Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 29 липня 1918

місто Житомир

Згідно телеграмі за №12 представляю відомості за минулий тиждень.

21 липня м[істі] Житомирі затримана ватага, яка робила фальшиві гроші (марки і бони) в числі десяти чоловік.

22 – 23 липня забастовка на залізних шляхах.

24 липня в містечкові Базар Овруцького повіту зроблений замір на вбивство начальника повітової державної варти, підкинута бомба, але без наслідків, при обеззброєнні населення. В Старокостянтинівському повіті затримана озброєна ватага в числі шести чоловік, з яких чотири призналось в вбивстві Шепановського в Олейниках; один з затриманих при замірові втікати зарубаний шашкою. В Ровенському повіті, в маєткові Волкошеві Межиричської волості селянами с[ела] Грушвиці Людвипольської волости вбито два вартових, убивці в числі дванадцяти встановлені, але поки що затримати їх не вдалось, бо вони ховаються по лісах.

25 в губерні спокійно.

26 липня виникло організоване повстання селян в Авратинській та Базалійській волостях Старокостянтинівського повіту. Селянами вбито начальник повітової державної варти та начальник участкової варти, часть отряда варти перебито, а часть – розігнано. Селяни п’яти сел: Авратина, Гальчинці, Ожигівці, Яхнівка і Свинна озброєні рушницями та кулеметами виступили проти влади. Міри для припинення повстання прийняті. З сусідніх повітів та з Житомиру послана допомога. Також звернувся за допомогою до німецької та австрійської військової влади. Сам виїжджаю на місце. Про дрібниці донесу додатково.

Губерніяльний староста

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 128.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 15.