Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Сто будинків на щастя

В.Вірченко, громадський кореспондент «Київської правди». Макарівський район

Навіть не віриться, що зовсім недавно тут був пустир. Де-не-де росли кущиками молоді дерева, а тепер вишикувалися квадрати широких заасфальтованих вулиць, ряди охайних осель, огорожених садиб…

Слухаю розмову місцевих жителів і розумію їхнє здивування. Ще ніколи у Макарівському районі не знали таких темпів спорудження житла. Сюди, на узлісся плахтянці йшли по ягоди, а тепер у центрі нового житлового масиву зібралися на мітинг, щоб відзначити новосілля евакуйованих з 30-кілометрової зони Чорнобильської АЕС. За два неповних місяці споруджено 100 будинків. Вздовж вулиць простяглися тротуари, стоять водорозбірні колонки, на садибах зведемо надвірні господарські приміщення. А в хатах – майже все найнеобхідніше людині: ліжка з набором білизни, газова плита з балоном, кухонний і столовий посуд. Чернівецькі будівельники передбачили все – від люстри і фіранок на вікнах до вхідного дзвінка у квартиру.

Нова вулиця в с.Плахтянка

Нова вулиця в с.Плахтянка.

І от трембіти сповістили про початок мітингу. Рапорт складає головний інженер будівельного загону Чернівецької області І.В.Пушкар. Буковинці на 35 днів раніше визначеного строку виконали державне завдання. Передають ключі від ста осель, споруджених для чорнобильців.

– Скільки праці і вміння, невичерпної енергії і творчої винахідливості доклали будівельники, щоб достроково спорудити оці садиби, що милують зір, – зазначив у своєму виступі перший секретар Макарівського райкому партії В.О.Кострома. Від імені райкому і райвиконкому він щиро подякував будівельникам за братерські почуття до евакуйованих, за високі темпи і якість робіт.

Перед мікрофоном – перший заступник голови Київського облвиконкому В.Д.Сінько:

– Аварія на Чорнобильській АЕС не залишила байдужим нікого. Ще одне красномовне свідчення цього – спорудження жител для тих, хто залишив свої рідні місця.

Василь Данилович побажав новоселам доброго здоров’я і успіхів на благо рідної Вітчизни, а також вручив перехідний Червоний прапор Київського обкому партії, облвиконкому, облпрофради та обкому комсомолу чернівецьким зодчим і вимпел – будівельникам Новоселицького району Чернівецької області.

Пам'ятний знак в с.Плахтянка

Пам'ятний знак в с.Плахтянка.

Від імені новоселів колгоспу «Комунар» Чорнобильського району виступила трудівниця цього господарства М.М.Панченко. «Біль розлуки з рідною домівкою стає не такою нестерпною, коли відчуваєш всенародну підтримку і допомогу», – сказала вона і щиро подякувала будівельникам за душевне тепло, щедрість безкорисливої праці.

Зі словом-відповіддю виступив перший заступник голови Чернівецького облвиконкому А.І.Мартинюк. Він передав чорнобильцям картину буковинського художника і півтори тисячі книг для сільської бібліотеки.

Учасники мітингу підходять до пам’ятного знака, огорнутого білим покривалом. Перерізана стрічка – і відкривається людям напис: «100 садиб на щастя жителям с.Плахтянки від трудящих Чернівецької області. Червень-серпень 1986 р.».

Київська правда, 1986 р., 13.08, № 188 (18670).