Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Як і що консервуємо на зиму

Ваше здоров’я

Настала пора консервування овочів, фруктів. У зв’язку з аварією у Чорнобилі нині серед жінок у чергах, автобусах почуєте різні розмови відносно того, що можна консервувати, маринувати… Бажано б знати думки компетентних осіб з приводу цього. Мене особисто цікавить, чи можна буде вживати смородину, перетерту з цукром?

А.Хропаченко. м.Кіровоград.

Відповісти на цей лист через газету ми попросили головного державного санітарного лікаря області Ю.Т.Лисенка.

Дозволю собі рамки нашої розмови дещо розширити. Останнім часом працівники санітарно-епідеміологічних станцій області вирішують різні завдання, спрямовані на ліквідацію й попередження забруднення навколишнього середовища, оздоровлення умов праці, навчання, побуту населення тощо.

Частина цих питань носить «буденний» характер. Це і систематичний контроль за якістю зоди, харчових продуктів, за своєчасністю проведення профілактичних медичних оглядів, щеплень.

Життя, різні непередбачені обставини подекуди диктують ряд інших питань. За останні місяці основним таким завданням є контроль за радіаційною ситуацією в області у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС.

Нині ведеться ретельний контроль за станом зовнішнього середовища, води, харчових продуктів. Відомо, що в ряді районів області відзначалося незначне підвищення радіаційного фону. Зараз він повністю нормалізувався [1]. У більшості районів, у тому числі і в Кіровограді, незначне підвищення фону тривало тільки протягом кількох днів.

Особлива увага у зв’язку з цим приділяється чистоті води й харчових продуктів. Цей контроль має подвійний характер. Він здійснюється відомчими лабораторіями органів комунального господарства, облагропрому, облспоживспілки тощо. Другий етап – контроль лабораторій санітарно-епідеміологічної служби.

Спостереження за джерелами водопостачання протягом більше трьох місяців відхилень від нормативів не виявили. Це стосується всіх водоводів області, в тому числі і водоводу «Дніпро-Кіровоград».

Виявлено підвищення радіаційного рівня в смородині, вирощеній у Новоархангельському, Маловисківському, Новомиргородському, Голованівському і Гайворонському районах. Ми рекомендували її не вживати.

А як бути з тією, що господарки перетерли із цукром? Через кілька місяців її можна у невеликій кількості використовувати в компоті, киселі, до чаю (для зафарбування).

Взагалі, в цьому році ми радимо дуже не захоплюватися домашнім консервуванням. Адже далехо не всі дотримуються правильної рецептури, елементарної гігієни. Забувають, що домашні консерви слід тримати на холоді, не завжди як слід обробляються банки. Ось і маємо з цих причин тяжкі отруєння.

Чимало людей захоплюються збиранням лікарських рослин. Зібрані трави краще здавати в аптеки, їх відповідно підготують для вживання.

Щодня десятки працівників санітарно-епідеміологічних станцій проводять обстеження заводів і фабрик, дитячих закладів, їдалень, магазинів, гуртожитків. Відбираються й обробляються сотні різноманітних проб на інструментальне й лабораторне обстеження. Всі ці дані потім обробляються й використовуються для здійснення різних заходів, спрямованих на попередження й знищення захворювань нвселення.

Кіровоградська правда, 1986 р., [15.08 ?]

[1] На межі Кіровоградської і Черкаської областей є значна цезієва пляма (див.карту під 20.04.1990 р.). Але компетентна особа тому і зветься компетентою, що для неї завжди все нормалізувалося.