Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Будують черкащани

Л.Добровольський, спецкор «Київської правди». Переяслав-Хмельницький район. Фото автора

Автографи на карті області

З інструктором Переяслав-Хмельницького райкому Компартії України В.В.Ніколаєнком ми познайомилися кілька років тому, коли вік працював секретарем парткому радгоспу «Дніпро». І коли б журналістські стежки не зводили мене з ним, завжди Володимир Васильович знаходив для мене щось цікаве, заради чого всі поточні справи я змушений був відкладати убік.

Так сталося й цього разу, коли я зателефонував у Переяслав-Хмельницький.

– Якраз збирався дзвонити до вас, – почувся у трубці голос Володимира Васильовича. У нас в районі будівельники з Черкащини зводять у чотирьох селах 215 будинків для евакуйованих із тридцятикілометрової зони Чорнобильської АЕС. Працюють на совість – півтори, а той дві норми виконує більшість з них щодня. Днями робочій приймальній комісії вже здано 95 благоустроєних садиб. На будови щодня виходить близько трьох тисяч чоловік. Приїжджайте…

Бригада В.М.Якубенка

Бригада В.М.Якубенка.

І ось я в Єрківцях, де будівництво 60 будинків присадибного типу веде трест «Уманьагробуд». За планом їх повинні здати 20 серпня. Перші з черкащан з’явилися тут трохи більше, як місяць тому. Отож графік будівництва надміру стиснено. Однак будівельники вирішили завершити всі роботи, включаючи і благоустрій території, достроково.

Серед доброго десятка організацій мені порекомендували познайомитися з роботою колективу Монастирищенської міжгосподарської пересувної механізованої колони, який завершував роботу над спорудженням восьми красенів-будинків з великими верандами, водяним опаленням, погребами, сараями. Словом, з усіма необхідними зручностями для сільського жителя.

Добре попрацювала тут комплексна підрядна будівельна бригада, яку очолює Валерій Маркович Якубенко. Цей колектив як і більшість працюючих, трудиться не «від» і «до», а скільки потрібно, усвідомлюючи усю важливість дорученої їм справи. Бригада не новачок – на її рахунку десятки достроково зданих об’єктів з оцінкою «відмінно», кожен володіє трьома-чотирма спеціальностями. Почали, як мовлять будівельники, з «нуля». І ось трохи більше як місяць минуло з часу їх прибуття в Єрківці – і вже більшість будинків готові до здачі під ключ (на фото). На черзі – завершення робіт по благоустрою території. Якраз за обговоренням цих питань я й застав членів бригади В.Г.Ящука, Р.П.Каднікову, бригадира В.М.Якубенка, виконроба Монастирищенської МПМК О.Г.Солов’я і В.Д.Гунька.

Решта будинків, споруджуваних цим колективом, віддана була малярам. Комсомолки Н.М.Мельник, Г.І.Човган та комуніст Л.О.Тягун просто на очах переображали приміщення у світлі, веселі кімнати, покриваючи стіни і стелю барвистими шпалерами, фарбуючи підлогу, двері, вікна. Відмінна якість роботи відразу впадала в око. Зафотографував я їх, коли вони на хвильку вийшли помилуватися новими спорудами на ґанок будинку, щойно завершивши в ньому оздоблювальні роботи.

М.В.Рибченко асфальтує вулицю

М.В.Рибченко асфальтує вулицю.

Швидко, без зайвої метушні працюють і працівники Уманської шляхової міжгосподарської пересувної механізованої колони. Асфальтовані тротуари, вулиці, симпатичні огорожі, оздоблені різними візерунками – то їх робота. Добре справляється з своїми обов’язками один з кращих мотокоткувальників М.В.Рибченко (на фото). На його рахунку сотні метрів гладенької, як скло, асфальтівки, закоткованої у Єрківцях.

Сонце вже наближалося до обрію, коли я повертався з новобудови. Однак роботи будівельники не припиняли. Відчувалося їх прагнення якнайшвидше і найкраще зробити усе так, щоб сподобалось тут новоселам.

Київська правда, 1986 р., 15.08, № 190 (18672).