспортних організацій Жовтневого району м.Києва. З ініціативи і за допомогою машинобудівників виробничих об’єднань «Більшовик», «Червоний екскаватор» та ще ряду підприємств у селі Фасова споруджуються 24 житлових будинки – ціла вулиця, а виробниче об’єднання «Точелектроприлад», домобудівний комбінат № 3, інші будівельні організації беруть участь у спорудженні сіносховищ. Ділова практична допомога шефів особливо цінна в цю гарячу пору і господарствам, і нам – сільським будівельникам. Прибувають і будівельники з різних областей республіки, щоб спільними зусиллями успішно справитись з підвищеною виробничою програмою.

В умовах інтенсивного капітального будівництва на селі велику роль відіграє зосередженість зусиль пересувної механізованої колони і спеціалізованих субпідрядних будівельних організацій на пускових об’єктах. Можна навести чимало прикладів тісних контактів з ПМК-2 нашого ж тресту «Поліськсільбуд», колектив якої веде електромонтажні і пусконалагоджувальні роботи. Бригади будівельників ПМК з випередженням графіка працювали на будівництві школи, капітальному ремонті тваринницьких ферм. Це ж саме слід сказати і про міжгосподарську шляхову пересувну механізовану колону. Вона будує і ремонтує в селах під’їзні шляхи, веде роботи по благоустрою.

На жаль, далеко не завжди такий контакт у нас з управлінням механізації будівництва тресту, що покликане забезпечувати ПМК необхідною технікою. Адже найменша затримка з виділенням механізмів веде до збоїв на споруджувальних об’єктах. А іноді крани дають, але без кранівників. У резерві їх немає – звідси вимушені простої. Не забезпечене ПМК лісоматеріалами, без яких на будові не обійдешся.

Київська правда, 1986 р., 4.07, № 157 (18639).