Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Мистецтво в солдатському строю

Підполковник В.Кузьменко. Червонопрапорний Київський військовий округ

Тридцять кілометрів відділяють Чорнобильську АЕС від наметового містечка, в якому зараз експонуються роботи московських художників. Відкриття виставки викликало великий інтерес у воінів, які беруть участь у ліквідації наслідків аварії на атомній електростанції.

Близько сімдесяти творів – цілу картинну галерею – передали в дар військовослужбовцям столичні майстри графіки.

– Спочатку, – сказав, звертаючись до воїнів, заслужений художник РРФСР М.Г.Петров, – ми організували виставку-продаж у Москві. Виручені кошти перевели на рахунок № 904. А ця, наша друга числом, – знак вдячності і захоплення вашим героїчним трудом. Мені, як і багатьом іншим авторам цих робіт, довелося йти дорогами війни. Ми знаємо ціну мужності і пишаємось вами…

Зустріч з воїнами допомогла М.Г.Петрову знайти героїв своїх майбутніх творів. Серед них прапорщик Володимир Ганжа, сержант Нурмочомед [! так в тексті! Нурмагомет?] Закаєв, єфрейтор Юрій Жерлигін.

Серед представлених на виставці полотен – твори народного художника РРФСР І.П.Обросова, заслужених художників РРФСР А.В.Бородіна, А.І.Зикова, Ю.Д.Коровіна, учасника Великої Вітчизняної війни генерал-майора у відставці М.М.Буланова, О.О.Кирилла, В.І.Макеєва та інших членів Московської організації Спілки художників СРСР.

Радянська Україна, 1986 р., 6.08, № 178 (19683).